Üvegtípusok

Üvegtípusok

Üvegtípusok

Az ablak legnagyobb felületét az üveg alkotja, így minősége mellett nem mehetünk el szó nélkül. Nem mindegy, hogy milyen fajtát választunk, ennek ellenére a legtöbben, ha ablakról van szó, még mindig kizárólag a keretek anyagát és színét tartják a legfontosabbnak.  Üvegtípusokból is nagyon széles ma már a választék. Ablaküvegezés előtt így megéri legalább néhány percet szánni arra, hogy nagyjából áttekintsük a különféle ablaküvegeket.

 

Lakossági felhasználás esetén a legtöbbször a float típusú üveget választják. Ez olyan víztiszta, teljesen sima üvegszalag, melyet készítéskor ónon úsztatnak át. Előnye, hogy rendkívül nagy a fényáteresztő képessége, emellett edzhető, akár hajlítható is. Üvegházakban is előszeretettel alkalmazzák, valamint hőszigetelt ablakok készítésénél.

 

A reflexiós, más néven fényvisszaverős üveg esetében a float üveget egy külső fém-oxid bevonattal látják el, melynek köszönhetően az ablak szemből nem, csak oldalról átlátható. Elsősorban olyan helyeken használják, ahol fontos, hogy ne lehessen belátni, így pl. bejárati ajtóknál, irodaablakoknál. Előnye, hogy a borítás színét tetszés szerint megválaszthatjuk.  Fém-oxid bevonattal az önmagában színezett üveget is el lehet látni, így azokból is lehet reflexiós üveget előállítani. A visszatükröződő bevonat egyébként nagyon ellenálló és tartós.

A színezett üveg az adott színárnyalatot a gyártás során nyeri el a hozzáadott fém-oxid által. Előnye, hogy a napsugarak nagy részét sötétítőhatás nélkül nyeli el, így főként a homlokzati üvegfelületeknél, valamint esztétikai okokból bútorüvegeknél alkalmazzák. Elérhető sötétkék, zöld, szürke és bronz árnyalatokban.

 

A lágybevonatos üvegek alapját szintén a sima float üvegek adják. Ezeket vontják be vékony nemesfém réteggel, mely az üveg színét csak elhanyagolható mértékben változtatja meg. A lágybevonatos üvegek híresen jó hőszigetelők, a fényt teljesen beengedik, ugyanakkor a meleget bent tartják. Főként nagy üvegfelületeknél alkalmazzák, üvegfalak, télikertek esetében a legideálisabb és leggazdaságosabb megoldás.

 

A laminált biztonsági üvegeket általában olyan esetekben alkalmazzák, mikor erősen fennáll a veszélye, hogy az üveget bedobják vagy betörik. Lakossági felhasználásnál lehet ez egy kevésbé biztonságos környék is, de főként üzletek kirakatát üvegezik vele, valamint bútorokhoz, asztallapokhoz használják. Két- vagy többrétegű üvegből készül, melyek közé PVB-fóliát helyeznek. Az üveg biztonsági fokozatát ez a fólia határozza meg, mivel az ablak betörése, bedobása esetén a szilánkok nem szóródnak szét, hanem a fóliához tapadnak. Az időjárási viszonyokkal szemben ellenálló, színezett formában is elérhető.

 

A katedrál üveg főként belső terekben használható, mivel csak kis mértékben átlátszó. A katedrál üveg egyfajta dekor üveg, ennek megfelelően számtalan  mintaválasztékban elérhető. Színek terén már kötöttebb a dolog, lehet víztiszta, bronz, illetve sárga árnyalatú. A mintákat vagy savval marják az üvegbe vagy a homokfúvás technikáját alkalmazzák. Általában térelválasztókhoz használják, illetve olyan, a lakásban lévő ajtók, ablakok üvegezéséhez, melyeknél előnyös az átlátszatlansága, viszont mivel a fényt jól átereszti, egyáltalán nem sötétít.

 

Az ablaküveg kiválasztásánál tehát vegyük figyelembe az ablak funkcióját, a lakásban betöltött szerepét. Mérlegeljük, hogy a biztonság, a fény megszűrése vagy éppen az átlátszóság mennyire fontos tényezők és ezek alapján választhatjuk ki nyílászárónkba az odavaló üvegtípust.

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Ablakfóliázás

Míg korábban főként a nagy irodaházak építésénél alkalmaztak hatalmas üvegfelületeket, addig napjainkban egyre több családi házat alakítanak ki úgy, hogy...

Close