Az U-faktor

Az U-faktor energiahatása

Az U-faktor változása jelentős befolyással lehet a teljes épület energiateljesítményére, annak ellenére, hogy a teljes ablakfelület az egész épületnek mindössze elenyésző hányadát teszi ki. Meg kell jegyezni, hogy az U-faktor csökkenésének jelentősebb hatása van a fűtési költségek csökkenésére, mint a hűtési költségekre. Azon éghajlatokon, ahol a hűtés a jelentősebb, az U-faktor javításának hatása viszonylag csekély, viszont a fűtés-domináns éghajlatokon az éves energiaköltségek jelentősen csökkennek.


Sőt az U-faktor csökkenésével valójában a hűtés költségeinek kis mértékű növekedésére kell számítani, mivel előfordulhat, hogy lesznek olyan esetek nyáron, amikor a kívülre történő hőveszteség lehűti a házat, az alacsonyabb U-faktor pedig akadályozza ezt a hatást. Azonban sz enyhén megemelkedett hűtési költségeket a jelentősen csökkent fűtési költségek bőségesen ellensúlyozzák.

Napsugárzás-védelem

A következő fontos energia-teljesítménnyel kapcsolatos ablaktulajdonság a naphőfelvétel szabályozásának képessége. Ha a lakóépületek légkondicionálás-terhelésének meghatározásáról van szó, legfontosabb tényezőnek az ablakon keresztüli naphőfelvételt tekinthetjük, ugyanis ez nagymértékben meghaladhatja a más forrásokból származó hőfelvételt.

A naphőfelvétel nem más, mint a napból és az égről, illetve a talajról és más felületekről érkező közvetlen és szórt sugárzás, melynek egy részét az ablak közvetlenül a helyiségbe engedi, másik részét elnyeli, ezután pedig közvetve engedi a helyiségbe. A többi termális (nem szoláris) hőátadási hatást az ablak U-faktora tartalmazza.

A napfény több hullámhosszú elektromágneses sugárzásból áll, kezdve a rövidhullámú, láthatatlan ultraibolya-sugárzástól a látható spektrumon keresztül a hosszabb, láthatatlan közel-infravörös sugarakig. A napenergia feloszlása a következő: közel fele látható fény; a többi nagyrészt infravörös sugárzás, kis hányada pedig ultraibolya.

Míg egyes éghajlatokon bizonyos évszakokban a napsugárzás ablakon keresztül való csökkentése előnyös, addig a téli hónapokban a naphőfelvétel növelése komoly energia-megtakarítást jelenthet. Épp azért jelent akkora kihívást a megfelelő ablak kiválasztása, mert ezeket az ellentétes igényeket meglehetősen nehéz összehangolni.

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
A szigetelési érték meghatározása

Az U-faktor (más néven U-érték) meghatározása általános módszer a szigetelési érték jellemzésére. Ez az érték adja meg ugyanis az üvegen...

Close