Egyesített szárnyú ablak, tessauer ablak, panelablak.

tessauer panelablak

tessauer panelablak

A panelos épületek legtöbb hibával kivitelezett szerkezetei közé sorolható a homlokzati nyílászárók  és szakipari falak. A technológia alkalmazásának virágkorában az átadott épületek hibáinak 15-20%-a nyílászáró szerkezetek hibáira volt visszavezethető. Leggyakrabban beázási, működtetési és légzárási hibák fordultak elő. Ezeken a garanciális javítás időszakban sem tudtak lényegesen javítani. Ezért a homlokzati nyílászáró szerkezetek többsége igen gyenge eredeti minőségben került át a tulajdonosok , ill. az épületek kezelőinek karbantartási-felújítási hatáskörébe.

A panelos épületek homlokzati nyílászárói közül leginkább az 1980-ig kizárólagosan , de napjainkig is alkalmazott egyesített szárnyú faszerkezetek igényelnek fenntartást-felújítást. Ez nagyrészt szerkezetek eredetileg is gyenge műszaki és minőségi színvonalával függ össze.

A homlokzati ablak- és erkélyajtó-szerkezetek leggyakoribb hibái:

– beázás
– túlzott mértékű légáteresztés
– működési hiányosságok
– az előzőkkel is összefüggő gyenge hő- és hangszigetelés.

E hibák miatt a szerkezeteket az épületek átadásától gyakran kellet javítani, és sok esetben már szerkezetcserére is szükség volt. A javítások esetenként nem megfelelő szakszerűséggel készültek ami újabb felújítási igényeket szült. Az ismertetett okok miatt a panelos épületek egyesített szárnyú fa ablak-és erkélyajtó-szerkezeteinél a következő felújítási-fenntartási igények merülhetnek fel:
– mázolás felújítás
– üvegcserék
– működési hiányosságok javítása ( utóillesztés, vasalatjavítás stb.)
– vízzárási hibák javítása
– légzárás fokozása
– hő- és hangszigetelő képességjavítása
– napvédelem fokozása (redőny utólagos felszerelése
– a gazdaságosan nem javítható szerkezetek cseréje.

A felsoroltak között mind értéktartó, mind értéknövelő felújítási igények szerepelnek. Az 1980 után beépített, ún. korszerű, készre gyártott, hőszigetelő üvegezésű fa- és műanyag ablakok és erkélyajtók ( SOFA, DUFA, ONGROPAT stb. ) esetében minimális fenntartási igényekkel kell számolni.
E szerkezeteknél estenként:
– a hőszigetelő üvegbetét cseréjére ill.
– a működési hibák javítására lehet szükség.

A felsorolt javítási munkákat mind el tudjuk végezni!

A mázolást és a nyílászáró cserét alvállalkozókkal végeztetjük.

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
A faablakok védelme

Bizony a faablakok is tönkremehetnek, ezért fontos a megelőzés. Vizesedik, süti a tűző nap, télen éri a fagy: ezek ellen...

Close