Az ablak és a függöny kapcsolata

Az otthonteremtés sok apró lépésből áll. A homlokzat színétől kezdve a nyílászárók megválasztásán át a szobák berendezéséig sok mindent kell végiggondolni. A színek, a formák, az anyagok természete mind adhat és ronthat az épület megjelenésén, komfortérzetünkön. Eleve az ajtók és ablakok kiválasztása és beépítése sem egy egyszerű feladat, szépségüket kiemelhetjük vagy elronthatjuk egy jól vagy rosszul megválasztott függönnyel.

Az ablak és a függöny kapcsolata

Az ablak és a függöny kapcsolata

A függönyöknek is több feladatuk van. A dekoratív megjelenés mellett árnyékolási funkciót is ellátnak. Ezen kívül a magyar nép szeret függönyözni, nélkülük kiszolgáltatottnak érezzük magunkat.

A függöny kiválasztása nem csak a szoba berendezésétől függ, hanem az ablakok méretétől, záródási típusától, a nyitás módjától is. Eszerint lehet meghatározni, hogy a falra vagy a plafonra szereljük-e a függöny tartószerkezetet. Ahol spaletta vagy zsalugáter van, ott általában nem használnak sötétítő függönyt.

Egy szép függöny megválasztása szintén kiemelheti ablakaink szépségét, vagy eltakarhatja hibáit. Vegyük figyelembe azt is, hogy ha csak vízszintes irányba mozgatható függönyökkel az ablakot is kisebbnek láttatjuk, ezzel lekicsinyítve a szoba optikai megítélését is. Ha ilyen érzésünk van a felhelyezett függönyökkel kapcsolatban, akkor használjunk bátran oldalt dekorációs célból más függöny megoldásokat is.

A fényáteresztő függönyökkel és a nem műanyagból készült árnyékolókkal – fából vagy bambuszból készültekkel – meleg és nagyon szép fényhatásokat érhetünk el. Mindez egy nagyon szép ablakkal kombinálva akár egy magazin oldalán is megjelentethető.

A függönyözés sokkal lényegesebb, mint ahogyan azt sokan gondolják. Ne felejtsük el, hogy a függöny kiemeli ablakainkat, házunk külső megjelenésében is szerepet játszik, emelet esztétikai megjelenést ad a belső terünknek is. A lényeg, hogy komfortérzetünk kiteljesedjen, és érezzük jól magunkat otthonunkban.

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
A hőszigetelő ablakfóliáról – LLumar hővédő fólia

A hőszigetelő ablakfólia télen – nyáron energiát takarít meg a háztartások számára. Az üvegfelületek energiatakarékos mutatói akár 30 százalékos eredménynövekedést...

Close