Üvegosztók

Üvegosztók

Üvegosztók

Az üvegosztókat az ablakoknál, ajtóknál funkcionális okokból is alkalmazhatják, de a legtöbb esetben csupán esztétikai szerepet töltenek be. A rátétosztásos ablakokat korábban főként a műemlék jellegű épületek ablakainak felújításánál használták, hiszen régen a legtöbb ablakra az osztás volt jellemző. Illetve ott alkalmazták, ahol a környező házak ablakai is hasonlóan osztásosak voltak, hogy a városkép eredetiségét megőrizzék.

 

Az ablakok üvegosztói három nagy csoportba sorolhatók aszerint, hogy valódi funkciót töltenek-e be vagy díszítőelemek, valamint az illesztés módja szerint.


Az üveget elválasztó valódi osztók nemcsak látványukban, hanem ténylegesen is tagolják az üvegfelületeket, így az üvegosztó lécek mentén egymástól különálló üvegtáblák, kisebb ablakok helyezkednek el. Ezt a megoldást akkor alkalmazzák, ha funkcionálisan szükséges az üvegfelület megosztása, hiszen az osztás esetében ez a legbonyolultabb eljárás, látvány szempontjából pedig az egyszerűbb megoldást kínáló álosztókkal vagy külső üvegosztókkal ugyanazt a hatást érhetjük el. Valódi üvegosztók alkalmazása abban az esetben válik szükségessé, ha olyan nagy üvegtáblákról van szó, amelyek csak vastagabb üveg használatával alkothatnának egybefüggő felületet. Ennek kiküszöbölésére ideális megoldás az ablak felosztása kisebb, önálló részekre.

Az álosztók a valódi osztókkal szemben praktikus funkcióval nem rendelkeznek, mondhatnánk, szükségtelenek, azt leszámítva, hogy sokat tudnak javítani egy egyszerű, hagyományos ablak kinézetén. Ha a díszítés a cél, az álosztó ideális választás, hiszen minden egyéb szempont figyelembevétele nélkül alkalmazhatjuk a legkülönfélébb színű és fazonú osztóléceket, osztórácsokat. Csupán arra kell figyelnünk, hogy az épület arculatához leginkább passzolót válasszuk ki, nehogy visszafelé süljön el ez az extra díszítőelem. Az álosztó lécek a dupla üvegtáblák között futnak, ennek következtében megvan az az előnyük, hogy a valódi osztókkal ellentétben az ablakok tisztítását semmiben sem nehezítik. Van viszont egy meglehetősen hátrányos tulajdonságuk, mégpedig a takarításnál jóval fontosabb hőszigetelés szempontjából. Bizonyított tény, hogy az álosztóval ellátott ablakoknak rosszabb a hőszigetelő képességük a többi típushoz képest.

Ha nyugodt szívvel szeretnénk üvegosztót választani, legjobb megoldásnak a külső, ragasztott osztók ígérkeznek.Látvány tekintetében ugyanazt kapjuk, mintha álosztót alkalmaznak – talán még esztétikusabb is, hiszen ez esetben az osztólécek valódi felületet alkotnak az ablakon és nem tűnnek el az ablaküveg síkja mögött – ugyanakkor az ablak hőszigetelő képessége sem csorbul. A külső üvegosztókat ragasztással rögzítik az ablaküveg két oldalához. Ezek anyaga lehet PVC, fa vagy alumínium és színek tekintetében szinte korlátlan a választék.

Napjainkban az üvegosztók megint divatjukat élik, egyre több új ablakban láthatók díszítő osztólécek.Ezek már olyan változatos formákban állnak rendelkezésre, hogy az ablak és ezáltal az egész épület jellegét képesek az elegánstól a kellemes vidéki hangulatúig átalakítani. Az üvegosztók nemcsak anyagukban és színükben, de alakjuk tekintetében is fantáziadúsak, ívelt vagy akár szögletes formát is választhatunk tetszés szerint.

Az üvegosztók bútor ajtókon is kiválóan alkalmazhatóak, tekintse meg az ezermester cikkét!

Az alábbi képen megtekintheti az üvegosztók történelmi átalakulását:

Üvegosztók

Üvegosztók

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Ablakszigetelés olcsón

Gyakran azért döntünk új nyílászáró vásárlása mellett, mert a régi ablakok nem zárnak jól, szigetelésük elöregedett, télen beengedik a hideg...

Close