A hőszigetelt üveg csodája

Az energiaárak emelkedése miatt egyre fontosabb szerepe van az elavult nyílászárók modern nyílászárókra való cseréjének. Egyre kelendőbbek az argongázzal töltött, speciális bevonatos hőszigetelt üvegek.

Az alap hőszigetelő üveg az úgynevezett termopán üveg volt, még a 70-es, 80-as években. Két vagy több síküveg lapból állt, és a peremeket légmentesen lezárt levegő vagy gázréteg választotta el egymástól. Ma azonban ez már elavult, fokozottan hőszigetelt, Low-E bevonatos, argon gáz töltéses ablakokra van szükség.

A hőszigetelő üvegszerkezet részei: Külső üveg, belső üveg hőfunkciós réteggel, gáztöltés, hőfunkciós réteg távtartó páraszűrővel töltve, elsődleges peremkötés (butil), másodlagos peremkötés (butil) (polisulfid, polieretán).

A hőszigetelést a következők befolyásolják: a gáztöltés jellege, a peremkötés mentén létrejövő hőelvesztés nagysága, a távtartók szélessége.

A megfelelő minőségű hőszigetelő üvegszerkezetek gyártásakor az alábbi elvárásoknak kell teljesülnie:

 • a vágási pontosságnak a megengedett tűréshatárokon belül kell lennie,
 • az elsődleges tömítésnek tökéletesnek, légmentesnek kell lennie,
 • a gáztöltöttség 90%-os legyen,
 • fontos, hogy a páraszűrők is minőségiek legyenek,
 • a távtartóban pontosan kell jelölni az alábbiakat: gyártó cég, a szerkezet felépítése, gyártási idő, azonosító szám, “U” érték,
 • a másodlagos tömítés buborékmentes felhordása,
 • minőségi nyersanyagok használata.

Mi az a lágy fém bevonat (Low-E)? Egy leheletvékony hőfunkciós réteg. Előnyös tulajdonságai fokozhatóak a szerkezet nemesgázzal való feltöltésével. A Low-E bevonatnak hála a belső üvegtábla meleg marad, így nem lesz huzatos az ablak.

A gáztöltéshez vagy kézi töltőberendezést használnak, vagy gáztöltő prést. A gáztöltés során a kész üvegszerkezethez csatlakoztatnak egy szelepet, és figyelik a töltési fokot. Egy üveget kb. 10 perc alatt töltenek fel. A gáztöltő prés már 30 másodperc alatt végez.

Így ellenőrizze, hogy van-e az ablaküvegén lágy fém bevonat!

 1. Tartson egy öngyújtót a hőszigetelt üveg elé!
 2. Ha 4 öngyújtó láng tükröződik vissza (kicsit oldalirányból nézze), akkor adott a lágyfém bevonat. Belülről való megvilágítás esetén a második, kívülről való megvilágítás esetén a harmadik láng színe más, vöröses, vagy ciklámen színű.
 3. Belülről nézve a harmadik, kívülről nézve pedig a második láng színe más? Akkor bizony fordítva tették be az üveget.
 4. Ha a lángok azonos színűek, az ablakon nincs hővisszaverő bevonat.

Ellenőrizné a két üveglap közti, láthatatlan argon gáz meglétét? Gázanalizátor segítségével megteheti!

Ezt mutatja az „U” érték: egy szerkezet hőszigetelő képességét. Értéke a nem kívánatos hőveszteséggel egyenesen arányos.

Ha hőszigetelő üvegszerkezetet választ, gondoljon a keret hőelvezetésére is. Óvakodjon az az alumínium távtartóval készült hőszigetelt üvegszerkezettől, ne hagyja veszendőbe a fűtési energiát! Az alumínium igen jól vezeti a hőt…. Ajánlott a nemes acél távtartó, mely vékony falvastagságával, alacsony hővezető képességével képes lecsökkenteni a hővezetés okozta hő veszteséget. A meleg peremes üveg nem fogja a hőt egyik üvegfelületről a másikra átvinni. A hőmegtakarítás garantált.

A távtartó azért az üveg leggyengébb pontja (mármint hőszigetelés szempontjából), mert jó hővezetése miatt hőhidat képez, és páralecsapódáshoz vezet. A meleg perem ezzel szemben javítja a lakóhigiéniát. Jobb lesz a hőszigetelés, a szoba felőli üvegnek magasabb lesz a felületi hőmérséklete, kisebb lesz a páralecsapódás és a penész kialakulásának kockázata.
A
3 rétegű üvegek esetében az üvegszerkezet első és a harmadik üvegtáblája is lágyfém-bevonatos, kripton- illetve argongázzal feltöltve. Ezek már jelentősen javítják a hőszigetelést. Igazán energiatakarékos megoldások.

A legjobb az, ha a külső és a belső üveg is bevonatos, mert így kevésbé átlátható az üveg.

 

További olvasnivaló a hőszigetelt üvegekről:

Út az üveglaptól a hőszigetelt ablakig

Hogyan történik a hőszigetelő üveggel ellátott ablakok felújítása, javítása?

Kérdése van? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Hőszigetelt üveg

Hőszigetelt üveg

Szólj hozzá te is!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Read previous post:
Kire bízza a munkálatokat?

14+1  tipp szakember választáshoz Ablakszigetelési munkálatok elé néz? Ajtószigetelésre van szüksége? Üvegezési munkálatokhoz keres valakit? Sokszor már a szakember kiválasztásakor...

Close