Ablakszigetelő anyagok

A leghatékonyabb szigetelés szempontjait követve az ablakszigetelő anyagok köre folyamatosan bővül. Míg korábban csupán a rések tömítése volt a fő funkciójuk, mára már olyan kritériumoknak is meg kell felelniük, mint az UV-sugárzással szembeni ellenállóság vagy a hangszigetelés.

Az ablakszigetelő anyagok első generációját a szivacs jelentette. Az öntapadós profilok jól illeszkedtek a nyílászárókba és eltömítették a hézagokat, de a szigetelés egyéb követelményeinek a szivacs nem tudott eleget tenni. A lecsapódó pára és a napfény egyaránt rövidre szabta az élettartamát. A polifoam nagy előrelépést jelentett és ma is sokan használják, de az időjárás viszontagságaihoz ez sem tud kellőképpen alkalmazkodni. Hosszabb ideig kitart ugyan, de megkémenyedik, berepedezik és ezzel a kívánatosnál hamarabb veszíti el szigetelőképességét. Az ablakgumik is nagy fejlődésen mentek keresztül. Eleinte kizárólag kaucsukból készítették őket, de ez az ablakszigetelő anyag is sok kívánnivalót hagyott maga után. A kaucsuk kevésbé rugalmas és rosszabbul tűri az UV-sugárzást, mint a legújabb generációs szilikon szigetelőanyagok. Gyakorlatilag nincs olyan szempont, melynek a szilikon ne felelne meg. Rugalmas, jól illeszthető, ugyanakkor könnyen eltávolítható, képes a hő- és hangszigetelésre, a napfényhez és a hőmérsékleti ingadozásokhoz pedig akár évizedekig eredeti minőségének gyengülése nélkül alkalmazkodik. A 100% szilikonból készült szigetelők napjaink legkorszerűbb szigetelőanyagai. Mi is ezt használjuk a svéd nútmarásos ajtó-ablak szigeteléshez.

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Leggyakoribb hibák az ablakok beépítésénél

Meglepően gyakran találkozunk olyan szomorú esetekkel, amikor a tulajdonos minden erőfeszítése és anyagi áldozata ellenére az új ablak mégis valahol...

Close