Út az üveglaptól a hőszigetelt ablakig.

Egy ablak hőszigetelési kepésséget, vagy szaknyelven fogalmazva a hóátbocsátási tényezőjét az „u” értek mutatja meg, ennek mértékegysége W/m2 K.

Definíció: „u” hőátbocsátási tényezőnek hívjuk azt az értéket, amely megadja, hogy 1 m2 felületen, 1 Kelvin fok hőmérséklet különbözet hatására hány Watt energia áramlik át az ablakon.

Az ablakok különböző u értekéi.

Jegyezzük meg, hogy az ablakok „u” és „u” értekéi között is különbség van. Megkülönböztetünk „ug” értéket az ablaknál, amely az üveg hőátbocsátási tényezőjét jelenti. Ez az értek kizárólag csak az üvegre, nem pedig a teljes ablakra vonatkozik.

A teljes ablak hőátbocsátási tényezőjét az „uw” érték mutatja. Vagyis, hogy az üvegfelület és a keret együttesen milyen értekkel bír.

Napjainkban a házak ablakaiba fokozottan hőszigetelt üvegeket célszerű beépíteni. Ezzel elérjük, hogy nincs kellemetlen hideg érzetünk az ablak közelében, tehát javul a komfortérzetünk, végül, de nem utolsó sorban energiamegtakarításhoz, és így megtakarítást is eredményez. Egy üvegre akkor mondhatjuk, hogy fokozottan hőszigetelt, ha az „ug” értéke minimum 1,0 W/m2 K.

Hogyan lesz fokozottan hőszigetelt az ablak üvege?

Sajnos az üveg hőátbocsátási tényezője, nem egyenesen arányos az üveg vastagságával, egy 4 mm vastagságú üveg 5,8 W/m2 K „ug” értékkel rendelkezik. Amennyiben az üveg vastagságának növelésével szeretnénk elérni az 1,0 W/m2K értéket akkor sajnos nem elegendő mondjuk a 6x-os vastagság ami 2,4 cm vastag üveget tenne ki, hanem egészen extrém 70 cm vastag üveget kellene be építenünk. Tegyük hozzá, hogy nem csak a vastagság szab határt a beépíthetőségnek, hanem az üveg súlya is. Ugyanis egy 70 cm vastag 1 m2-es üvegtábla súlya közelit a 2 tonnához.

Be kell látnunk tehát, hogy a fokozottan hőszigetelt üveg eléréséhez más technikára lesz szükségünk. Nézzük meg, hogyan is jutunk el akkor a 4 mm üvegtől a fokozottan hőszigetelt üvegig.

Üvegszerkezetek

Üvegtől a fokozottan hőszigetelt üvegig.

Ahogy azt már cikkünk elején említettük agy 4 mm-es üveg hőátbocsátási értéke 5,8 W/m2K. Ha ebből kettőt egy speciális távtartóval egymás melle helyezünk, akkor a két üveglap között légréteg alakul ki, így az üveg „ug” értéke 2,8 W/m2K re csökken. Az alábbi ábrán bemutatjuk, hogyan épül fel egy ilyen ablaküveg.

Hőszigetelt üveg.

Hőszigetelt üveg szerkezet bemutatása.

Az üveglapok között egy 16 mm-es alumínium távtartó segítségével légrést alakítanak ki. Mivel az alumínium nagyon jó hővezető távtartó hőhidat képezne az üvegtáblák között. Egy speciális butil ragasztóanyaggal elérhetjük, hogy ez a hőhíd megszakadjon, és még a két üveglapot is a távtartóhoz rögzíti, ezzel az eljárással, amellett, hogy megoldódott az üvegtáblák rögzítése az említett negatív, hőhíd hatás sem lép fel. Hogy az üveglapok belső párásodását elkerüljék, egy speciális zeolittartalmú nedvszívó abszorbenst helyeznek a távtartóba.

A következő magasabb hőszigetelési értékkel bíró üveg „ug” értéke 1,4 W/m2K ezt a javulást a gyártók, azzal érik el, hogy a dupla üvegszerkezet belső üvegének a légrés irányába eső felületére lágy fém réteget „low-E” visznek fel. Így a „low-E” minőségétől függően a dupla üvegszerkezet 1,4 vagy 1,3 W/m2K hőátbocsátási tényezővel fog rendelkezni. Az 1,4 és 1,3 közötti eltérést a „low-E” minőségi különbsége adja.

Azért, hogy az ablak fokozottan hőszigetelt legyen és elérjük az 1,0W/m2K-es hóátbocsátási tényezőt, az üvegrétegek közötti teret, légrést nem levegővel, hanem argon gázzal töltik ki. Az argon gáz jelentős szerepet játszik a hőszigetelésben és segítségével elérhető az „ug” 1,0 W/m2K hőátbocsátási tényező.

Manapság a legmodernebb ablakokat már kripton gázzal töltik, amelynek segítségével tovább növelhető a szigetelési képesség és elérhető az „ug” 0.6 W/m2 K. hőátbocsátási érték is.

9 hozzászólás ehhez: “Út az üveglaptól a hőszigetelt ablakig.”

 1. Schwirian György szerint:

  T. Üvegszigetelő !

  Választ szeretnék kérni az alábbi kérdésekre :

  A vizsgálandó ablak minőségi bizonyítványa “eltűnt” …
  1/A hőszigetelt üvegen nincs minőségi jel , hogyan tudom megállapítani a hőátbocsájtó képességét ?

  A “low-E” megléte hogyan ellenőrizhető a helyszínen egyszerűen ?

  Hogyan ellenőrizhető egyszerűen , hogy a két üveg közötti légrésben levegő v. argon van ?

  Hőkamerás mérés az üvegen belülről +16 C , mellette a falon 5-6 fokkal magasabb hőmérsékletet mutat . Vajon milyen U-értékű az üveg ?

  1. admin szerint:

   Tisztelt György!

   Hőszigetelt üvegen nincs minőségi jel , hogyan tudom megállapítani a hőátbocsájtó képességét?
   Teljes biztonsággal csak műszeres méréssel állapítható meg, de a mérhető paraméterekből már megközelítő adatokkal szolgálhatunk.

   A “low-E” megléte hogyan ellenőrizhető a helyszínen egyszerűen?
   Egy Low-e detector nevű műszerrel.

   Hogyan ellenőrizhető egyszerűen , hogy a két üveg közötti légrésben levegő v. argon van?
   Ennek a megállapítása kicsit nehézkesebb de ha a gáztöltést beömlő nyíláson keresztül történt akkor azt a két üveglap sarkán megtaláljuk.

   Hőkamerás mérés az üvegen belülről +16 C , mellette a falon 5-6 fokkal magasabb hőmérsékletet mutat . Vajon milyen U-értékű az üveg?
   Ennyi adatból az U-érték nem számolható ki.

 2. Liszek Sándor szerint:

  Hagyományos fa ablaknál, a belső, vagy a külső szárnyba tegyük hőszigetelt dupla üveget?

  1. admin szerint:

   A belsőbe a párazárás belülről kifelé történik.

 3. Kovács János szerint:

  A kitűnő hőátbocsátási tényezővel rendelkező ablakkeretekben is szellőzőnyílások találhatók akkor most hogy is értelmezhető a lehető legjobb tömítettség elérésére való törekvés?

  1. admin szerint:

   Attól függően, hogy önnek milyen nyílászárója van a szellőző manuálisan vagy automatikusan elzárható.
   Ha a résszellőzőre gondol az a természetes szellőzést hivatott ellátni.

 4. Edit szerint:

  T. Cím! Tavasszal vásároltam 3 rétegű erkélyajtót a jobb hőtartás érdekében. Nem tudom hogyan ellenőrizhetem valóban megvan e a 3 üveg mert elég eltérő vastagságú hézagnak tűnik amit látok és nagyon hideg a belső üveg pedig nincs mínusz.
  Köszönettel Edit

  1. admin szerint:

   Kedves Edit!
   Jó kérdést tett fel. A három rétegű üvegeknél az alumíniumnál középen van egy osztás, annak látszania kell valamint ma már szinte az összes gyártó az üveg szélén található alumíniumra rá írja az üveg összetételét.

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Ablakok karbantartása.

Ha rendszeresen évente legalább egyszer elvégzi a karbantartást ami abból áll, hogy megolajozza  a szárnyakban és keretekben található összes, a...

Close