Biztonsági ablak

Nemcsak az ajtóknál, de az ablakok esetében is legalább ennyire fontos szempont a biztonság. A nevében is benne van, a ház nyílásait zárja le, tehát otthonunk ezeken a pontokon, az ajtóknál és ablakoknál legsebezhetőbb, ami a betöréseket illeti.

Gyakori, hogy az házakat többpontos biztonsági ajtóval, reteszekkel, hevederzárakkal, akár rácsokkal is megerősítik, az ablakok biztonságára pedig egyáltalán nem fordítanak figyelmet. Gondoljunk csak bele, eltántorítja-e a betörőt egy modern biztonsági ajtó, ha mellette az ablakfelületek könnyedén kinyithatók, feltörhetők? Nem valószínű.

A biztonsági ablakok lényege ugyanabban rejlik, mint az ajtók esetében: a több ponton való záródás által növeli a lakás védelmét. A biztonsági vasalatok leemelés és felfeszítés, sőt akár az ablakok megfúrása ellen is fokozott védelmet nyújtanak. Zárható ablakkilincsekkel pedig megakadályozhatjuk a vasalatok kívülről történő megmozdítását, valamint azt is, hogy a betörő a lakásba bejutva ne tudja belülről kinyitni az ablakot és könnyedén távozni azon keresztül. A biztonsági vasalatoknak több fajtája is létezik (acélkampós, acélcsapos zár, gombafejű zárócsapos) és ezek akár utólag is beszerelhetők. Alig láthatók vagy teljesen láthatatlanok, tehát esztétikailag nem csorbítják az ablakok képét.

A titok azonban nem merül ki ennyiben. Mivel az ablakok legnagyobb felületét maga az üveg alkotja, így ennek biztonságosabbá tétele is elsődleges kell legyen. A biztonsági üvegeket arra találták ki, hogy ne lehessen betörni őket. Külsőleg a biztonsági és a hagyományos üveg között semmiféle látható különbség nincs, nem torzít, átlásztó, tehát teljesen észrevétlenül nyújt védelmet. Mielőtt a biztonsági üvegek forgalomba helyezését engedélyezik, különböző teszteknek vetik alá őket, ezek alapján állítják fel az egyes kategóriákat. Van olyan biztonsági üveg, melyet legalább 30-szor kell jó erősen megütni, hogy rés keletkezzen rajta. Ennél magasabb fokozatú biztonsági kategóriába tartoznak azok az üvegek, melyek akár 70 erős ütést is kibírnak repedés, törés nélkül. Ez pedig elég bizonyíték, hiszen ha a tolvaj megpróbálja az ablakot betörni és az nem sikerül neki elsőre, másodikra és harmadikra sem, sejthetjük, hogy nem fog 30-szor, pláne nem 70-szer kísérletezni vele, inkább tovább áll és hála a biztonsági ablaknak, nekünk nyert ügyünk van.

Egy hozzászólás ehhez: “Biztonsági ablak”

  1. Gábor szerint:

    Tökéletes. Ilyet szeretnék venni. Kéne egy link a cikk végére, hogy hol találom ezeket – illetve, hogy milyen árban vannak…

    Előre is kösz.

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Ablakjavítás

                    Amint a képen látható előfordul, hogy az ablakunk vetemedése olyan...

Close