Echotv riport a svéd ablakszigetelésről.

2013. December 25-én az Echotv-én a Mozaik című műsorban  a velem készített riport a svéd ablakszigetelésről.

Viszugyel Zoltán

ablakszigetelő

ECHO TV riport – ablakszigetelo.hu

Bármilyen hihetetlennek tűnik, a hagyományos faablakok hézagainak megfelelő szigetelésével jobban, sőt esetenként eredményesebben javítható az épületek hőháztartása, mint az üvegrétegek számának növelésével vagy az üvegezés típusának megváltoztatásával. Nem kétséges, hogy ez a legolcsóbban megoldható feladat, és ugyanakkor viszonylag a legnagyobb energiamegtakarítást eredményezi annak ellenére, hogy legtöbbször nagyon régi ablakokról van szó.

Viszugyel Zoltán üveges, ablakszigetelő vállalkozó:

Mielőtt szigetelnénk, ezeket az ablakokat helyre kell hozni, bepasszítani, zárügyileg beállítani, azért, hogy a funkcionalitása tökéletes legyen. A következő lépésben szigeteljük le. A szigetelésnek többféle módszere van. Van a házilag kivitelezhető öntapadós szigetelés, amit a barkácsáruházakban lehet venni. Ezek is hoznak sikereket, de nem tartósak. Egy-két éven belül lepereg és nincs különböző méret belőlük. Amit mi alkalmazunk, a svéd nútmarásos módszer technológiájának az a lényege, hogy különböző méretű szigetelőanyagokat tudunk behelyezni az ablakokba és így a réseket teljesen el tudjuk tömíteni. Két helyre is lehet tenni, a nyíló szárnyba és a tokba is.

– (riporter) Bele? Nem rá, ahol a kettő érintkezik?

– (vállalkozó) Nem. 45 fokban belemarunk egy nútot és ebbe a nútba helyezzük bele a szigetelőanyagot. Ennek a technológiának pont az az előnye, hogy ez a kötés oldható lesz, mert a szigetelőanyagot el tudjuk távolítani.

– (riporter) Az miért kell? Örülünk, hogy ott van, nem?

– (vállalkozó) Igen, de egy faablak életében 5-7 évente festést kell eszközölni, hogyha azt szeretnénk, hogy tartós legyen. Ez a szigetelőanyag pedig 10-15 év élettartamú. Mázolás előtt el tudjuk távolítani az ablakról a szigetelést, a festő lemázolja az ablakot és utána újra visszahelyezhető a szigetelőanyag. Általában 2-3 mázolást túl szokott élni. Az eredeti alapanyag Svédországból származik.

– (riporter) Arrafelé hideg van, ott kell szigetelni. Ők biztos jól szigetelnek.

– (vállalkozó) Így van. Ők már jól kitapasztalták ennek a technológiának az előnyeit.

Szilikon alapanyagú, tehát hasonló, mint a gumi, csak a gumi kevésbé tartós, mint a szilikon. A szilikoné 10-15 év, a gumié pedig csak 5-7 év. Még a mai napig alkalmazzák a gumi alapanyagú szigeteléseket is, de egyre inkább áttérnek a szilikon alapanyagúra.

– (riporter) A technológia nem új, Magyarországon is egyre többen alkalmazzák.

– (vállalkozó) Tudtommal hazánkban már úgy 15-16 éve létezik, lehet, hogy még régebb óta. Az egyik partnerünk, akitől vásároljuk a szigetelőanyagot, már 20-25 éve Szlovákiában használja. Onnan vonult be Magyarországra.

– (riporter) Sokan csinálják már?

– (vállalkozó) Igen, jelenleg nagyon sokan.

– (riporter) Vállalja a versenyt ezen a piacon?

– (vállalkozó) Hogyne. Muszáj, mert egyébként alul maradnánk.

– (riporter) Mivel tudja legyőzni versenytársait?

– (vállalkozó) Azzal, hogy komplex szolgáltatást nyújtunk. Tehát nemcsak szigetelést vállalunk, hanem javítjuk a zárakat, cseréljük, üvegezünk, tehát kompletten fel tudjuk újítani a nyílászárót, vasalatot tudunk cserélni. Ami nyílászáróval kapcsolatban felmerülő probléma, arra tudunk megoldást nyújtani.

– (riporter) És mindezt nagyban is, hiszen nem véletlen, hogy most itt, egy belvárosi szállodában beszélgetünk. Nézzünk itt körül. Itt mit csináltak?

– (vállalkozó) Ennek a szállodának az összes ablakát mi szigeteltük. Nagyon sokat járunk ide üvegezni. Mivel ez egy szálloda és különböző emberek járnak ide, sűrűn előfordulnak balesetek. Például becsapódik egy ajtó, egy ablak, eltörik az üveg és mi gyorsszolgálat jelleggel orvosoljuk a problémát.

Szőgi Péter igazgató, Hotel Zenit Budapest Palace:

Tavaly nyitott a szálloda és a működés során tapasztaltuk, hogy miután a régi nyílászárók lettek megtartva, azok szigetelése nem megfelelő a szálloda színvonalához. Huzatosak voltak a szobák, jött be a hideg. Ez egy Pollack Mihály által tervezett épület és elég huzatos volt már.

– (riporter) Akkor ahhoz méltó megoldást kellett az ablakok szigetelésére keresni, igaz?

– (igazgató) Ez így van. Ennek volt egy főpróbája is, mert mi lehetne ennek annál meggyőzőbb, mint ha a saját lakásomban kipróbálom, hogy működik-e ez a dolog. Így Zoltán a mi lakásunkban a régebbi nyílászárókat is leszigetelte.

– (riporter) Ezek után lelkesen ajánlotta a szálloda tulajdonosainak is?

– (igazgató) Igen, mert így a főnökeim részére olyat tudtam ajánlani, amit már kipróbáltam, amihez adom a nevemet. Tehát bátor szívvel ajánlottam nekik.

– (riporter) Ennek a szállodának kik a főnökei? Kik azok, akik ön fölött, mint szállodaigazgató fölött ilyesmiről döntenek?

– (igazgató) Ez egy spanyol szállodalánc, ami 22 szállodával rendelkezik a világon, főként Spanyolországban. Egy családi vállalkozás. Az üzemeltetési igazgató, valamint a tulajdonosok állnak fölöttem, akik próbálnak terelgetni egy kicsit, hogy melyik irányban mennyit lehet költeni, mennyit kell termelni.

– (riporter) Az ablakszigeteléssel végül elégedettek voltak?

– (igazgató) Persze. Amellett még érdemes megemlíteni, hogy nemcsak az ablakok váltak huzatmentessé, hanem energiát is megtakarítunk, ami nem elhanyagolható egy mai szálloda életében.

– (riporter) Kimutatható-e ez a fűtésszámlában?

– (igazgató) Igen, látszik a számlán a megtakarítás.

– (riporter) Milyen mértékben?

– (igazgató) 10-15 százalék között mozog a megtakarítás.

– (riporter) Az egy ekkora szállodánál komoly összeget jelent.

– (igazgató) Így van. Nagyon boldogok is vagyunk, a főnökeim mindenképp.

– (riporter) Ennek megfelelően az ablakszigetelő céget hívni fogják Spanyolországba is?

– (igazgató) Én nagyon bízom benne, mert a szállodaláncnak az a stratégiája, hogy központi épületeket keresnek minden európai városban, leginkább a fővárosokban és ha lehetőség nyílik rá, akkor régi épületeket próbálnak felújítani, méltó módon kezelni. Ha már egy ilyen jól bevált szakemberrel együtt dolgoztunk, akkor van rá esély, hogy külföldre is hívni fogjuk. A szállodalánc általában megszokott, bevált vállalkozókkal dolgozik.

– (riporter) Akkor szurkolunk nekik.

– (riporter) Szívesen elmennek egy lakás akár egy-két ablakát is szigetelni?

– (vállalkozó) Nekünk elsősorban az a célcsoportunk. A nagyobb beruházások ritkábbak, és jobb szeretjük a magánszemélyeket.

– (riporter) Sok embernek csak akkor jut eszébe az ablakszigetelés, amikor a téli hideg emlékezteti az elvégeztetendő feladatra. Akkor viszont tartanak a nyitott ablaknál végzett munkával járó kellemetlenségektől.

– (vállalkozó) Egy szárnyat durván 5-6 perc alatt le tudunk szigetelni. Mindig úgy csináljuk, hogy egy szárnyat leakasztunk és amíg azzal dolgozunk, addig becsukjuk a többi szárnyat. Ebből kifolyólag nem hűl ki a lakás. Tehát ez a technológia télen is ugyanúgy kivitelezhető, mint nyáron.

– (riporter) Szinte hallom, hogy a kedves néző most megkérdezi, hogy mibe kerül egy ilyen ablakszigetelés.

– (vállalkozó) Jelen pillanatban most ennek 500,- Forint folyómétere. Ez durván azt jelenti, hogy amit itt lehet látni most nyílászárókat, ezekben a belvárosi jellegű házakban, tehát alul négy szárny, felül négy szárny vagy két szárny, általában 22-24 folyóméternyi szigetelést igényelnek ablakonként. Forintosítva, 12-13 ezer forint egy ablak külső, belső szigetelése.

– (riporter) Mennyit lehet ezzel megtakarítani?

– (vállalkozó) Most a 20 százalékos rezsicsökkentésről szól minden tudósítás. Ehhez mi is hozzá tudunk tenni 20 százalékot. Így közös erővel akár 40 százalék is elérhető.

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Boldog Karácsonyt!

Minden kedves ügyfelemnek és olvasómnak boldog karácsonyt kívánok! Egyúttal tájékoztatok mindenkit, hogy a két ünnep között is elérhető vagyok, ha...

Close