Ablakfóliázás

Míg korábban főként a nagy irodaházak építésénél alkalmaztak hatalmas üvegfelületeket, addig napjainkban egyre több családi házat alakítanak ki úgy, hogy az ablakok vagy erkélyajtók üvegfelületének növelésével, a nyílt tér illúzióját keltve próbálnak természetközelibb hatást elérni. Képzeljünk csak magunk elé egy tágas nappalit, melynek az udvarra néző fala szinte teljes egészében üveg, mintha folyamatosan a kertben üldögélnénk. Az ilyen megoldással készült házaknál lehet hasznos az ablakok lefóliázása, részben az árnyékolás, másrészt pedig a hőszigetelés szempontjából is.


A fóliázás megoldást nyújt a kiterjedt üvegfelületek legtöbb problémájára. Talán a legfontosabb mind közül a hőszigetelés kérdése, hiszen minél nagyobb méretű az ablak, télen annál nagyobb esélye van bejutni a házba a hideg levegőnek, nyáron pedig az üveg hőátbocsájtó tulajdonsága miatt elképesztő lehet a forróság a lakásban, különösen az ablakok közelében. A hővédő ablakfóliák képesek visszaverni a napfény, valamint az általa érkező hő nagy részét – akár 75%-át – és nem nyelik el azt, tehát a lakás belső hőmérséklete sem fog túlzott mértékben emelkedni. Télen bent tartják a fűtőtestekből érkező hőhullámokat, ez hosszútávon a rezsiköltségen is éreztetheti jótékony hatását. Emellett kellemes velejárója a fóliának, hogy megszünteti a lakásban a vakító fényt, ami gyakran okoz bosszúságot például amikor a tévé képernyőjén éppen visszatükröződik a napfény. A ragyogást úgy szűri meg, hogy mégsem okoz sötétséget a lakásban, mert a fény teljesen átjut rajta.
Léteznek ún. sötétítő ablakfóliák, melyeket arra fejlesztettek ki, hogy az üvegfelületeken keresztül érkező káros sugarakat kiszűrjék. Az ablakok közelében lévő tárgyak, bútorok, kárpitozott felületek színvesztése, kifakulása ezek miatt  történik. A fóliák az UV-sugárzás akár 99%-át is képesek megszűrni, valamint szintén csökkentik a beltérben a napfény vakító hatását.

A tükröző fóliák szintén kiszűrik a nap káros sugarait,  és gondoskodnak arról, hogy bármekkora is legyen az üvegfelület, a tűző nap a benti hőmérsékletet ne változtassa meg drasztikusan, valamint szintén óvja berendezési tárgyainkat a fakulástól. Plusz előnye, hogy a kíváncsi tekintetek elől is elrejt.

A biztonsági ablakfóliák elsődleges funkciója, hogy erősítik az üveg ellenállóságát, törés vagy akár nagyobb erejű hatás esetén is egyben tartják az üveget, az nem fog széthullani darabokra, így a további sérülések lehetőségét is kiküszöböli. Hétköznapibb szituációk esetén is jól jöhet egy biztonsági fóliával borított ablak, például komolyabb viharok idején, ha bármi hozzácsapódik az ablaküveghez, a fólia olyan mértékben fokozza a felület szilárdságát, hogy nem fog betörni, sem berepedni. A biztonsági fóliák természetesen láthatatlanul nyújtanak védelmet, nem torzítanak és színtelen, neutrális kivitelben is elérhetők.

Az ablakfóliák különleges csoportját alkotják a fémötvözetű réteggel ellátott fóliák, melyek fő feladata az elektronikus adatvédelem. Mivel képesek elektromágnesesen leárnyékolni a belső teret, meggátolják az illetéktelenek általi adat- vagy információszerzést (akárcsak a teljesen leengedett alumínium redőny).

Ha különösebb funkciót nem várunk el a fóliától, mindössze esztétikailag szeretnénk feldobni az ablakok megjelenését, számtalan dekorfólia közül választhatunk. A kreativitásnak valóban csak a fantáziánk szabhat határt, mert a kínálatban szinte bármi elérhető és megvalósítható. A belsőépítészek körében egyre kedveltebb a dekorfóliák alkalmazása, melyekben szintén egyesülhetnek a hő- és fényvédő tulajdonságok az esztétikummal.

Az ablakfóliák általában poliészter alapanyagból készülnek, nem igényelnek különleges ápolást, ablakaink fóliázás után a szokásos módon tisztántarthatók.

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Biztonsági ablak

Nemcsak az ajtóknál, de az ablakok esetében is legalább ennyire fontos szempont a biztonság. A nevében is benne van, a...

Close