Hőkamerás vizsgálat

A nyílászárók szigetelését megelőző felmérések legkorszerűbb módja a hőkamerás vagyis termográfiás vizsgálat. A hőkamerás vizsgálat nem újkeletű módszer, mégis elég kevesen használják. Pedig az ajtók, ablakok szigetelésének hibái könnyedén kimutathatók általa.  A hőkamerás vizsgálat a hagyományos, tapasztalati úton történő felméréseknél sokkal hatékonyabb. A vizsgálat során egyértelműen megmutatkoznak azok a hőhidak, melyek a hiányos vagy rossz szigetelés következtében keletkeznek. Láthatóvá válik a hőveszteség és annak helye is pontosan behatárolható. Míg a hagyományos módszerek csak nagyjából képesek megmutatni, hogy hol lehet a probléma a nyílászárók szigetelésénél, addig egy hőkamerás vizsgálat után a hőveszteség helye teljesen egyértelműen látható lesz.
A hőkamera felvételein különböző színárnyalatokból lehet kiolvasni, hogy hol szökik ki a meleg a lakásból és hol áramlik be a hideg levegő. A hőkamerás vizsgálat hosszútávú befektetésként nagyon is megtérül, hiszen nem nagyjából, hanem pontosan tudni fogjuk, hogy hol van szükség a szigetelés megerősítésére, javítására. Az ablakok, ajtók esetében nagyon lényeges, hogy passzosan záródjanak és ellássák hőszigetelő funkciójukat is. A meleget bent tartani, a hideget kizárni pedig csak tökéletes szigetelés által lehet. A hőkamerás vizsgálatot éppen arra fejlesztették ki, hogy a szigetelést megkönnyítse azáltal, hogy pontos képet ad annak minőségéről és feltérképezi a gyenge pontjait.
Ha a szigetelés elöregedett vagy javításra szorul, olyan hőhidak keletkeznek, melyek jelentősen megdobják a fűtésszámlát. Fűtünk rendületlenül, de az ablakok, ajtók környékén mégis áramlik be a hideg levegő, huzatos a lakás, egy erősebb széllökés megrezegteti az ablakainkat. A hőkamera felvételei ilyenkor vörösestől a kékig terjedő színskála által szemléltetik, hogy a nyílászáró egyes részeinek milyen a hőmegtartó képessége, vagyis mennyire működik jól a szigetelés. Egy megfelelő szigetelés akár 20-25%-kal is csökkentheti a fűtésszámlát, ezért érdemes a hőkamerás vizsgálatot szakemberrel elvégeztetni, hogy a szigetelés a lehető legnagyobb hatásfokkal történhessen meg és ne csak az alapján, hogy hol érezzük a hideg beáramlását.
Ha az ablakokat, ajtókat rosszul építették be, nem záródnak jól, a szigetelés elöregedett, rések, repedések keletkeztek, a hőkamerás vizsgálat, hőtérkép egyből megmutatja a probléma forrását. Ennél hatékonyabb módszer a hőhidak, a hőveszteség feltérképezésére gyakorlatilag nem létezik.

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Ablakzárak

Bár egyre többen cserélik le régi ablakaikat, a házak, lakások többségén mégis az elöregedett, talán elsőként beszerelt ablakokat látjuk. Az...

Close