Pár mondat a szilikonról

A szilikonok, legalábbis a jellemző alkalmazásaik, térhálós szerkezetű  gumik. Szerkezetükben – főleg a gyártásuk és feldolgozásuk közben – katalizátoros kémiai átalakulás játszódik le, jellemzően a feldolgozás  közben bevitt hő hatására. Ennek a megfordíthatatlan (irreverzibilis) kémiai folyamatnak az az előnye, hogy biztosítja a szilikonból készült termékek hosszú élettartamát, időjárásállóságát, UV-sugárzással szembeni ellenállóképességét stb.

Hátránya, hogy a tönkrement szilikonalkatrészeket hiába dobjuk ki, a  természetben csak évtizedek alatt kezd el lebomlani. Mivel újrafeldolgozni csak drága technológiák alkalmazásával, lisztfinomságú  őrleményként lehet(ne), ez azt is jelenti, hogy ma még jellemzően reciklált, újrahasznosított szilikonokkal egyáltalán nem találkozhatunk.

A szilikon a műanyagok között kifejezetten környezetszennyező.
Mentségére szolgál azonban, hogy éppen drága mivolta miatt a feldolgozás-technológiák szinte mindegyike kifejezetten hulladékmentes vagy alacsony hulladékképződéssel járó. Míg az általános műanyagiparban 8-10% a technológiai hulladékarány, addig a szilikontechnológiák 1-3% körüli hulladékkal készülnek. Másrészt az is mentsége, hogy a hulladék nagyságrendje messze alatta van a világ műanyagipara által elhasznált egyéb műanyagénak. Magyarországon évente mintegy 300-350 tonna a becsült szilikongyártás. Viszonyításképpen, csupán pillepalackból (PET-palack), a hazai műanyagipar egyetlen termékéből, 55-60 ezer tonna, azaz 1,5-1,6 milliárd darab kerül felhasználásra.

További mentsége a szilikonnak, hogy megsemmisítése viszonylag egyszerű. A szilikonhulladékok tökéletesen eltüntethetők égetés útján. Égéshőjük viszonylag magas, égéstermékük nem mérgező, ezért kiválóan hasznosítható. A végtermék nem más mint szilícium-dioxid: gyönyörű, hófehér, lisztfinomságú homok.

Mindent összevetve, bátran kijelenthető, hogy a szilikon ideális alapanyag, több területen is kiválóan alkalmazható, többek közt az általunk alkalmazott utólagos ablakszigetelés alapanyaga is szilikon.

szilikon

szilikon

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Ablakszigetelő logó

Kedvenc grafikusunkkal készítettem egy logót amelyet a közeljövőben használni fogunk. Ha nektek is tetszik kérlek osszátok meg, hogy más is...

Close