Tolóablak, emelőablak

Tolóablak, emelőablak

Az angolszász területek hagyományos ablaktípusai a toló- és emelőablakok, ezért összefoglaló néven angol vagy amerikai ablakként is szokták őket emlegetni. Európában és Magyarországon még kevésbé elterjedtek, de napjainkban egyre többen fedezik fel kellemes esztétikumuk mellett gyakorlati előnyeiket is.
A toló- és emelőablakok mellett szóló legerősebb érv a helytakarékosság. Ezek az ablakszárnyak helyigény nélkül nyithatók és zárhatók. Így a legszűkebb helyiségben is tökéletes megoldást nyújtanak, hiszen használatukhoz mindössze annyi helyre van szükség, amennyit maga az ablak felülete tesz ki.

A tolóablakok értelemszerűen oldalirányba nyithatók és zárhatók. Tetszőlegesen megválaszthatjuk, hogy mennyire szeretnénk kinyitni az ablakot, hiszen a tolóablakok nem meghatározott pontokban állíthatók, hanem az ablaktokon belül a panelek szabadon mozognak. A tolópaneles ablakok egyik változata, amikor a két panel közül az egyik fix és csupán a másik panel mozgatható. A két tolópaneles ablak esetében viszont egyik ablakpanel sincs rögzítve, tehát mindkettő egyformán mobil. A három tolópaneles ablakoknál a középső panel rögzített, a két szélső pedig oldalirányba mozgatható. A mozgó panelek általában kiemelhetők, de legalábbis kibuktathatók, ez a tisztításnál fontos szempont. Tolóablakok vasalat nélkül is kaphatók, ezáltal a hőszigetelő képességük megnő. Vízelvezetővel el vannak látva, tehát a csapadéktól nem kell tartanunk. A tolóablakokat leginkább olyan esetekben szokták javasolni, mikor az ablak magassága kisebb, mint a szélessége.

Az emelőablakoknál a különbség mindössze annyi, hogy nem vízszintesen, hanem függőlegesen történik a panel mozgatása. Léteznek egy és két emelőpaneles ablakok. Az utóbbiaknál mindkét ablakszárny mozgatható fel- és lefelé, a nem fix panelek szintén buktathatók.

A két típusnak közös előnye, hogy a működésük által felszabaduló teret valóban hasznossá tehetjük. Az ablakok alatt elhelyezett bútorok tetejére is pakolhatunk anélkül, hogy ne kelljen minden ablaknyitásnál leszedni a rajtuk elhelyezett tárgyakat, melyet a befelé nyíló ablakszárnyak lesöpörnének. A párkányokat is ugyanezen szempontok miatt jobban kihasználhatjuk, mint a hagyományosan működő ablakoknál. A toló- és emelőablakok emellett kiküszöbölik a huzat okozta ablakcsapkodást is. A mindennapokban talán észre sem vesszük azt a pozitív tulajdonságukat, hogy mivel nincsenek külső alkatrészeik, nincs, ami elkopjon a használat során.

A toló- és emelőpaneles ablakok készülhetnek többkamrás műanyag PVC-profilból, alumíniumból és természetesen fából is. Színek és formák tekintetében széles a választék, akár íves tolóablakot is választhatunk. Az ablakok dekoratívabbá tehetők külső üvegosztókkal, de azok nélkül is kellemes hangulatot sugároznak, rusztikus, vidékies stílusú otthonok kiváló kiegészítői.

Természetesen tolóablakok és az emelőablakok szigetelése is megoldható utólagos ablakszigeteléssel.

Egy hozzászólás ehhez: “Tolóablak, emelőablak”

  1. Virág Andi szerint:

    A konyhai ablakomat szeretném emelőablakra -fából!-kicserélni, de nem tudom,hogy hol érdeklődjek, kik gyártanak ilyet?

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Műanyag ajtó, ablak csere előtt.

Tévedés lenne abban a hitben ringatni magunkat, hogy  nem kis beruházás árán műanyagra cseréltük végre az ajtókat, ablakokat és nyugodtan...

Close