Ablakzár javítás, csere.

Lakóépületeink többségében a nyílászáró szerkezetek elöregedtek, zárszerkezeteik a sok használatól elkoptak. Az ideális megoldás a nyílászáró csere lenne, de a jelenlegi gazdasági helyzetben nem mindenki engedheti meg magának. Így kézenfekvő megoldás az ablakzár javítása  vagy szükség esetén cseréje. A régi ablakzárak elég robusztus szerkezetűek , csak szélsőséges esetekben szükségszerű a csere, általában javítással és kis karbantartással megoldható a probléma. Szeretném megemlíteni ,hogy a rosszul megoldott résztömítések tovább ronthatják a zárszerkezet valamint az ablakkeret állapotát.A szigetelőanyag ideális méretének kiválasztása nem ,csak a szigetelés szempontjából fontos hanem nyílászáró és a zárszerkezet élettartalma szempontjából is.

Ha a szárnyak vetemedettek a zárak nem tudják ellátni funkciójukat. Ebben az esetben először a nyílászáró passzítása illetve javítását kell elvégezni. A régi pallótokos ablakok szárnyát általában  ablak fordító kengyelekkel lehet zárni.

Elforditós ablakzár.

Elforditós ablakzár.

A meghibásodás   oka általában a tengely kikopik, lötyög és nem képes a szárnyat a tokba szorítani. A gerébtokos illetve a dupla gerbtokos ablakoknál ablakfordító zárszerkezetet alkalmaztak. Két típusa  létezik a bevésős és beeresztős ablakzár.

Ablakzár

Bevésős és beeresztős ablakzár.

Meghibásodás oka általában a tengely el kopik és a retesz elforog a tengelyen vagy festés után eltömődik a retesz nútja és nem tud a helyére illeszkedni a zárnyelv. Valamint a zárszerkezet lefestésekor a festék befolyik  a zárba és beragasztja a zárnyelvet. Ha a tengely nem kopott el és a zárnyelv még nem forog  el akkor javíthatók a zárszerkezetek ellenkező esetben csere jöhet számításba. A két felé nyíló gerébtokos  zárszerkezeteket a tolórudas bascuele valamint a forgózáras zárszerkezettel látták el.

ablakzár

Bescuele és forgórudas ablakzár.

Ha a zárszerkezetek megfelelően működnek és az ablak nem zárható akkor általában beállítási problémák vannak, ha a zárszerkezetek nem megfelelően működnek akkor csak a csere jöhet számításba.

Végezetül ha az ablakainak zárszerkezete nem megfelelően működik keresse kollégáinkat.

11 hozzászólás ehhez: “Ablakzár javítás, csere.”

 1. Lihovay Zoltán szerint:

  Üdvözletem!
  Kérdésem: Létezik még valahol régi ELZETT tolórúdzár?
  A maiak mérete, görgőkiosztása természetesen más, mint az ELZETT, mivel ezek külföldiek, vagy azok hazai után gyártása. Tulajdonképpen csak a háromágú fogaskerék kopott el, a vas alkatrészek teljesen jól működnek. Gyorssegélynek keresem a régi fajta zárat, komolyabb átalakítás nem éri meg, mert a közeljövőben az egész erkélyajtó cseréje várható.
  Köszönöm válaszukat, üdv. Zoltán

  1. admin szerint:

   Tisztelt Lihovay Úr!
   A kérdéséből azt veszem ki, hogy önnek oldalgörgős ablakzárra van szüksége, mely kapható különböző méretben a következő linkre kattintva: Oldalgörgős ablakzár esetenként a záródarabot kell áthelyezni.

 2. Szőke Jenőné szerint:

  T CÍM
  Ablakzár cserére lenne szükségem .Hol lehet Önnel megbeszélni a munkát ,kérem
  írja meg az elérhetőségét ,hogy fel tudjam hívni.
  Köszönettel:
  Szőke Jenőné

  1. admin szerint:

   Az elérhetőségem a kapcsolat menüpont alatt található. Telefon 06-70/280-5359

 3. pinter szerint:

  Tiszteletem.

  Szeretnem megkerdezni, hogy forgozaras, ill tolorudas ablakzar hol kaphato?

  1. admin szerint:

   Az összes zárkirály üzletben, zár vasalással foglalkozó üzletekben, hogy egy konkrét példát is említsek 1117 Budapest, Váli u 2-4. Bakos zárszaküzlet.

 4. hidasimagdolna szerint:

  üdvözlöm!
  örömmel találtam meg végre a zárat(azt sem tudtam mit azaz milyen nlven keressem…)pontosan a fényképen látható elforditós ablakzárról van szó.kérdésem,hol lehet vásárolni,és amennyiben nem gyártják akkor milyet javasol helyette.a hiba,hogy a szigetelést követően ugy érzem az egyik zár a tengelyénél kezd elfáradni,hiszen a csukáskor feszül és a zár kb 50éves ha nem több.arra is gondoltam,hogy valami fogantyut felszerelnék,hogy tudjam behuzni záráskor az ablakot-ezzel némileg tehermentesitem a forgózárat,de mindenképpen cserélni kell.
  segitségét köszönöm
  üdvözlettel
  hidasimagdolna@gmail.com

 5. Csicsószki János szerint:

  Tisztelt Cím!
  Sajnos tönkrement az ablakban a zár, forgórudas körmös. Szeretném segítségét kérni,hogyan tudom kiszerelni,és kicserélni!Segítségét előre is nagyon köszönöm!
  További szép napot! Csicsószki János

  1. admin szerint:

   Kedves János!

   Hát ezt egy hozzászólásban igen nehéz leírni. A tolórudas cseréjéről készítettem egy blogbejegyzést: http://ablakszigetelo.hu/ablakszigeteles-es-az-ablakzar-kapcsolata/
   Hasonlóan kell a forgórudast is. Hamarosan készítek arról is egy blogbejegyzést.

 6. Árkai Erika szerint:

  Alig egyéves műanyag ablakom zárszerkezete romlott el.(Mintha pattant volna valami, s azóta se kinyitni,se bukóra állítani, se becsukni nem lehet rendesen. ) Sürgős megoldásra lenne szükségem, mert egyre hidegebb lesz. Hévíz mellett lakom, s a neten csak pesti címeket találok.
  Az ötleteket előre is köszönöm: Árkai Erika

  1. admin szerint:

   Kedves Erika!

   Hévízen és környékén nem ismerek zárszervizt.

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Zaj szigetelés.

A zajszigetelésről kerestem hasznos információt az interneten és kutakodásom közepette rábukkantam egy kis hasznos cikkre a zajszennyeződésről. Úgy gondoltam megosztom...

Close