Ablakzárak

Bár egyre többen cserélik le régi ablakaikat, a házak, lakások többségén mégis az elöregedett, talán elsőként beszerelt ablakokat látjuk. Az idő múlása nemcsak az ablakkereteket érinti, de az akár több évtizedes használat a zárszerkezeteket is igénybe veszi.
Az ablakzárak meghibásodása esetén nem kell rögtön az egész ablakot kidobni és egy új zár miatt sokkal több pénzt költeni egy teljesen új nyílászáróra is. Az ablakzárak javításával vagy cseréjével a probléma teljesen orvosolható.

Az ablakzárak elég masszív szerkezetek, így először mindenképp a javítást érdemes erőltetni. Cserére csak legvégső esetben kerüljön sor, erről a hiba súlyosságának megállapítása után szakember tud dönteni.

Gyakran előfordul, hogy a probléma nem is önmagában a zárszerkezetben van, az ablak mégsem zár megfelelően. Sokszor, főként a házilag kivitelezett ablakszigetelések esetében az okozza a gondot, hogy a szigetelőanyag méretét nem megfelelően választották ki. Amikor annyira biztosra akarunk menni, hogy sokkal vastagabb szigetelést tesztünk az ablakba, mint amekkora abba való lenne, többet ártunk, mint használunk. Hiszen az elméretezett szigetelés lehetetlenné teszi az ablak tökéletes, légmentes záródását és ezzel természetesen a szigetelés is elveszti értelmét. Ha ilyen esetben erőltetjük az ablak teljes záródását, azzal könnyedén elérjük az ablakszárnyak elvetemedését is. Az elvetemedett ablaknál elsőként a passzítást kell orvosolni, ezután következhet a zárak javítása.

A pallótokos ablakokon általában elfordítós kengyelzár található. Ennél a zártípusnál a leggyakrabban előforduló hiba a tengely kopása, minek következtében az ablakszárny nem tud szorosan a tokba illeszkedni, laza lesz. A gerébtokos ablakoknál bevésős és beeresztős zárak a jellemzők. Itt szintén a tengelykopás a legfőbb hibafaktor, de az sem ritka eset, hogy ablakfestéskor annyi festék kerül a zárnyelvhez, hogy az beragad. Ilyenkor célszerű eltávolítani a festéket és többször megpróbálni a zárnyelv elfordítását, amikor annak már van helye szabadabban mozogni. Ha a zárnyelv a folytonos használattól kilazul, külön ki lehet cserélni azt is. Ehhez a művelethez a kilincset és a zártestet is el kell távolítani, csak ezután tudunk hozzáférni a zárnyelvhez.
A gerébtokos ablakok másik jellemző zárszerkezete a   bascule- rúdzárak és forgórudas zárak. Ezekről általában elmondható, hogy nem a használat során károsodnak, hanem a rozsdától vagy a lefolyt festéktől működnek nehézkesebben. A megtisztítás és olajozás után ebben az esetben nem szükséges a zárak cseréje.

Az ablakzárakra a használat során is megéri odafigyelni, ne rángassuk, ne erőltessük, hanem a hiba okát próbáljuk felderíteni. Időszakonkénti karbantartással pedig élettartamuk jelentősen meghosszabbítható.

4 hozzászólás ehhez: “Ablakzárak”

 1. Szekeres Géza szerint:

  Üdv,

  Tudnának segíteni, hogy slaglécet (gerébtokos ablak, bescüle zár)hol lehet beszerezni?

  Előre is köszönöm

 2. admin szerint:

  Például nálunk…

  1. Szekeres Géza szerint:

   szuper !! és a nálunk az hol van? van valamilyen cím, vagy telefonszám?

   előre is köszi

   1. admin szerint:

    Kedves Géza!
    A weboldal tetején , láblécben és a kapcsolat menüpontba is ott van az elérhetőségünk. Tel.: 06-70/280-5359

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Üvegtípusok

Az ablak legnagyobb felületét az üveg alkotja, így minősége mellett nem mehetünk el szó nélkül. Nem mindegy, hogy milyen fajtát...

Close