A Tessauer ablak (egyesített szárnyú ablak)

A Tessauer típusú ablak az egyik leggyakrabban felújítandó ablakfajták közé tartozik. Előszeretettel alkalmazták az első világháború után, mivel jóval kevesebb faanyagot igényelt az elkészítése, mint a kapcsolt gerébtokos ablakok esetében. Elsőként 1920 körül kezdték alkalmazni.

Az 1960-as és az 1980-as évek között Magyarországot ellepték a panelházak, több ezer épült belőlük.

Három típus terjedt el:

  • orosz panel: egy ablakméret, +/- egy kisebb méretű konyhaablak;
  • dán panelház: főként háromszárnyú ablakokkal, de előfordultak az egy szárnyú ablakok is;
  • házgyári csapos panelház: ablakai egy 3,5 milliméteres beton csapon lettek rögzítve.


Miért nevezik egyesített szárnyú ablaknak? Azért, mert a külső és a belső szárnya zsanérral, és csavarral van egymáshoz rögzítve.

Előnye: a két ablakszárny közötti légrés miatt a szárnyköz nem párásodik be.
Így nyílik: a két szárny egyszerre nyílik. Létezik forgó, egy és két szárnyú változata is, bár ez utóbbi a legelterjedtebb.

Tisztítása: körülményes, szét kell csavarozni, mert csak így lehet a két üveg közé került koszt eltávolítani.

A tessauer ablak fekete pontjai: szárnyai csavarozottak, a két üveg közel van egymáshoz, U-értéke pedig 3-4 tizeddel is rosszabb, mint egy gerébtokos ablaké.

Elterjedése. Tömeges használatára a panelprogram adott lehetőséget. A hetvenes-nyolcvanas években élte a dicskorát. A program során sok esetben olyan faanyagot használtak az ablakok készítéséhez, amely nem volt erre alkalmas, sokkal inkább illeszkedett volna gerendák, padlók kivitelezéséhez. Az ilyen ablakokkal már nem igazán lehet mit kezdeni.

A tessauer ablak már csak azért sem terjedt el széles körben, mert a készítőinek igen nagy munkát jelent a sok vékony illesztő felületének összhangba hozása. Népszerűsége talán emiatt sem közelíti meg a kapcsolt geréb tokos ablakét. Persze, a mai hőszigetelő ablakok is sok részletet tartalmaznak, de a faanyaguk a korszerű gyártási technológiának hála, már nem vetemedik.

Átalakításuk. A többféle gyártási mód miatt vannak olyan tessauer ablakok, amelyek nagyon könnyen, és akadnak olyanok, amiket nehezen lehet csak átalakítani.
Figyelem! Mielőtt elkezdené javíttatni, számoljon utána, lehet, hogy anyagilag nem éri meg belefogni a munkálatokba.

Fontos az épület stílusmegőrzése? Akkor természetesen helyén marad az ablak is! Lássuk, mi a teendő: a vasalatok pótolhatóak, az összekötő csavarokat is ki lehet cserélni. Ne feledjük, hogy a két szárny közé szivacscsíkot is lehet helyezni, így esélye sem marad a pornak a nagy pusztításra (nem utolsósorban ritkábban kell csak tisztítani a belsejét). Marad még a gumiszigetelés, ami szintén elhelyezhető az ablakon, mégpedig bemarással.

A felújítás előnyei. A műanyag szerkezettel rendelkező ablakok egyrészt olcsók (20-30 százalékkal kedvezőbb ár), másrészt csak minimális karbantartásra van szükségük. Vége a fa nyílászárók esetén kötelező, 3-5 évenkénti festésnek, melyhez speciális felületkezelő anyagra volt szükség. Van ám a műanyag ablakoknak további előnye is.
Az, aki nem bízik a műanyag ablakokban, és ragaszkodik a természetességhez, tessauer ablakát szigeteltetheti svéd nútmarásos módszerrel is. Nézzen meg a módszerről egy videót, ide kattintva!

Egyesítjük az összecsavarozható szárnyakat, és a két üveget egyre csökkentjük le azzal a lépéssel, mely során ablakba fokozott hőszigetelésű üveget (4-24-4 Low-E Argon) építünk be. Ez az üveg, mely argon gázzal van töltve, végre megszabadít a takarítás gondjaitól, ráadásul kiválóan hőszigetel, és nem párásodik. Kész főnyeremény! Bízza ránk a felújítást!

További cikkeink a témában:
Egyesített szárnyú ablak, tessauer ablak, panelablak

Tessauer ablak

Tessauer ablak

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
A hőszigetelt üveg csodája

Az energiaárak emelkedése miatt egyre fontosabb szerepe van az elavult nyílászárók modern nyílászárókra való cseréjének. Egyre kelendőbbek az argongázzal töltött,...

Close