Hogyan növelhetjük az ablakszigetelés élettartamát?

Frissen leszigetelt ablakaira mindenki szeretne vigyázni, de csak kevesen tudják, hogy mit tehetnek és mi az, amit egyáltalán nem szabad csinálni egy utólagosan szigetelt nyílászáróval, ha hatékonyságát hosszú éveken át szeretnék megóvni.

A szigetelőanyagok élettartama nagyon különböző lehet. Míg egy polifoamból készült profil néhány év után berepedezik, megkeményedik, addig a szilikon akár 20 évig is megtartja újszerű állapotát és ezzel tökéletesen szigetelő tulajdonságait. Sokat tehetünk, hogy a szigetelés a lehető legtovább tartson.

A profilok a tisztítószereket tömény formában egyáltalán nem bírják. Óvni kell őket a savas és lúgos kémhatásoktól, ezért mosószeres langyos vízzel tisztítsuk őket. Ha ablakfestésre kerül sor, ne feledkezzünk meg a szigetelésről, hiszen a rászáradt festék biztosan tönkreteszi a profilokat. Gondoskodjunk a fedésükről úgy, hogy ragasztó lehetőleg ne érintkezzen közvetlenül a szigetelőanyaggal. A legjobb, ha a széleken használunk csak ragasztócsíkot, a profilokra pedig papír kerül. A nútmarásos szigetelésnél lehetőség van a tömítőprofil átmeneti eltávolítására. Ebben az esetben ügyeljünk a nútra, hogy festék ne kerüljön bele, mivel ha beszárad, a tömítőanyagot már nem tudjuk pontosan visszailleszteni.

Bármilyen típusú ablakot le lehet szigetelni, csak a megfelelő eljárást és anyagot kell hozzá kiválasztani. Azonban az sem mindegy, hogy mi történik a szigetelés után.

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Üvegosztók

Az üvegosztókat az ablakoknál, ajtóknál funkcionális okokból is alkalmazhatják, de a legtöbb esetben csupán esztétikai szerepet töltenek be. A rátétosztásos...

Close