Csináld magad ablakszigetelés.

 

Csináld magad, ablakszigetelés tanfolyam oktatóvideókkal.

Szeretsz barkácsolni, van műszaki érzéked, szereted az új kihívásokat és rosszul szigeteltek a nyílászáróid akkor itt a helyed.

Az oktatóvideókkal és képekkel tűzdelt tanfolyamon megtudhatod az ablakszigetelés folyamatát. Az ajtószigetelésre azért nem térek ki külön, mert az is ugyan ezzel a módszerrel történik.

Az általam bemutatót ablakszigetelés az úgynevezett SVÉD NÚTBEMARÁSOS technológia.

Létezik több módszer is az ablakszigetelésre de az utólagos ablakszigetelés leghatékonyabb módszerre a svéd nútmarásos technológia.

Ha mindenki felkészült akkor kezdhetjük is!

FIGYELEM: A MUNKA ÉS BALESETVÉDELEM BETARTÁSA AZ OTTHON VÉGZETT MUNKA ESETÉN IS BETARTANDÓ!

AZ ABLAKSZIGETELO.HU SEMMILYEN KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT NEM VÁLLAL FELELŐSSÉGET A HELYTELEN HASZNÁLATBÓL ELSZENVEDETT KÁRÉRT!

Amire szükségünk lesz, „ hozzávalók:”

1. Felső marógép

2. Vezető sin

3. Marószár

4. Behúzó görgő

5. Imbuszkulcs

6. Fogó

7. Véső

8. Olló

9. Villáskulcsok (13-19)

10. Szigetelőszalag

11. Gyurma vagy gitt

12. Porszívó

13. Asztal vagy festőbak

14. Szigetelő anyag

15. Wd-40

Szerszámok

Szerszámok az ablakszigeteléshez.

Elsőként meg kell határozzuk a nyílászárón a hézagok méretét, amihez gyurmát vagy ablak gittet szoktunk használni. A videón megmutatóm a módját, hogy kell meghatározni a hézag méretét, az ablakszárnyon mind a négy oldalán végezzük el a hézag mérését, mert sokszor van különbség a keret hézagai közt. Ha különböznek a hézag méretek akkor különböző szigetelő anyagokat kell felhasználjunk.

A gyurma méretét a képen látható módon egy vonalzó segítségével tudjuk meghatározni.

Szigetelő anyag mérése.

Szigetelő anyag mérése.

Miután sikerült meghatározzuk a szigetelőanyag méretét írjuk fel melyik oldalon mekkora tömítőanyagot kell használjunk.

Ezután az ablakszárnyat emeljük le a helyéről és helyezzük egy bakra vagy ha nincs akkor egy asztal is megteszi.

Az első feladatunk mielőtt elkezdenénk a nútbemarást nézzük körbe az ablakszárnyat nincs-e valahol szeg, fém alkatrész, ha szeget találunk húzzuk ki, ha nem tudjuk kihúzni jelöljük meg és ha a marógéppel odaérünk kihagyjuk a ki nem vett szegnél. Valamint ha van valamilyen régi szigetelőanyag akkor azt el kell távolítani.

Ha meggyőződtünk, hogy nincs szeg és tiszta az ablakszárny kezdőzhet a marás. Először indítsuk el a porszívót utána a marógépet, azért nem egyszerre, mert akkor túl nagy lesz az áramfelvétel és félő, hogy lecsapja az automatát. A marást a vezető sin segítségével az ablakszárny falc részén végezzük. Vigyázva marjunk ha a takaróléchez érünk mert a takaróléc szeggel vagy csavarral van rögzítve és a marás helyébe beleérhetnek a szegek, illetve a csavarok.

Valamint a vasalatoknál hagyjuk ki a marást, mivel azok fémből vannak és a marókést el törhetjük. Vannak olyan esetek is amikor a vasalatnál ki lehetne marni, de akkor se marjuk ki, hogy a zsanéroknál megmaradjon a stabilitás.

Ezek után ellenőrizzük a marást nem maradt-e forgács a nútba, ha maradt újra menjünk végig a maró gépel míg a nút tiszta nem lesz.

Ezután következik a megfelelő szigetelőanyag behengerlése a speciális szerszámmal. A behengerlésre használhatunk műanyag pizza vágót a célnak megfelel.

pizzavágó

pizzavágó

Ügyeljünk, hogy minden oldalra a megfelelő méretű szigetelőanyag kerüljön. A vasalatokhoz érve vágjuk le a szigetelőanyag bajuszát, hogy ne akadályozza a becsukást.

Sarkoknál vágjuk le a bajuszt, hogy a videón látható módon 90 fokot tudjunk képezni. Ha a szigetelőanyag különböző méretű akkor a következő módon tudjuk megoldani a toldást.

Szigetelőanyag toldása.

Szigetelőanyag toldása.

A szigetelőanyag zárásánál ügyeljünk a pontos méretre, mert ha rövidebbre szabjuk akkor egy tömítetlen rész marad. Ha végeztünk akkor zsírózzuk be a zsanérokat, valamint az ablakzárakat fújjuk be wd-40 spray-el így a karbantartást is elvégezzük.

Végezetül helyezzük vissza az ablakszárnyat és ellenellenőrizzük le a munkánkat, a záródáshoz némi többleterő szükséges, mivel a szigetelőanyag összepréselődik és felveszi a rés formáját a tökéletes tömítés érdekében. Ha jól végeztük a munkánkat akkor tökéletes légzárást érhetünk el és így megszüntetjük a filtrációt. Ha nem találjuk megfelelőnek akkor cseréljük a tömítőanyagot megfelelő méretűre.

Néhány gondolat arról, hogy érdemes-e magunknak elvégezni a munkálatokat.

 • Legalább két marókést kell vásárolnunk, ha bekövetkezik a törés akkor ne keljen félbehagyni a munkálatokat. Marókést az euplaza.eu -nál vásárolhatunk.
 • Szigetelőanyagot több méretben kell vásároljunk és csak 100 méteres kiszerelésben kapható. Eurostrip nútba építhető szigetelőanyagot 4, 6, 8, 10, 12, -es méretben fehér és barna színben vásárolhatunk az euplaza.eu -nál.
 • Ha kisebb menyiségben szeretne vásárolni ablak szigetelőanyagot akkor azt nálunk is megteheti.
 • Marógép bérleti díja 7.000 Ft plusz letéti díj 25.000 Ft.Gépet bérelni az ökoszolgálatnál lehet.

Végezetül ha úgy döntenénk, hogy szakemberrel szeretnénk elvégeztetni az ablakszigetelést akkor keressen bizalommal a kapcsolat menüpont alatt található elérhetőségek egyikén.

Amennyiben még további kérdései merülnének fel az ablakszigeteléssel kapcsolatban hozzászólás formájában tegye fel.

31 hozzászólás ehhez: “Csináld magad ablakszigetelés.”

 1. Tátrai Attila szerint:

  a marógép a vezetősín illetve a marószár hol szerezhető be, illetve mennyibe kerül?

  1. admin szerint:

   Marógépet nagyobb barkácsáruházakban az ára márka függő. Többit be lehet szerezni az euplázában. Ha komolyan érdekli akkor keressen telefonon a 06702805359 -es számon és megbeszéljük mit hol lehet beszerezni.

 2. Luki szerint:

  Ha nem saját reklám firka :)))))
  Akkor vatera !!
  De legjobb a Bosch ggs 27-c , ez nagyon elnyűhetetlen ha jó helyen veszed örök a garancia !

 3. Attila szerint:

  Szerintem szuper kis film.
  Nagyon tetszik az eljárás az biztos, hogy az összes ajtómat és ablakomat le fogom szigetelni.
  Gratu a mesternek is

  Üdv

 4. Nagy Mihály szerint:

  Jó napot!
  Tisztelt látogatók nemrégiben olvastam a Kelet-Magyaroszág újságban hogy olcsó meg a fent látható szöveget is. Ez mind szép és jó de én felhívtam őket és semmi nem úgy történik mint a leírtakban hogy gépet lehet kölcsönözni illetve a szigetelő anyagot meg lehet vásárolni 180Ft/m áron.
  Először egy hölgy vette fel a telefont aki semmiről sem tudott. Kapcsolt egy férfi kolegát ő hebegett habogott. Egyetlen egy gépük van amit nem adnak ki senkinek illetve a szigetelő anyagot sem adják el!Pontos árat nem mondanak sem a szigetelésre sem pedig az anyag költségre.
  Szerintem ez a cikk csak reklámfogásnak volt jó nekik, mert csak ők csinálják meg a munkát. Szó sincs gépkölcsönzésről stb.
  A nyíregyházi “kirendeltséggel” beszéltem.
  Egyébként ezt a fajta szigetelést oktatják és elég veszélyes lenne ha minden jött-ment ember szigetelgetne a géppel mivel a gépnek elég nagy fordulata van és egyben balesetveszélyes is. (A VIRUTEX gép a legjobb, de nem ezt lehetne kölcsönözni).
  Emellett nem beszélve arról, hogy egyáltalán nem olcsó megoldás, mert emellett hogy megcsinálja otthon az ember m,agának ezt a szigetelést kell hogy hívjon egy asztalost is a beállításokhoz, pótlásokhoz.
  Amúgy ha az Önkormányzat ilyen lelkes, hogy olcsó ebben a mai világban akkor vállaljon el minden ilyesfajta munkát az embereknek.
  Üdvözlettel: egy ablakszigetelő

  1. Berecz Ági szerint:

   Kedves Ablakszigetelő,

   Reagálni szeretnék a hozzászólására. Az Ökoszolgálat évek óta működteti az ablakszigetelő programot, aminek segítségével már több százan szigetelték le (főként Budapesten és környékén) elavult fa nyílászáróikat. A honlapunkon található kisfilm eddig minden visszajelzés alapján könnyűvé és egyszerűvé tette az otthoni házilagos szigetelést, baleset soha sem fordult elő. A visszajelzések alapján mindenki elégedett a gépkölcsönzéssel, a tőlünk kapott segítséggel, és a munkával, annak eredményével.

   Az Ökoszolgálatnál, nálunk, kölcsönzésről nagyon is szó van, a program lényege, hogy nálunk lehet gépet (és alapvető szükséges szerszámokat) kölcsönözni 3,5 napra, szigetelő anyagot venni és otthon megcsinálni a munkát. Mindezt mi, mint lakossági környezetvédelemmel és energiahatékonysággal foglalkozó civil szervezet működtetjük.

   Az említett nyíregyházi szervezet nem “kirendeltségünk” hanem a honlapunk szigetelő gép kölcsönzést leíró oldalán a vidéki lakosok kedvéért feltettünk 5 vidéki szervezetet, akik főként környezetvédelmi programokat működtetnek, és többek között lakossági szigetelési programjuk is van/volt. Ahogy ott olvasható, a részletekről minden szervezetnél külön kell érdeklődni, mert a honlapon leírt feltételek a mi (Ökoszolgálat) programjára igazak. Ezekkel a szervezetekkel többek között az Ön visszajelzése alapján is most egyeztetünk, hogy továbbra is működik-e náluk a programjuk, és szeretnének-e a honlapon maradni.

   A többi dologra reagálva: eddig senki nem jelezte, hogy asztalost kellett volna hívni, akik tőlünk gépet kölcsönöztek, mindenkinek sikerült megcsinálni a munkát, 7000 Ft-os kölcsönzési díjból (+180 Ft/méteres anyagköltségből – EZEK MEGINT CSAK A MI FELTÉTELEINK, A VIDÉKI SZERVEZETEK FELTÉTELEIRŐL NÁLUK KELL ÉRDEKLŐDNI).

   A kauciót 3,5 napra kell letenni, amit a szigetelő visszakap, amint hibátlan állapotban visszahozza a gépet. Korábban ez 15.000 Ft volt, és pont a tavalyi év végén valaki visszaélt ezzel, és nem hozta vissza a gépet, vagyis azóta eggyel kevesebbet tudunk kiadni a lakosságnak. A marógép értéke kb. 50.000 Ft (SPARKY típusú, vadonatúj 5 gép). Ezért sajnos szükség volt a kaució megemelésére 25.000 Forintra, ezt a 3,5 napos kölcsönzési idő után a kölcsönző visszakapja.

   Kérem, bármi kérdés van, keressenek meg minket a 06 1 311 7855-os telefonszámon.

   Köszönettel,
   Berecz Ági, az Ökoszolgálat Alapítvány munkatársa.

 5. Dávid szerint:

  30000 Ft-os a gép amit állítólag kölcsönözni lehet és 25000Ft kauciót kérnek. Ez egy kicsit érdekes.

  1. admin szerint:

   Kedves Dávid!
   Lehet, hogy érdekes de a kaukció visszajár, amint elvégezték az ablakszigetelést vissza kapják a 25.000 Ft-ot.
   Valamilyen módon védekezni kell azon személyek ellen akik nem viszik vissza az ablakszigetelő gépet.

   1. András Károly szerint:

    Sajnos nagyon rászállrtak a csalók a kölcsönzőkre.
    2-3 céget ismerek, de folyamatosan panaszkodnak a trehány, semmirekellő kölcsönvevő szemetekre.
    Itt is az a helyzet, mint minden más dologban, hogy a becsületesek szívják meg.

 6. Kállai József szerint:

  Kedves Zoltán!
  Először elismerésemet szeretném kifejezni az oktatóanyagért!
  Rendkívül hasznos, meg is fogom osztani az olvasóimmal.
  Emellett engedjen meg 2 aprócska megjegyzést.
  A “Csináld magad ablakszigetelés 3.” video 28. másodpercében egy érvágás-szerű mozdulatot végez, amit én semmiképpen sem ajánlanék kevesebb rutinnal rendelkező ezermestereknek, mert nem biztos, hogy eltalálják a vénájukat. 🙂
  Tréfát félretéve, szerintem még az álló gép vágóéle előtt is veszélyes nyúlkálni, főleg, ha az hálózatra van csatlakoztatva.
  A másik megjegyzésem:
  Az 5. videó bejátszásban 90°-ban hajlítja be a szigetelő anyagot a bajusz kivágása után, alatta a szövegben 45°-ról ír…

  1. admin szerint:

   Köszönöm az észrevételt a 90 fokot javítottam.

 7. Kállai József szerint:

  Még egy megjegyzést fontosnak tartanék!
  A dupla szárnyú ablakok szigetelése esetén a belső szárnyakon ajánlott elvégezni a fenti műveletet!
  Ez hőtechnikai szempontból némi veszteséggel jár, viszont páratechnikailag hatalmas előnye, hogy nem fog patakban folyni a víz az ablakon!

  És ha már itt tartunk, ne feledjük azt sem, hogy a szigetelés után gyakrabban kell szellőztetni (ha nincs megoldva a gépi szellőzés), mert a korszerűsítésünk révén nem csak a hő nem tud kiszökni, hanem a pára sem. Ez a fránya pára pedig ismeri a fizikát, és nagyon ügyesen megtalálja a lakásban a leghidegebb pontokat, ott letanyázik, és miután otthonosan berendezkedik hosszabb távra (3 nap), meghívja penész barátját is!

 8. Széll Gabriella szerint:

  Úgy látom, hogy csak hagyományos ablakok szigetelésével foglalkoznak. 🙁

  Nekem új műanyag ablakaim vannak és 3 éve nem tudom rávenni a gyártó céget “Fehér Ablak Kft”, hogy az 5 éves megfelelősségi nyilatkozatuk értelmében vizsgálják be, mivel az ablakok minden illesztési vonalánál bejön a külső levegő. Szeles időben lebegnek a függönyök, illetve a közelebbi családi házak felől a kéményfüsttel telik meg szoba, ami az egészségre is ártalmas. Ablak előtt 1 m-en belül max 15 percig lehet tartózkodni. A beton körül kicserélt tömítés után úgy gondolja a munkafelvevő hölgy telefonon keresztül, hogy nekik több kötelezettségük nincs. Az ablak felfekvése a keretre van ahol nulla, ahol felfekszik ott nem elég szorosan.
  A tömítésként használt szürke műanyag csík nem elég széles és rugalmas. Szerintem (kezemen úgy érzem)az üveg körüli szigetelés mellett is (nem csak a keret és szárny között) beszivárog a hideg.
  Van olyan szigetelő anyag ami a beépített szigetelésen felül alkalmazható? (tavaly cellux-al ragasztottam körbe az üveg szélét, ami nem túl trendi)Szeretném, ha hatékony és egyben esztétikus lenne, de eddig még nem találtam a neten ilyen szigetelőt.

  1. Kedves Gabriella!

   Javaslom lakóhelye környékén keressen egy megbízható nyílászárókat forgalmazó és beépítő céget és kérjen tőlük finombeállítást. Nagy valószínűség szerint nem kell tömítő az ablakába.

   Azért javaslom, mert ha nem jut dűlőre azzal a céggel, aki Önnek szállította a nyílászárókat, attól még nem oldódik meg a probléma.

   Ha szerencsés eset áll fenn, akkor néhány mozdulat (finom beállítás) és a dolog megoldódik.

 9. Zsolt szerint:

  T. Ablakszigetelő!
  Házam nagy ablakait most fogják cserélni. Marad 4db kis ablak (fürdő, kamra, stb…).
  Úgy gondoltam, hogy ezeket a kis ablakokat nem cseréltetem ki műanyagra, hanem szilikon szigeteléssel és hőszigetelő üveggel korszerűsíteném.
  Azonban két dolog nem tiszta nekem.
  Kapcsolt gerébtokos ablakokról van szó. Ebben az esetben mindkét szárny esetében kell a szigetelőanyag és új üveg, vagy elég az egyiket (külső? belső?) felújítani?
  Köszönettel:
  Zsolt.

  1. admin szerint:

   T. Zsolt!

   A szigetelést mindkét szárnyba, a hőszigetelt üveget viszont csak az egyik szárnyba szoktuk.

 10. Szabó szerint:

  Jó napot!

  Érdeklődöm, hogy Budapesten hol kapok tartalék marószárat és pontosan milyen típust (méret/szám) keressek? Valamint a szigetelőanyag beszerzésének helye is érdekelne, mert csak webáruházat találtam, de én személyesen szeretek vásárolni.

  Üdv: Gábor

 11. Osi Reka szerint:

  Tisztet Ablakszigetelo!
  A nutbemarasos szigetelest az ablakkretek mazolasa elott vagy utan
  celszeru elkesziteni? Regi fa ablakkereteimet a festek lepattogzasa miatt, mazolni vagy mas feluletvedelemmel ellatni szukseges, valamint szigetelnem is es nem talaltam informaciot a megfelelo sorrendrol vagy a donteshez szukseges szempontokrol. Koszonom elore is.

  1. admin szerint:

   Kedves Réka!

   Ilyen esetekben először a nútmarást elvégezzük az ablakkereteken a festőkkel egyeztetünk, hogy lehetőleg nútba minél kevesebb festék jusson.
   A mázolás után mikor megtörtént a száradás behelyezzük a szigetelőanyagot.

 12. Babos Barnabás szerint:

  Tisztelt Cím!

  Rendelkezem marógéppel, és valahol láttam vezetőszárat is 15000Ft árulták csak akkor éppen nem volt pénzem megrendelni.Valamint a behúzó görgött is láttam. mindegyiket megvenném csak itt ahol élek ilyen nincs. Tudnának e segíteni ebben. Várom megtisztelő érdemi válaszukat.
  Üdvözlettel Babos Barnabás

  1. admin szerint:

   Tisztelt Babos Úr!

   Kérem hívjon telefonon a 06-70/280-5359-es számon és segítek.

 13. Czin Lászlóné szerint:

  Tisztelt Ablakszigetelő! Fontosnak tartom megtudni, hogy gázfűtéses lakásban ajánlott-e marásos ablakszigetelést készíttetni? Köszönöm a válaszát. Tisztelettel:

  1. admin szerint:

   Tisztelt hölgyem!

   Tessék egyeztetni a Gáz szolgáltatóval vagy szerelővel ők tudják, hogy ön milyen rendszert használ.

 14. Atis szerint:

  Müködik mèg ez az oldal ??

 15. Zombor János szerint:

  Tisztelt Ablakszigetelő! Szeretném a családi házam kapcsolt gerébtokos nagy ablakait ezzel a svéd módszerrel szigetelni,amelyeket még ’78-ban édesapám kiváló asztalos mester készített.Régóta vadászok a megoldásra amit egy kicsit későn találtam csak meg, de hála az Ön őszinte,segítőkész ismertetőinek, a tavasszal az esedékes karbantartásokkal együtt megszeretnék csinálni.Nagyon kérem segítsen beszerezni a marógépet vezetővel, mert egyik gyártó készülékei között sem találom, vidéken élek.Előre is köszönöm! BUÉK!, egy nyugdíjas műszerész

  1. admin szerint:

   Kedves János!
   A Virutex RA17D kompletten tartalmaz mindent.
   Itt tud bővebben olvasni róla: Virutex RA17D ablakszigetelő

 16. Tamás szerint:

  Kedves Zoltán!

  Érdeklődni szeretnék, hogy dupla szárnyú ablak esetén melyik résznél(külső vs. belső) érdemes szigetelni. Fentebb az egyik hozzászóló a belsőt javasolja párásodási megfontolásból (habár azt is írja, hogy hőtechnikai szempontból a külső a jobb). Vagy talán érdemes lehet mindkét szárnyat szigetelni?

  Köszönettel

  1. admin szerint:

   Ha csak az egyiket szeretné akkor a belső jobb. Mi évek óta külsőt-belsőt szigeteljük problémamentesen.

 17. Cs Tibor szerint:

  Kérdésem van. Amelyik oldalon a rés 1-2mm, illetve valamelyik sarok felé elvékonyodik 1-2 mm-re, ott mi a módszer. Oda is befér egy 6 mm-es tömlő?

  1. admin szerint:

   4 mm-es használata a megoldás.

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük