Műanyag ajtó, ablak csere előtt.

Műanyag nyílászáró

Műanyag nyílászáró

Tévedés lenne abban a hitben ringatni magunkat, hogy  nem kis beruházás árán műanyagra cseréltük végre az ajtókat, ablakokat és nyugodtan hátradőlhetünk. Sokan azt remélik, ha rászánják magukat a nyílászárók cseréjére, azzal egy életre megoldották a hőszigetelés problémáját.

Amikor kiválasztjuk az új nyílászárókat, mindenképpen kérjünk tanácsot szakembertől, hogy ne utólag kelljen meglepődnünk. A műanyag nyílászáróknál sem mindegy ugyanis, hogy milyen típusút választunk. Ránézésre bár egyformának tűnnek, minőség és tartósság szempontjából nagy lehet a különbség az egyes gyártmányok között. A hazai gyártású ablakok és ajtók minőségiek ugyan, viszont ár szempontjából nem képesek felvenni a versenyt a külföldi nyílászárókkal. Így a szokásos dilemma áll előttünk: olcsóbbat és kevésbé jó minőségűt vagy drágábbat, de megbízható terméket válasszunk?
A műanyag nyílászárókban lévő szigetelésnek előbb-utóbb szintén lejár az élettartama. Ha az ablakot a megvásárolt állapotában tetetjük a helyére, a benne lévő szigeteléstől kb. 5 évet várhatunk. Ennek oka, hogy a gyártók általában kaucsukból készült szigetelőanyagot építenek az ablakokba, ez viszont nem tud megfelelően alkalmazkodni az időjárás változásaihoz, a napfény pedig a legnagyobb ellensége. Ennek hatására a gumiréteg repedezni kezd, majd megkeményedik, ami meggátolja, hogy ablakunk a későbbiek során is ellássa egyik alapvető funkcióját, a szigetelést. Amennyiben viszont felárral megrendeljük hozzá a szilikon szigetelést, akár még öt évet nyerhetünk, így átlagosan 8-10 évre hosszabbodik a szigetelés élettartama. Ebben az esetben tehát egyértelmű, hogy megéri többet áldozni a műanyag ablakokra.
Ha mégsem így döntünk, a gyári szigetelés elhasználódása után a tévhittel ellentétben a műanyag nyílászáróknál is lehet utólagos szigetelést alkalmazni. Ennek lényege, hogy a régi tömítőanyagot kell kicserélni, ehhez többféle tömítőprofil – pl. nyitott, légkamrás, kétlégkamrás – közül választhatjuk ki a legmegfelelőbbet.

A szigetelőanyag cseréjét azonban mindig bízzuk szakemberre. A nem megfelelő szigetelésnek a tömítőanyag elhasználódásán kívül ugyanis más okai is lehetnek. Ilyen például a nem megfelelő záródás, a nyílászárók rossz beállítása vagy a vízelveztők elkoszolodása. Ha ezek bármelyike fennáll, a szigetelés éppúgy nem működik, mintha maga a tömítőanyag öregedett volna el. A szakember jelenléte tehát azért fontos, mert lehet, hogy nem is a szigeteléssel van probléma, ahogy azt mi elsőre gondoljuk, hanem egész más áll a háttérben, amit csak szakavatott szemek tudnak megállapítani.

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Hőkamerás vizsgálat

A nyílászárók szigetelését megelőző felmérések legkorszerűbb módja a hőkamerás vagyis termográfiás vizsgálat. A hőkamerás vizsgálat nem újkeletű módszer, mégis elég...

Close