Zaj szigetelés.

A zajszigetelésről kerestem hasznos információt az interneten és kutakodásom közepette rábukkantam egy kis hasznos cikkre a zajszennyeződésről. Úgy gondoltam megosztom a cikket az olvasóimmal is, hogy nagyobb rálátásuk legyen a zajszennyeződésre, hogy mekkora problémával állunk is szembe.

Cikk forrása:  a nyílász.hu blogon melyet Szabó Béla írt.

Zajszennyezés

Budapest a harmadik legzajosabb város a kontinensen. Bármennyire is csupán kellemetlennek tűnik a tény, ennek súlyos élettani következményei vannak. A következőkben kifejtem pontosabban.

A zajszintet decibelben mérik. 65 decibel felett a zajszint már zajszennyezésnek minősül, mivel ez egy olyan határérték, ami már az emberi szervezetben károsodásokat okozhat. Összehasonlításképpen: egy csendes erdő zajszintje 20 decibel, egy átlagos otthoné 40 decibel, egy irodáé 65 decibel (ez a határérték), valamint egy átlagos (nem feltétlenül belvárosi) forgalom zajszintje 85 decibel.

A legnagyobb károkat nem az egyszeri túlzott hanghatás okozza, hanem főként azok a helyzetek, ahol huzamosabb időn keresztül van kitéve az emberi szervezet a túlzott zajhatásnak. Azok az emberek vannak a legnagyobb veszélynek kitéve, akik magas zajszintű munkahelyen dolgoznak, továbbá akik nagyon forgalmas helyen élnek, márpedig ilyen hely bőven akad a fővárosban.

A zajszennyezés olyan behatás számunkra, melyről tudomást sem veszünk, káros hatását nem érzékeljük, sokszor nem is tudjuk okozóként megjelölni, hiszen annyira hozzászoktunk az állandó zajhatáshoz, hogy sokszor már a túlzott csend is nyomasztóvá válik számunkra. Ezt ellensúlyozzuk néha otthonunkban a folyamatos tévé működtetéssel, zenelejátszással, az utcán pedig egyre gyakoribb, hogy a külső zajhatást próbáljuk elnyomni az mp3 lejátszók segítségével.

Sokkal egészségesebbek lehetnénk, ha nem próbálnánk folyamatosan akklimatizálódni egy bizonyos alap zajszinthez, éppen ellenkezőleg, gondoskodnánk arról, hogy legalább otthonunkban, a pihenés időszakában a lehető legnagyobb mértékben lecsökkentsük a zajszintet. Ez jótékony hatással lehet egészségünkre és közérzetünkre, valamint szellemi teljesítőképességünkre egyaránt. Érdemes legalább az alvás időszakára biztosítani a zajmentességet, mely a regenerálódás szempontjából roppant fontos. Ennek ellenére nagyon sokan vannak, akik alvás közben is zajjal veszik körül magukat. Televíziót működtetnek, rádiót vagy zenelejátszót hagynak bekapcsolva.

A folyamatos magas zajszintnek kitett szervezet nem csupán a károsodás miatt van veszélynek kitéve, hanem az érzékelés fokozatos romlása miatt is. A zajártalom nem csupán a hallást károsítja, hanem az összes érzékelést fokozatosan beszűkíti. Ebből adódóan a veszély felmérése és észlelése bizonyos helyzetekben nem bír kielégítő pontossággal. Amennyiben figyelembe vesszük, hogy mennyien közlekednek személyautóval, és összevetjük az ő beszűkült érzékelésüket, valamint a többi emberét, akár gyalogosokét, akár más gépjármű használókét, egyértelmű, hogy egyre nagyobb mértékben vagyunk mindannyian kitéve veszélyes helyzeteknek.

Rengeteg mindent tehetünk, amennyiben már tisztában vagyunk a zajártalom hatásaival. Saját életvitelünket is megváltoztathatjuk. A legegyszerűbb módja, hogy ne keltsünk zajt feleslegesen az otthonunkban. Azonban vannak helyzetek, például a lakóterület elhelyezkedése, amin már sokkal nehezebb változtatni. Ebben az esetben a zajszűrés egyéb módját kell választani.

Bebizonyított tény, hogy egy zajszűrő szigeteléssel ellátott ablak akár 40 decibellel is képes csökkenteni a beszűrődő zajszintet. Ez igen tetemes mennyiség. Egy tűréshatáron lévő zajszintet az erdő csendjére képes csökkenteni. Egy ablakcsere nem olcsó befektetés, ráadásul hosszú távra szól, mégis én azt gondolom, hogy az egészségünk egy kicsivel mégiscsak értékesebb.

Zaj szigetelt ablakok beépítésével egy sokkal jobb életminőséget biztosíthat bárki saját maga és családja számára. Különösen fontos ez akkor, ha gyerekek kényszerülnek folyamatos zajban élni. Amikor gyermekünk szófogadatlan, hiperaktív, kezelhetetlen, olyankor gondoljuk végig a fent olvasottakat, igen könnyen elképzelhető, hogy a magas zajszint folyamatos elviselése erőteljesen közrejátszik ebben. Az adatok elérhetők, mindenkinek saját döntése, hogy többre tarja-e családja és önmaga egészségét egy ablak áránál.

Amit még hozzá szeretnék tenni, hogy zaj szigetelést nem csak cserével érhetünk el, hanem utólagos ablakszigeteléssel is.

Ablakszigetelésnél az első jel amit észre veszünk, hogy csendesebb lesz otthonunk.

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Út az üveglaptól a hőszigetelt ablakig.

Egy ablak hőszigetelési kepésséget, vagy szaknyelven fogalmazva a hóátbocsátási tényezőjét az „u” értek mutatja meg, ennek mértékegysége W/m2 K. Definíció:...

Close