Ablakszigetelés Svéd módszerrel

Hogy mikor érkezik el az ideje az ablakszigetelések megújításának? Ezt szó szerint a bőrünkön érezhetjük. Gondoljunk csak bele, télen mennyi kellemetlenséget tud okozni, amikor az ablakok környékén jóval hidegebb van, mint a lakás többi részén vagy amikor a jeges szél besüvít az ablakok résein. Az elöregedett, használhatatlan szigetelések nyaranta a forró levegőnek adnak szabad utat, ugyanígy jut be az utcáról a por és a zaj is. A költségeket még nem is említettük. Az ablakszigetelés a hosszútávon megtérülő befektetések közé tartozik. A fűtési szezon kezdetével gyakran szembesülünk azzal, hogy hiába fűtünk, otthonunk mégsem tudja megtartani a kellő hőmérsékletet. Ennek okai legtöbbször a rosszul szigetelő nyílászárók, melyek a meleg levegőt ki, a hideget pedig beengedik a lakásba. Az ablakszigetelés gyenge pontjain a rések hőhidakat képeznek, ami páralecsapódáshoz vezet, ez pedig a fa ablakok esetében hosszútávon akár végzetes is lehet.

Ablakaink megfelelő szigeteléséről gondoskodni tehát otthonunk karbantartása és komfortja szempontjából egyaránt lényeges. Az egyik legkorszerűbb és legmegbízhatóbb szigetelési eljárás napjainkban az ún. Svéd nútbemarásos módszer, melynek lényege, hogy az ablaktokban marógép segítségével hornyot,  alakítunk ki és ebbe illesztjük bele a szilikon tömítőanyagot. A bemarásos szigetelést kellő eszközök birtokában akár házilag is kivitelezhetjük, de ha bizonytalanok vagyunk, a legjobb eredmény érdekében érdemes szakemberhez fordulni. Annál is inkább ajánlott hozzáértőre bízni ezt a munkát, mert ha az ablaknak egyéb problémája is van, a szakember ezt a szükséges tapasztalatok birtokában még a szigetelés elkezdése előtt ellenőrzi és kijavítja, így sokban növeli az utólagos szigetelés hatásfokát. A Svéd módszer elvetemedett, régi, nem megfelelően záródó nyílászáróknál is akadálytalanul alkalmazható. Ezeket a rosszul működő ablakokat szigetelés előtt szükséges passzítani, hogy a szigetelőanyag a már tökéletesen illeszkedő ablakokba kerülhessen bele.

A szigetelés első lépése, hogy ha bármilyen korábbi szigetelőanyag található az ablakon, azt maradéktalanul eltávolítjuk. Ezt követően megállapítjuk, milyen vastagságú tömítőanyagra lesz szükségünk. Ez úgy történhet legegyszerűbben, ha gittet vagy gyurmát nyomunk az ablakkeret mind a négy oldalára, majd rázárjuk az ablakot. Nyitás után a gitt vagy gyurma pontosan kiadja a rések méretét, ebből tudjuk meg, hol mekkora szilikonprofilt kell használnunk. Mivel egyáltalán nem biztos, hogy mindenütt ugyanakkorák a hézagok, így több különböző méretű szigetelőanyagra is szükség lehet. Az ablakszárnyat ezután leemeljük és egy nagyobb asztalra vagy bakra fektetjük. Mielőtt megkezdenék a  marását, vizsgáljuk meg az ablakkeretet és ha szeget vagy bármilyen fém elemet találunk, azt távolítsuk el vagy a marásnál hagyjuk ki.

A marógép bekapcsolása előtt a gép egyik végére erősítsük rá a porszívó csövét, ezzel megkímélhetjük magunkat az utólagos takarítástól, bár némi por és faforgács így is kerül a lakásba, ezért jobb, ha letakarjuk a bútorokat. Először a porszívót indítsuk el, csak utána a marógépet. A marógép használata nem különösebben bonyolult, de mint minden ilyen típusú eszköznél, az alapvető biztonsági szabályokra itt is ügyelni kell. A vezetőszár nagy segítség abban, hogy egyenesen tudjuk vezetni a marógépet és szabályos nútot készíthessünk. A marógéppel ne siessünk, hagyjuk dolgozni. Ha csak gyorsan végighúzzuk az ablakkeret belső élén, nem azt az eredményt fogjuk kapni, amit kellene. A diópántokat, zsanérokat és a vasalatokat hagyjuk ki a marásból, mivel ezek fémből készültek, itt nem tudunk vájatot készíteni, sőt a marókés is eltörhet. Ha így járunk, a marókést egy imbuszkulcs és egy villáskulcs segítségével gyorsan kicserélhetjük. A marást addig ismételjük, amíg a nútban  forgács nem marad.

Ha a marással végeztünk, letudtuk a munka nehezét. Ezután már csak a szilikonprofilt kell beilleszteni a nútba. A szilikon tömítőanyagok 6, 8, 10, 12, 14 mm-es vastagságban, fehér és barna színben készülnek. A profilok speciális kialakításuk folytán egyszerűen és hézagmentesen illeszthetők a kimart nútba, ehhez behúzógörgőt használunk. Ezen az eszközön két különböző görgő található, az egyik homorú, a másik domború kialakítású. Miután kézzel beillesztettük a szilikont, először a domború, majd a homorú görgővel megyünk át rajta. A zsanérokhoz érve a szilikonprofil alsó részéből, mely a nútba illeszkedik, a zsanér méretének megfelelő rést vágjunk ki, így a zsanértokat kikerülve a szigetelés folytonossága nem szakad meg. A sarkoknál ferdén vágjuk le a szigetelőanyag végeit, hogy azok tökéletesen illeszkedhessenek egymáshoz.

Abban az esetben, ha egy ablakkeretnél több különböző méretű hézag van, amihez eltérő vastagságú szilikontömítést kell használnunk, ezeket úgy tudjuk egymáshoz csatlakoztatni, hogy a kisebb szigetelőanyag aljából ugyanúgy kivágunk egy kis részt, mint a zsanéroknál és az így megmaradt felső részt betoljuk a nagyobb profilba. Ezáltal elkerülhetjük, hogy a két eltérő méretű profil között tömítetlen hézag maradjon.

Ugyanezeket a műveleteket minden oldalon elvégezve tulajdonképpen be is fejeztük az ablakszigetelést. Az ablakszárnyak visszakerülhetnek a helyükre és amikor bezárjuk őket, rögtön érezhető lesz a különbség. Az ablakok a korábbi laza, zörgős záródás helyett most feszesen illeszkednek egymáshoz, hiszen a szilikonprofilok minden rést kitöltenek.

Ablakszigetelés Svéd módszerrel: ( Tekintse meg összefoglaló videónkat!)

Az ablakok festése sem okoz problémát ennél a szigetelésnél, hiszen nem használtunk hozzá ragasztóanyagot, ezért a szilikonprofil bármikor könnyedén eltávolítható a nútból. Festés idejére húzzuk ki a tömítőanyagot, próbáljunk arra odafigyelni, hogy minél kevesebb festék kerüljön a vájatokba, majd festés után akár egy hurkapálca segítségével a maradékot is távolítsuk el a nútból. A szigetelőanyagot a korábban ismertetett módszerrel illesszük vissza. A szilikontömítés a minőség csökkenése nélkül újra felhasználható.

A tökéletes szigetelés mellett nagyobb figyelmet kell fordítani a helyiség szellőztetésére, mert míg egy rosszul záródó ablak esetében a levegő ablaknyitás nélkül is folyamatosan cserélődik, egy jól záródó, passzos nyílászárónál elengedhetetlen a lakás rendszeres szellőztetése, mely a párásodás és penészedés problémáját is megoldja. A Svéd nútbemarásos ablakszigeteléssel nagyjából 10 évig biztonságban tudhatjuk ablakainkat.

5 hozzászólás ehhez: “Ablakszigetelés Svéd módszerrel”

  1. Kiss Hajnal J. szerint:

    Jó a honlapod, tetszik…
    Hol vásárolod a marókéseket? (ha lehet cím, telefonszám, ár) Köszönettel Kiss Hajnal J.

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük