Miért penészesedik a fal?

Hogyan alakul ki a penész

A penészedés minden olyan helyen megkezdődik, ahol legalább 72 órán keresztül, 75% feletti a páratartalom.

Penész kialakulása

A penész gomba, akár akarjuk, akár nem mindenütt jelen van. Szabad szemmel nem látható, apró penész-spórák szálnak mindenfelé a levegőben. De a penészesedés nem kezdődik meg addig, amíg a gomba nem talál megfelelő “táptalajra”. Ahol azonban a hosszabb időn át magas a páratartalom, amely egyik alap feltétele a penészfolt kialakulásának, ott előbb vagy utóbb de jelentkezik a penészfolt.
A száraz, megfelelő hőmérsékletű és jól szellőzött felületen a penészedés nem indul meg. Ha
azonban bekövetkezett a baj, akkor az említett feltételek biztosításával megszüntethetjük a
penész terjedését. Teljes mértékben szükségtelen azonnal különböző vegyszereket, penész
lemosót, vagy penész gátló festéket, használni, mert, ha a penészesedés kiváltó okait nem
szüntetjük meg, akkor csak tüneti kezelést végeztünk, amely mindössze átmeneti megoldás. A vegyszer, vagy festék hatóanyagának lebomlását követően a penészképződés újra megindul.
Penész kialakulhat olyan helyen is, ahol a levegő páratartalma a hideg felületekre lecsapódhat. Ez olyan helyeken lehetséges, ahol az úgynevezett. harmatponti hőmérséklet az uralkodó.


Mi a harmatpont?

A harmatpont az a környezeti a hőmérséklet, amikor a levegő páratartalma vízként kicsapódik. amikor a levegő hőmérséklete a harmatpontra csökken, akkor megkezdődik a kicsapódás vagy más néven kondenzáció. A kicsapódás egyik jellegzetes példája amikor a hűtőszekrényből kivett üvegen lecsapódik a levegő páratartalma. A kicsapódás oka, hogy az üveg és tartalmának hőmérséklete kisebb, mint a szobahőmérsékleten mért harmatpont, ezért a pára lecsapódik a hideg felületre. Ehhez hasonlóan falfelületen is előfordulhat lecsapódás, ha nem megfelelő szigetelésű a fal, vagy például nyílásáthidalók esetén, azokon a pontokon ahol úgynevezett hőhíd keletkezik.

Mit tehetünk a penész ellen?

Ha a páratartalmat megfelelő keretek közt tudjuk tartani, akkor szinte lehetetlenné válik a
penész kialakulása. Ezért nagyon fontos, hogy gyakran szellőztessünk, így a lakásban
felgyülemlett pára kiszellőzhet. A páratartalom és a hőmérséklet pontos értékéből
meghatározhatjuk azt a harmatpontot, melyen a páratartalom már kitud csapódni és ezzel
megkezdődik a penészesedés kialakulása.
A Hardware Online szenzor nevezetű eszközét a számítógéphez csatlakoztatva mérni tudjuk a hőmérsékletet, a páratartalmat és ezekből a szoftver kiszámítja a harmatpont értékét is. A program által rajzolt grafikonról pillanatok alatt leolvasható, ha a páratartalom mértéke kritikussá válik és időben tudomást szerezhetünk arról, ha a környezet a penész kialakulására alkalmas. Ekkor még van idő és lehetőség a beavatkozásra, és elkerülhetjük a penészesedést.
Bármilyen furcsa is a penészgombák az élővilág szükséges alkotói, nagyon fontos szerepük van a szerves anyagok lebontásában, és az elemek körforgásában. Néhány penészgomba egyed kifejezetten az ember kedvencei közé sorolható. Például a boros pincék falán lévő nemes penész nélkül a méltán híres tokaji, bor nem nyerné el különleges aromáját, de nem
élvezhetnénk sem a téli szalámi, sem pedig bizonyos sajt félék ízletes zamatát.

Mérgező penészgomba fajok

Vannak azonban olyan penészgomba fajok amelyek nemhogy kedvenceink, de egyenesen az ellenségeink. A penészgombák legtöbbször nem rejtőzködő típusok, a gombatelepek szabad szemmel is jól láthatók. A lakáson, belüli csúf esztétikai megjelenésük kellő figyelmeztetésként kellene, hogy hasson az ember számára. A penészes zuhanyzó, vagy a fürdőszoba csempéjének elszíneződött fugája, és a falsarkok hatalmas, átnedvesedett, penésztől fekete foltjai jelzik a veszélyt!

A gomba spóráit mi is be lélegezzük.

A gomba spórák amelyek biztosítják a penészgombák szaporodását és terjedését, nem maradnak meg a penészes falfelületen vagy csempe fugában. Ezek az apró szabad szemmel nem látható spórák tömegesen kerülnek a légtérbe. Léteznek olyan penészgomba fajták amelyek spórái mérgező anyagokat is tartalmaznak. Ilyenek például az Aspergillus flavus, az Aspergillus ochraceus, vagy a Penicillium rubrum és a Fusarium félék. Ezeknek a gombaspóráknak a mikotoxinjait, ha belélegezzük izgató hatást váltanak ki a
szem kötőhártyáján vagy az orr nyálkahártyáján, de felső légúti panaszokat vagy bőrgyulladást is okozhatnak. Végezetül a szervezet immunreakcióját kierőszakolva allergiás tünetek is jelentkezhetnek. A gyakori fajok szénanáthát, asztmát, is okozhatnak, de képesek megbetegíteni az orrüreget, a külső hallójáratot is.

Levegőtisztaságról

Egy átlagos lakótérben légköbméterenként 200 gombaelem még éppen elviselhetőnek számít. 200-500 közötti számban jelenlévő gomba spóra jelentős terhelést ró a légző rendszerre és a szervezet immunrendszerére. 500 fölötti lég köbméterenkénti gomba elem szám már kifejezetten káros a légző rendszerre vagy a szervezet különféle kóros reakcióit idézi elő.

Bebizonyított megbetegedések

A nyirkos, nedves falú, penészes lakás egészségünkre gyakorolt veszélyét már régóta ismerjük. Régebbi korokban csak sejtették, manapság már tudományosan igazolt, hogy az egyes légúti betegségekben, vagy allergiás tünetekben, de az ízületi gyulladások és más megbetegedésekben is jelentős szerepe van a penészgombáknak.

Magyarországi vizsgálatok

A Fodor József OKK Országos Környezet-egészségügyi Intézete 1996-tól hét év alatt 30 magyar városban és 80 faluban, összességében 20 000, 7–11 éves korú gyermek családjának otthonában végzett környezetepidemiológiai vizsgálatot. A különféle helyiségek penészesedését 8,3–41,2 %-ban jelezték a szülők. Télen a nedves, penészes falú gyermekszobák, fürdőszobák aránya a táv- és tömbfűtéses városi lakásokban volt alacsonyabb. Például Győr, Siófok, Százhalombatta, Veszprém városokban 3,0-6,6%.
közötti értéket regisztráltak. Míg például Hajdú-Bihar megyei településeken 39,0%-ban, a Bács-Kiskun megyei, falun élő családoknál 41,6%-ban regisztráltak penészesedést.
A nedvesedés, és a penészesedés oka főként korábban a földszintes, többnyire vályogból készült lakások, hiányos talajvíz elleni szigetelése volt. A hideg falfelületeken, csempefugákon a fürdésből, zuhanyozásból, egyéb helyiségekben a főzésből, mosásból, ruhaszárításból és gázfűtésből származó pára lecsapódása, az úgynevezett. „hőhíd” jelenség a nedvesedés oka. A penészgombák megtelepedése pedig a nedves falfelületen szinte törvényszerű. Az ilyen lakásban élő gyermekek egészségi állapotát, ha összehasonlítjuk a
nem penészes lakásban élő gyermekekével, minden szempontból sokkal rosszabb eredményt kapunk. Az ilyen penészes lakásban élő gyermekeknél 62%-kal gyakrabban jelentkezett bronchitiszes, 67%-kal több esetben asztmás, és 67%-kal jelentkezett több allergiás tünet. Az olyan panaszokat amelyek nem merítik ki a betegség fogalmát 37%-kal magasabb arányban jelezték azoknak a gyermekeknek a szülei, akik penészes lakásban éltek, de a depressziós vagy, neurotikus, panaszok kockázata is 70%-al magasabb volt. Ezeket a százalék értékeket erős matematikai-statisztikai összefüggések támasztják alá. Arról már nem is beszélve, hogy ezek az egészségkárosodások, jelentősen megemelik a családok orvosi és gyógyszer kiadásait is.

Az Európai tapasztalatok

A 2003 és a 2004-es évben az Egészségügyi Világszervezet 8 európai nagyvárosban, melyek között Budapest is szerepelt, 8235 lakásban gyűjtött információkat, annak érdekében hogy árnyaltabb képet kapjon a lakás minősége és a bent élők egészségi állapotának összefüggéseiről. A vizsgálat meglepte a kutatókat is. A legkiemelkedőbb összefüggést nagyon sok kórképpel a lakások penészedése mutatta. Egyértelmű
matematikai-statisztikai összefüggés és 36-106%-os többlet kockázat volt bizonyítható a penészes lakás és a benne lakók akut-, illetve krónikus légúti betegségeit, különféle allergiás tüneteit, valamint szív- és érrendszeri megbetegedéseit, neurotikus és depressziós panaszait, csont vagy ízületi rendszeri betegségeit, de még a népbetegségnek számító csontritkulást illetően is.

forrás: Dr. Virágh Zoltán környezet-epidemiológus cikke.

Fordítson nagyobb figyelmet a penészedés megszüntetésére, és megelőzésére!

Így tehát jó okunk van arra, hogy komolyan felvegyük a harcot a penészgombákkal! Nagyon fontos, hogy tegyünk a várandós anyákat, újszülötteket, gyermeket, idős betegeket a felnőttet, de különösen az immunrendszeri elváltozásban szenvedőket, érintő egészségkárosító hatások megszüntetéséért. Ne tűrjük és nézzük tétlenül a fürdőszoba, a konyha, a gyermekszoba penészedését!

Mit tehetünk?

Fontos tudnunk, hogy a nyirkos, meleg levegő ideális feltétele a penészgomba szaporodásának, ezért kerüljük a lakáson belül nagy mennyiségű ruhanemű szárítását. A gáztüzelő berendezések konyhai gáztűzhely, cirkó, gázkazán, vagy a gázbojler az égés során nagy mennyiségű párát juttatnak a légtérbe. A penésszel veszélyeztetett helyiségeket, mint a fürdőszobát fürdés, zuhanyozás után alaposan szellőztessük ki. A konyhában és a fürdőszobában is nagyon fontos az ablaknyitás, a konyhába szereltessünk páraelszívót
és azt rendszeresen üzemeltessük. Természetesen a legjobb, ha a kapható legjobb penész-gátló hatóanyaggal kezelve, szakszerűen készíttetjük el a fürdőszoba, a konyha, a WC és más helyiségeink csempézett falfelületeinek kivitelezését, vagy utólagosan elvégeztetjük a falfelületek penész-mentesítését.

EZ UGYAN TÖBBLET KIADÁST JELENT, DE BŐSÉGESEN MEGTÉRÜL AZ EGÉSZSÉGÜNKBEN!

7 hozzászólás ehhez: “Miért penészesedik a fal?”

 1. Kőhalmi Márta szerint:

  Tisztelt Cím! Sajnos a penészedéssel nekem is sok bajom van. Kérem segítsenek, mely szert javasolják az eltüntetéshez. A házilagos kivitelezéshez kérném tanácsukat, mert szakember által végzett festést nem tudok finanszírozni! Ha lehet, az egészségre kevésbé ártalmas, ill. kivédhető megoldásra lennék kíváncsi. Festés előtt állok. Az ablakaim ugyan hőszigeteltek voltak valamikor, de mára ez a funkció nálam már nem működik úgy veszem észre. Ha tudok segíteni a válaszadásban, az ablakról küldhetek fotót. Az ablakszigetelés is érdekelne. Legalább az alsó szinten gondolom elvégezni, mert itt jelentkezik leginkább “lakótársam” jelenléte, megkeserítve és megrövidítve szorgalmas, környezettudatos életemet. Nő létemre, aki nem fél a szakipari szerszámoktól, Önök szerint el tudnám végezni a svéd eljárásos szigetelést?
  Szerintem az ablakokkal kellene kezdeni a munkát, ugye? Nagyon várom visszajelzésüket. Minden bizodalmam Önökben van, kérem segítsenek! Várom szíves visszajelzésüket! Tisztelettel: Kőhalmi Márta – Ózd

 2. admin szerint:

  Tisztelt Márta!
  A kérdéseire sorba válaszolva:
  Melyik szert javasoljuk? Nagyon sok jó szer létezik a probléma megoldására de azok csak ideig óráig funkcionálnak. Én előszór megpróbálnám megállapítani a probléma forrását, hogy miért alakulhat ki a penészesedés. Gondolok itt nincs szigetelve a fal, vagy a penészesedés helyén milyen okból van jelen a nedvesség.
  Az ablakszigetelést házilagosan el tudja-e végezni ezt nem tudom de számtalan nő elvégezte már saját maga. ha úgy dönt, hogy ön saját-kezűleg végezné el az ablakok szigetelését akkor ha elakadna szívesen segítünk, mielőtt nekikezdene tekintse meg ablakszigetelés házilag című írásunkat.

 3. Szandra szerint:

  Mit tehet az ember, ha panel illesztésénél hőhíd van. Szinte folyamatosan nedves a fal. Belülről szigetelés segít-e?

  1. Üdvözlet-e a felettem lakó /panellakás/ beáztatott,szivárgás volt 4 nap után tudták megszüntetni.Ez a fürdőszoba,strang feletti kettő falat áztatta.1 évig nem lett festve,de tavaly igen és most meg terjed újra a folt.
   Kérnék ötletet, segítséget, mit kéne tennem.
   Köszönöm.

   1. admin szerint:

    Kedves Ildikó!

    Lehet még minding szivárog, de mi nyílászáró szigeteléssel foglalkozunk nem beázások megszüntetésével.

 4. Beáta szerint:

  Milyen bölcsek voltak az össeink!

  Minden évben lemeszelték a házfalaikat és igy
  eltávolittoktak a penészt.

  A mészfestés előnyei:

  • olcsó

  • fertőtlenítő hatású

  • természetes alapanyag

  • a penész nem szereti, ezért kiválóan alkalmazható párás, nyirkos helyiségekben

  • nem kell, nem is szabad aláglettelni!

  • színezhető pasztellszínűre

  • nem zárja el a vakolat pórusait, a fal légáteresztő képességét nem rontja,

  • nedves felületen is alkalmazható

 5. Erik szerint:

  Az őseink nem azért meszeltek mert penész volt!!!!! Sosem volt penész a meszelt házakon és nem azért mert süvített az ablaknál a huzat hanem azért mert nem zárták be magukat egy nylon zacskóba!! Belül műanyag alapú diszperzit alatta mélyalapozó= zacskó+penész!! Mondhatják az okosok,hogy így kell szellőztetni meg úgy kell…..!!! Szart sem ér jaaa és kiengeded a meleget amit megspóróltál!

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
A Klíma és az ablak-ajtó szigetelés kapcsolata?

Nem csak télen, hanem nyáron is megtakarítást jelenthet a megfelelő nyílászáró szigetelés. Ön kedves olvasóm tudja-e, hogy otthona hőmérsékletének 1...

Close