Üvegezés

Otthonainkban jelentős szerepet töltenek be a különböző üvegfelületek. Legyen szó akár ajtók, ablakok, erkélyek üvegeiről, akár tükrökről, az üveg nélkülözhetetlen mindennapjainkban. Mivel az üvegfelületek egyszerre töltenek be praktikus és esztétikai funkciókat, ezért nagyon fontos, hogy hozzáértő, tapasztalt szakemberre bízzuk az üvegezési munkálatokat, aki a minőségi üvegezés mellett abban is segít, hogy milyen szempontok figyelembevételével válasszuk ki, hogy hova milyen tulajdonságokkal rendelkező üveg kerüljön.
A mi csapatunk ilyen szakemberekből áll, akik nagy tapasztalattal rendelkeznek az üvegezés terén. Pontosan ismerjük a forgalomban lévő üvegek típusait, azok előnyeit és hátrányait egyaránt, így megbízható tanácsot tudunk adni mindenkinek, aki minőségi üveget szeretne otthonába. Az elméleti tudás mellett a gyakorlatban, az üvegezés munkafolyamatában is az igényességet és a pontosságot képviseljük.

Amikor üvegezésre kerül sor, a legtöbb esetben a megrendelő csak azzal van tisztában, hogy milyen keretet szeretne az üveghez, különösen a nyílászárók esetében. Mi abban nyújtunk segítséget, hogy ne csak a keret, hanem az üveg is tökéletesen legyen kiválasztva. Ehhez viszont tudnunk kell, mik a fő elvárások az üveggel kapcsolatban. Ugyanis napjainkban már annyiféle üvegtípus létezik, hogy egyedi igényekre szabottan, a környezeti adottságokhoz és az egyéni kívánságokhoz igazodva kell meghoznunk a jó döntést.

Az üvegeket elsőként az alapján csoportosíthatjuk, hogy milyen funkciót kell ellátniuk. Más üvegtípust használunk pl. hőszigetelésre, mást, ha a biztonság a legfontosabb kritérium és léteznek kimondottan díszítő üvegek is, melyek tisztán esztétikai célokat szolgálnak.
A lakosság körében a hőszigetelő üvegek egyre népszerűbbek, hiszen nem csupán az ablak- vagy ajtókerettől függ, hogy mennyire szigetel jól az adott nyílászáró. Többéves gyakorlattal a hátunk mögött egyértelműen kijelenthetjük, hogy hiába veszünk korszerű és drága nyílászárót, ha a benne lévő üveg gyengén szigetel, az egész csak szó szerint ablakon kidobott pénz. Tapasztalataink alapján hő- és hangszigeteléshez mindenképp a legalább két-, de inkább háromrétegű üveget javasoljuk. Ezeket speciális gázzal töltik fel, kialakításuk folytán hosszú időn át megbízhatóan látják el otthonaink szigetelését. Az ilyen típusú üvegek beépítéséhez magas szintű szakmai tudásra van szükség, mellyel munkatársaink állnak rendelkezésére.

Aki a leghatékonyabban hőszigetelő üveget szeretné, annak bizalommal ajánljuk a thermoplan üvegeket, melyeknél két üveget egy alumínium távtartó segítségével illesztenek össze, a köztük lévő rést pedig gázzal töltik meg. Az ilyen típusú üvegeket speciális fémoxid bevonattal látják el és amellett, hogy védenek a napsugárzás ellen, nem csökkentik az ablakon át bejutó fény mennyiségét. Kiszűrik a Nap káros sugarait, ezáltal az állandó fénynek kitett bútorokat, berendezési tárgyakat megvédik a károsodástól. Ugyanilyen fémoxid réteget használnak a fényvisszaverő, másnéven reflexiós üvegek készítéshez. Ezek a gyártási eljárás szerint lehetnek priolitikus (kemény bevonatú) vagy vákuum-magnetronos (kemény és félkemény bevonatú) üvegek. A reflexiós üveget olyan helyiségeknél használjuk, ahol szeretnék elkerülni az utcáról való belátást, pl. az irodaépületeknél. A reflexiós üvegek készülnek víztiszta változatban, de anyagában színezett üvegekből (ún. parszol üveg) vagy anyagában színezett üvegek bevonatolásával is. A színválasztás csupán egyéni ízlés kérdése. Ezek a reflexiós üvegek sem képesek azonban arra, hogy a sötétben kivilágított helyiségekbe való belátást meggátolják. Ha ilyen igény merül fel, egyértelműen az árnyékolókat szoktuk javasolni legbiztosabb megoldásként.

A biztonsági üvegeket főleg sportlétesítmények, üzletek, irodák, intézmények esetében használjuk, de egyre többen választják magáncélra, házakhoz is. A biztonsági üveg általános fogalma jóval összetettebb típust takar, hiszen a megrendelőnek itt is pontosan kell tudnia, hogy minek a kiküszöblésére szeretné ezt az üvegtípust alkalmazni. Mindenképp biztonsági üveget ajánlunk a házon belül olyan üvegpolcok esetében, melyek veszélyesebb helyen – pl. ágy felett – találhatók, valamint lépcsőkhöz, válaszfalakhoz. A korlátok, erkélyek, födémek, járófelületek üvegezéséhez is ez a legalkalmasabb típus, de biztonsági üveget használunk kirakatokhoz és számos olyan létesítményhez, ahol a lépés-, dobás-, ütés-, esetenként lövésállóság, a tűz terjedésének megakadályozása vagy a szilánkos törés elkerülése meghatározók. Biztonsági üvegek léteznek ragasztott, edzett, dróthálós változatban, ezek lehetnek színesek és hőállók is, tehát az üvegtípusok különböző kombinációi is megvalósíthatók.

Elsősorban dekorációs célokra szoktuk javasolni a katedrál üvegeket, de amellett, hogy itt az esztétika játsza a főszerepet, ezek is kaphatók hőszigetelő változatban. A katedrál üveg hengerelt eljárással készül. A még nem szilárd üveg két nyomóhenger közt megy át és ekkor kapja domború mintázatát. A belsőépítészek szívesen nyúlnak a katedrál üveghez, mert sok lehetőség rejlik bennük. Térelválasztókhoz, ajtók, bútorok üvegezésére használják leginkább. Itthon sárga, bronz, zöld, kék és víztiszta változataik a legelterjedtebbek, de a skála külföldön ennél jóval színesebb. A katedrál üvegek alkalmazásánál mindig felhívjuk a megrendelők figyelmét, hogy ne csupán a tetszetős kinézet alapján válasszanak, hiszen az, hogy egy ilyen típusú üveg mennyire ereszti át a fényt, nagyban függ a mintázatától és a színétől, így ezeket is mérlegelni kell.

Az üvegeknél a funkciók mellett a különböző paramétereket is figyelembe kell venni, ezek számunkra elmondják az adott üvegtípus legfőbb jellemzőit.
– Az u-érték – régebben k-értéknek nevezték -, azt mutatja meg, milyen az üveg hővesztesége. A lényeg, hogy ez a k-érték minél kisebb legyen, az üveg annál jobban szigetel. Egy alaprétegű üveg u-értéke általában 2,6-2,8 körül van, egy háromrétegű, erősen hőszigetelő üvegé ezzel szemben akár 0,7-re is lecsökkenthető.
– A fényáteresztő képesség értelemszerűen azt jelzi, hogy az üveg mennyi napfényt enged át. Ez az LT érték minél nagyobb százalékot ér el, annál több fény jut át az üvegen.
– Az LR a külső fényvisszaverés mértékét mutatja, ez másnéven a tükröződési érték, mely egy standard üveg esetében 14%. Minél nagyobb az érték, annál erősebben tükröződő az adott üvegfelület.
– A g-érték vagy az összenergia áteresztő képesség a bejutó napenergia és az üveg által elnyelt, majd újból kibocsátott napenergia összegéből jön ki.
– Az EA, vagyis a napenergia-érték azt mutatja meg, hogy az üveg mennyi napenergiát képes elnyelni.
Ezek a legfontosabb paraméterek, melyek ismerete elsősorban számunkra, szakemberek számára fontos. A megrendelő elég, ha elmondja nekünk igényeit és mi ezen értékek figyelembevételével legjobb tudásunk szerint választjuk ki a számára legideálisabb üvegfajtát.

Láthatjuk tehát, hogy az üvegezés és azt megelőzően magának az üvegnek a kiválasztása nem is olyan egyszerű feladat. A laikus könnyen elveszhet a napjainkban forgalomban lévő üvegtípusok labirintusában. Ezért hangsúlyozzuk, hogy az üvegezést  minden esetben bízza olyan szakemberre, aki kellő ismeretekkel és gyakorlattal rendelkezik. Megbízhatóan dolgozó, a megrendelő igényeit nem csupán felületesen figyelembevevő, a munkájára igényes üvegező mestert találni azonban az egyik legnehezebb feladat. Ha Ön már megtalálta, biztos helyre tegye el a telefonszámát! Amennyiben viszont még keresgél, üvegezés terén szerzett tapasztalatainkkal és szaktudásunkkal állunk rendelkezésére, legyen szó akár tanácsadásról, akár a legkülönbözőbb üvegezési munkák elvégzéséről.

3 hozzászólás ehhez: “Üvegezés”

 1. Sziklai Zoltánné szerint:

  Müemlék házban lévő vékony erkély ablak üvegeit hőszigetelőre szeretném kicserélni, és szigeteltetni, mert húznak az ajtók is. Mit tudnak ajánlani ? Kisnyugdíjas lévén érdekelnek az árak, és esetleg a konyha ablak is szóba jöhetne a ktsgek függvényében.
  Üdvözlettel Sziklai Zoltánné

  1. admin szerint:

   Kedves Hölgyem!
   Vegye igénybe ingyenes felmérésünket a kapcsolat menüpont alatt megtalálja az egyeztetéshez szükséges elérhetőségeinket.

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük