Energia megtakarítás szigeteléssel.

Az egyre modernebb, épületeink rendre nagyobb ablakokkal, és üveg felületekkel készülnek. A modern kor emberének életében,  elengedhetetlen szerepe van ezeknek az üveg felületeknek. A nagy mennyiségű természetes fény jó hatással van komfort érzetünkre, közérzetünkre, és az ember természetes igényét is biztosítja a külvilággal. A nagyméretű ablakokon, beáramló napfény egyben, ingyen energia forrást is jelent, épületeink számára.

Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni, arról, hogy az ablakok a szigetelési értékük miatt, az épület legnagyobb energia pazarlói, is. Szigetelés szempontjából nem hasonlítható össze egyetlen más épület elemmel sem, legyen az bármilyen jó minőségű, hőszigetelt üvegezés, mégis messze elmarad, egy hagyományos tégla fal szigetelési tulajdonságaitól.

Fontos tényező, hogy ablaknyílásaink, jelentős részét 20-30%-át a keretek alkotják. E keretek anyaga nagymértékben hozzájárul az energia megtakarításhoz, mégis a gyakorlatban nagyon kevés figyelmet fordítanak erre. Szintén kevés figyelmet fordítanak a keret és az üvegezés találkozásánál kialakuló, hőhidakra.

Ugyan csak minimális figyelmet kap, az ablakok légmentességének megoldása is. Pedig a nem megfelelően tömített ablakok, fűtési időszakban jelentősen rontják a komfort érzetünket. A rossz szigetelés okozta hőelvonás miatt jelentősen csökken a helység és a bennlévő használati tárgyak hőmérséklete, de még a bent tartózkodó embertől is hőt von el az ilyen, gyenge minőségű szigetelés. Arról már nem is beszélve, ha ezek az illesztési pontatlanságok, nagyobb mértékűek, akkor már kialakulhat egy, a huzat okozta kellemetlen közérzet is.

Végezetül, ezek a rossz minőségű, vagy elhanyagolt ablakok, óriási energiaveszteséget okoznak, és így jelentős költségtöbbletet jelentenek.

Legyen tehát szó, új ház építéséről, vagy a régi épület felújításáról, nagy figyelmet kell fordítanunk, az energia takarékos üvegezésre, és a megfelelően tömített, hőszigetelt keretezésre. Ez által, energia veszteségeink, és költségeink nagy mértékben csökkenthetők, komfort érzetünk, pedig számottevően javul.

Régi nyílászárók felújítására  van megoldás: utólagos ablakszigetelés!

Vékony üvegeit korszerű hőszigetelt üvegre cseréljük. Ezekkel az eljárásokkal lakásának 20-40 %-kal csökkentheti fűtési költségeit, mely tudva lévő az energiakiadásaink közül a legnagyobb.

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Műanyag nyílászáró szigetelés.

Mikor cseréljünk szigetelőanyagot? A gyári fekete színű szigetelőanyag élettartama körülbelül 5 év, a felárral rendelhető szürke színű szilikon alapanyagú 7-10...

Close