Tetőtéri ablakok árnyékolása

A tetőtéri ablak sok szempontból más jelentéssel bír, mint egy normál ablak, hiszen más tényezőket is figyelembe kell venni, mikor egy tetőtéri ablak árnyékolása kerül szóba. Aki nem volt még tetőtéri lakásban a legnagyobb nyári forróságban, elképzelni sem tudja, milyen, mikor a kinti 30 fokhoz még hozzáadunk ötöt vagy tízet és így kapjuk meg a tetőtéri helyiség hőmérsékletét. A tetőtéri ablakoknál az árnyékolás így sokkal inkább a hővédelmet és a fénycsökkentés szolgálja, mint azt, hogy a kíváncsi tekintetek elől védjük lakásunkat.

A rolók elsősorban a belső tetőtéri árnyékolás eszközei, ezeknek is több fajtája létezik. Anyaguktól és színüktől függően szűrik meg a napfényt, de a fényzáró rolók akár teljes sötétséget is biztosítanak. A hagyományos rolók oldalt beengedik a napfényt, míg a tokkal ellátott belső rolók az alumínium keretnek köszönhetően teljesen képesek meggátolni a napfény bejutását. A nem fényszűrő rolók olyan anyagból készülnek, melyek áteresztik a napfényt, tehát sötétséget nem tudunk velük a szobába varázsolni, inkább csak kellemes félhomályt, de arra kiválóak, hogy valamennyire útját állják a lakás túlzott felmelegedésének. A rolók másik fajtája, mely fokozottabb hővédelmet nyújt, reflexiós, fényvisszaverő anyagból készül, de a fényt átengedi, tehát a tetőtéri helyiség továbbra is világos marad, viszont még kevésbé fogja beengedni a meleget. Alul-felül rögzítve van, így esztétikusan követi az ablak vonalát. Egyes rolótípusok három állásban szabályozhatók, de vannak vezetősínnel ellátottak, melyek bárhol megállíthatók. A rolók könnyen tisztítható, szintetikus anyagokból készülnek és szinte bármilyen színben elérhetők. Az UV-sugárzás ellen is bizonyos fokig védelmet nyújtanak, ez természetesen nagyban függ az adott termék minőségétől. Felszerelésük roppant egyszerű, barkácstapasztalat nélkül is meg tudjuk oldani.

A duó rolók a fényzáró és a harmonikarolók kombinációi, melyeknél a két roló külön-külön működtethető. Előnyük, hogy a harmonikarolóval megszűrhetjük a fényt anélkül, hogy teljesen besötétítenénk, a sötét anyagból készült fényzáró roló lehúzásával pedig teljesen kiszűrjük az üvegen beáramló napsugarakat.

A rolók másik típusába tartoznak az ablakon kívülre szerelhető rolók. Ezeknek a hővédő rolóknak nagy előnyük, hogy már a helyiségen kívül visszaverik a napfényt, tehát az már az ablaküvegig sem jut el, így jóval kevesebb meleg tud beáramlani a lakásba. A hővédő rolót akár állandóan lehúzva is tarthatjuk, mert átlátható, de a káros sugárzást megszűri. A külső rolók esetében fontos, hogy az időjárás viszontagságaival szemben ellenállóak legyenek. A levegő beáramlását ezek a típusú rolók is tökéletesen biztosítják.

A reluxa az egyik legrégibb módszer a tetőtéri árnyékolásra. Mindenképpen kényelmes, hiszen bármilyen fokozatban állítható és nemcsak a magasság, hanem a fény irányának tekintetében is. A reluxa esztétikumát sokan megkérdőjelezik, de az elavult, unalmas reluxa már a múlté. Szinte korlátlan szín- és anyagválasztékban áll rendelkezésünkre, egy fából készült reluxa például kimondottan meleg hangulatot sugároz. A tetőtéri ablakokra kifejlesztett reluxák tökéletesen illeszkednek az ablakhoz, így az ablak döntése, nyitása leeresztett reluxa mellett is akadálytalanul megoldható.

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Hogyan növelhetjük az ablakszigetelés élettartamát?

Frissen leszigetelt ablakaira mindenki szeretne vigyázni, de csak kevesen tudják, hogy mit tehetnek és mi az, amit egyáltalán nem szabad...

Close