Milyen az energiatakarékos ablak?

Az üvegezett nyílászáró szerkezetek (főleg ablakok) a külső térelhatároló szerkezetek „gyenge pontjai”. A felhasznált energia mennyiségét nagy mértékben – közel 50%-ban – képesek befolyásolni. Hőszigetelő képességük javításának gazdaságosságát jellemzi, hogy amíg építési költségük az építkezés összköltségének mindössze 4-7%-át jelenti, a lakás üzemeltetési ráfordításainak csaknem a felét is kiteheti az itt távozó energia költsége.

Az ábra az energiafelhasználás szempontjából különösen kényes pontokra mutat rá. Érdemes összehasonlítani saját ablakunkat az ábrán látható vázlattal.

Energiatakarékos ablakszerkezet.

Energiatakarékos ablakszerkezet.

1. Az ablakszárny és a tok közötti hézagban rugalmas tömítés legyen. A tömített hézag csökkenti a fűtési költséget, kellemes klímát biztosít a lakóhelyiségben. A tömítést saját kezűleg is elvégezhetjük.

2. Az ablakok – a tok- úgy illeszkedjék a falhoz, hogy a kettő között biztosítsa a tökéletes légzárást. Az esetleges hézagokat tömítsük.

3. Az üvegezés kettős vagy többrétegű legyen!

4. A szerkezet faanyagának állapota és a vasalat olyan, hogy az ablakszárny jól illeszkedhessék a kerethez.

5. Az ablak szerkezete tegye lehetővé a tömítést.

6. Az ablaknak legyen redőnye, amelyet éjszaka engedjük le; a redőny és a függöny külön-külön és együtt is csökkenti a hőveszteséget.

7. A redőny szekrénye hőszigetelt legyen, és gondoskodjunk annak megfelelő légzárásáról. Ha a hőszigetelés hiányzik, pótlólag helyezzünk el egy hőszigetelő lemezt a szekrény falára. Leggyakrabban a redőnyszekrény szekrény által keletkezett huzat okozza a gondot. Ezen a fedőlap csatlakoztatásainak tömítésével segíthetünk.

8. Azt is vizsgáljuk meg, takarja – e a függöny a fűtőtestet? Hosszú, nehéz függöny növeli a fűtési szükségletet.

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
A fa nyílászárók felületkezelése

A fa nyílászárók felületkezelése lehetőleg erre a tevékenységre specializálódott üzemben történjen, de mindenképpen még a beépítés előtt. Ha otthon oldjuk...

Close