Ablakszigetelés otthon

Az ablakok környéke érezhetően hidegebb, a páralecsapódás miatt rendszeresen vízcseppek csorognak az üvegről, egy erősebb szél megrezegteti az ablaktáblákat, nyáron pedig árad a lakásba a forró levegő. Ha nyílászáróink ezeket a tüneteket produkálják, kétség nem fér hozzá, eljött a cselekvés ideje.

Amikor ablakaink szigetelésével probléma merül fel, gyakran eszünkbe sem jut, hogy mi magunk is elvégezhetjük a szükséges javításokat. Vagy szakemberhez fordulunk vagy azonnal elkezdünk új nyílászárók után keresgélni. Addig is, amíg összegyűjtjük a kellő mennyiségű pénzt ablakaink teljes cseréjére, nézzük meg, hányféle módon szigetelhetjük le ablakainkat otthon saját kezűleg, hatékonyan és takarékosan.

Az ablakszigetelés otthon történő kivitelezésétől a legtöbben azért riadnak vissza, mert nem ismerik a rendelkezésre álló módszereket és azok részleteit, előnyeit és hátrányait. Pedig az otthoni szigetelési eljárások többsége nemhogy nem igényel szakembert, de nem is nagyon találnánk olyan mestert, aki házhoz jönne csupán azért, hogy egy öntapadós szigetelőcsíkot körberagasszon ablakainkon. Kis munkával és kis kézügyességgel ablakaink szigetelését olyan tökéletessé tehetjük, hogy ha semmi egyéb probléma nincs az ablakkal, a csere teljesen szükségtelenné válik.

Egyszerűségük folytán a legnépszerűbb szigetelők az otthoni ablakszigetelésnél az öntapadós profilok. Anyaguk szerint ezeknek több változata is létezik. Készülhetnek, kaucsukból, polifoamból vagy szivacsból. A közös bennük, hogy felhelyezésük nem igényel egyéb eszközöket, nem kell szereléssel bajlódnunk, se ablaktáblákat mozgatnunk. A szigetelés kosz, felfordulás és különösebb fáradtság nélkül elvégezhető. Bármennyire is könnyű és gyors ezeknek a P vagy D profiloknak a felhelyezése, az ablakszigetelés problémáját nem feltétlenül oldják meg maradéktalanul, legalábbis nem hosszútávra. Ezekről az anyagokról érdemes tudni, hogy az időjáráshoz, főként a párához kevésbé képesek alkalmazkodni. Ez azt jelenti, hogy napfény és a nedvesség rövid időn – akár pár hónapon – belül olyan mértékben károsíthatja őket, hogy szigetelőképességüket akár teljesen elveszíthetik. A kaucsuk megkeményedik, berepedezik, a szivacs könnyedén szétporlad az UV-sugrázás hatására, a polifoam pedig magába zárja a nedvességet. Mivel öntapadós szigetelőanyagokról beszélünk, a nedvesség a ragasztóréteget hamar feloldja, a napfény kiszárítja, a szigetelőcsík így elválik az ablakkerettől.

A sziloplaszt szintén gyakori eszköze az otthon végzett ablakszigetelési munkáknak. A sziloplaszt olyan tömítőanyag, melyet az ablaktokba nyomva az kiegyenlíti, kitölti az esetleges hézagokat. Még mielőtt a sziloplaszt megszáradna, az ablakot zárjuk be, hogy a sziloplaszt maradéktalanul illeszkedni tudjon a két ablaktokhoz, így biztosan nem marad tömítetlen rész. A sziloplaszt használatának hátránya, hogy mivel nagyon megkeményedik, óvatosan kell vele bánni. Ha a szükséges mennyiségnél többet használunk és hagyunk az ablaktokon, az száradás után nehezítheti az ablakok záródását, ami elvetemedéshez vezet. A másik probléma, hogy ha a sziloplaszt elöregedett és bármilyen más szigetelési módszert szeretnénk helyette alkalmazni, rendkívül nehéz az eltávolítása. Mondhatni, szinte lehetetlen. Amellett, hogy mindez nagyon időigényes, a szakemberek különdíjat számolnak fel erre a műveletre. A sziloplaszt, bár fizikailag valóban tartós, de szigetelőképessége nem tart ennyire sokáig. A napfényt ez az anyag sem szereti, ha elkezd berepedezni, oda a szigetelőképesség. FIGYELEM! Ezt a módszert nem ajánljuk.

Mind közül a legjobb választásnak a svéd nútbemarásos szigetelés ígérkezik. Ha összehasonlítjuk ennek a szigetelési eljárásnak az előnyeit és a hátrányait, láthatjuk, hogy szinte csak pozitívumai vannak. Aki érez magában annyi kézügyességet, hogy egy marógéppel vájatot alakítson ki az ablakkeretben, az bátran vágjon bele, mert ennél nehezebb feladattal a svéd szigetelési módszer esetében nem fog találkozni. Bár a nútmaráshoz több eszközre van szükségünk és némi por is fog keletkezni, de a végeredmény miatt egyértelműen érdemes erre az otthon is kivitelezhető szigetelési eljárásra tenni voksunkat. A legnagyobb fejtörést a marógép beszerzése okozhatja, mivel nem valószínű, hogy akad egy az otthoni szerszámosládában. Ha nincs, az ablakszigetelés kedvéért ne is vegyünk, mert az árából már egy új, minőségi ablak is kijön. A kölcsönzési díj viszont nagyon barátságos és lehetőségünk van a nútbemarásos szigeteléshez szükséges többi eszköz bérlésére is. Ennél az eljárásnál tömítőanyagként szilikon profilt használunk, a megfelelő méretet is biztonsággal kiválaszthatjuk, ha egy gyurma segítségével lemérjük az ablaktokok közti hézagok nagyságát. A szilikonprofilok több méretben és színben állnak rendelkezésünkre. Ha a nyílászáró elvetemedett, a nútbemarásos szigetelés megkezdése előtt a hibákat javíttassuk ki szakemberrel, mert a szigetelésnek csak az egyébként jól működő ablakon van értelme.

Az otthoni ablakszigetelés különböző technológiákkal bárki számára egyszerűen elvégezhető munkafolyamat. Költségtakarékos és megbízható megoldás még akkor is, ha az öntapadós profilokat választjuk, mert néhány hónapig azok is tökéletesen ellátják funkciójukat. A tartós eredményt azonban csak a svéd bemarásos technológia szavatolja, mely akár egy évtizeden át is gondoskodik otthonunk megfelelő szigeteléséről.

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük