Ablakszigetelés házilag

Ablakaink szigetelése akár elöregedett, akár eredetileg sem volt tökéletes, sok fejfájást tudnak okozni a réseken át meleg levegő formájában kiszökő forintok, a beáramló hideg és az állandóan párás üvegek – főként a hideg idő beálltával. Talán mondani sem kell, mennyire alapvető, hogy gondoskodjunk a megfelelő szigetelésről egyrészt valóban a takarékosság miatt – hiszen egy jól szigetelt lakás akár 20-40%-kal csökkentheti a fűtés költségeit -, másrészt ablakaink védelme és otthonunk komfortja érdekében.

Sokan hajlamosak úgy gondolni, ha a házban bármilyen szerelésre vagy javításra van szükség, azonnal szakembert kell hívni. Bár sok esetben tényleg jobban járunk, ha hozzáértő segítségét kérjük, az ablakszigetelés nem tartozik azok közé a munkák közé, amit otthon saját kezűleg ne tudnánk elvégezni. Ha a szükséges eszközeinek megvannak, hozzá minimális barkácstapasztalat és egy kis kézügyesség, már kezdhetjük is.

Ha a legegyszerűbb, leggyorsabb és legkevesebb kosszal járó módszert szeretnénk választani, az ablakszigetelő profilokat nekünk találták ki. Ezek a polifoamból készült P és D profilú szigetelőanyagok nemcsak szaküzletekben, hanem egyszerű  háztartási boltokban és nagyobb áruházakban is beszerezhetők. Eszközigénye ennek a szigetelési eljárásnak tulajdonképpen nincs is, hiszen a profilok öntapadósak, legfeljebb egy olló vagy kés kell a méretre vágásukhoz. A profilok felragasztása előtt tisztítsuk meg a felületet, majd alaposan töröljük szárazra. A fóliát ne egyben távolítsuk el a már méretre szabott profil hátuljáról és ne egyszerre ragasszuk fel az egész csíkot, hanem mindig szakaszonként haladjunk, mert így sokkal pontosabban, egyenesebben tudjuk felilleszteni a profilokat. Ez a szigetelési eljárás nagyon közkedvelt, az ablakok minden típusánál alkalmazható és olcsó is, ugyanakkor megvannak a maga hátrányai. Az ablakoknál lecsapódó párának a polifoam nem tud ellenállni, magába szívja azt, ezzel pedig a ragasztóképessége is megszűnik. Ha polifoamot használunk, számoljunk azzal, hogy nagyjából egy évszakot szolgálnak ki ezek a ragasztócsíkok, utána mindenképpen cserélni kell őket, hiszen a felpöndörödő profiloknak már semmilyen szigetelőképességük nincs, másrészt rendezetlen, elhanyagolt látványt nyújtanak.

p d profilú szigetelőanyag

p d profilú szigetelőanyag

Tesa őntapados szivacs

Tesa őntapados szivacs

Ugyanezen az egyszerű elven működnek az öntapadós szivacscsíkok is. Ma már ritkán használják, elavult szigetelés módszernek számít, hiszen a szivacs nem ideális szigetelőanyag és még a polifoamnál is jobban magába zárja a nedvességet, a végeredmény pedig ugyanaz, mint az imént említett eljárásnál. Emellett a szivacs könnyedén elporlad és hamar koszolódik. Mérlegre téve több hátránnyal, mint előnnyel rendelkezik.

Kedvelt szigetelési eljárás a sziloplaszt használata. Az ablaknyílót körbenyomjuk sziloplaszttal és mielőtt megszáradna, ráhelyezünk egy fóliát, majd rázárjuk az ablakot. A tok és az ablaknyíló közti sziloplaszt így pontosan olyan vastagságban fog megkeményedni, hogy eltömítse a réseket. A sziloplasztos szigetelés előnye, hogy elvetemedett ablakoknál is alkalmazható, mivel kiegyenlíti a felületet. Hátránya viszont, hogy az időjáráshoz, a hőmérsékleti ingadozásokhoz nem tud kellőképpen alkalmazkodni, túlzottan megkeményedik, a szigetelőképességét elveszti. A sziloplaszt esetében a csere sem olyan egyszerű, hiszen rendkívül nehéz eltávolítani a maradványait az ablakról. Az újból felvitt sziloplaszt pedig csak vastagítani fogja a korábbi rétegeket. Ez azontúl, hogy nem éppen esztétikus, az ablak záródását is károsíthatja. Ezen módszer használatát nem ajánljuk!

A kaucsukból készült ablakszigetelő gumik nem tartoznak a hosszú életű szigetelőanyagok közé. A pára ugyan nem árt nekik, de a napfény, az UV-sugárzás annál inkább. Ennek hatására a kaucsuk hamar megkeményedik, berepedezik és elvetemedik, vagyis teljesen elveszíti szigetelőképességét. Ettől a módszertől szintén ne várjunk hosszútávú, tartós megoldást, a kaucsuk profilok folyamatos ellenőrzése és időszakonkénti cseréje mindenképp szükséges.

kaucsuk szigetelőanyag profilok

kaucsuk szigetelőanyag profilok

Az ablakgumiknak azonban van egy olyan változata, ami már jóval tartósabb és igazi megoldást nyújthat az ablakok szigetelésének megújítására. A szilikonból készült ablakgumi titka az anyagában rejlik. A kaucsukkal szemben ugyanis a szilikont egyáltalán nem zavarja az UV-sugárzás, nagy az ellenálló képessége a hőmérsékleti ingadozásokkal szemben is, tehát jóval hosszabb az élettartama. A szilikon puhább és vékonyabb falú, mint a kaucsuk, eredeti tulajdonságait pedig sokkal tovább megőrzi. A szilikon szigeteléshez viszont több munka is társul, mivel ezeket nem öntapadós formában gyártják, hanem beillesztésükhöz nútbemarás szükséges. A nagyobb munka viszont több eredményt is hoz.
A svéd nútbemarásos módszer az összes házilag kivitelezhető szigetelési eljárás közül a legbonyolultabb, legeszközigényesebb, ugyanakkor a leghatékonyabb is. Az ablaknyílókba bemart hornyokba kerülnek a szilikon tömítőanyagok, amik általában 10-15 évig gond nélkül szigetelik ablakainkat. A bemarásos eljárás költségeit az eszközök növelik meg leginkább, mivel marógép nélkül nem foghatunk neki a munkának. A marógép pedig általában nem alkotja a házi barkácskészlet részét, de egy ablakszigetelés miatt nem is érdemes megvásárolni. Jobban járunk, ha bérelünk egyet, ezzel sokat takaríthatunk meg. Ezenkívül görgő, vezetősín, imbuszkulcs, gitt vagy gyurma, véső és porszívó szükséges a munkához, ezeket az eszközöket viszont már egyszerűbben beszerezhetjük. Ha marógépet még nem használtunk korábban, óvatosan lássunk munkához, de a szigetelés folyamata ezt leszámítva nem igényel különösebb szakértelmet.

szilikon szigetelőanyag

szilikon szigetelőanyag

Láthatjuk, hogy bőven van választék a házilag kivitelezhető ablakszigetelési eljárásokból. Igényeinkhez és pénztárcánkhoz mérten biztosan megtaláljuk köztük a számunkra legideálisabb módszert, hogy egy kis odafigyeléssel és viszonylag olcsón ablakaink szigetelését ismét megbízhatóvá tegyük.

Ha szeretné ablakait saját kezűleg svéd nútmarásos módszerrel leszigetelni , akkor tekintse meg csináld magad ablakszigetelés oldalunkat, ahol részletes leírást és videó segítséget kap.

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük