Ablakcsere vagy ablakjavítás?

Ha elromlik a nyílászárónk, az gyakran tragikus következményekkel is együtt járhat, hiszen akadnak olyan problémák, amelynek következtében vagy egyáltalán nem tudjuk bezárni ablakunkat, vagy a problémának köszönhetően már nem lesz olyan a szigetelése, mint az elvárható lenne. Ilyen esetben minden kétséget kizáróan a legfontosabb kérdés az, hogy cseréljük-e ki a teljes ablakot vagy inkább hívjunk szerelőt és javíttassuk meg. Ha csak a költségeket vesszük figyelembe – a garanciára pedig nem támaszkodhatunk –, akkor egyértelműen a javítás mellett szól a legtöbb érv, de biztosan ilyen egyszerű a válasz erre a kérdésre?

Az ablakcsere, illetőleg ablakjavítás – netán feljavítás, felújítás – a legtöbb esetben a lakásfelújítások alkalmával kerül szóba, netán akkor, ha már megtörtént a baj. A döntés – főleg a régi, hozzánk nőtt és jól bevált ablakok miatt – gyakran nem túl egyszerű, hiszen egyrészt azok többsége egyedi gyártású, egyedi méretezésű darab, amelyek esetében a csere szintén egyedileg és nem sorozatban gyártott ablakokra kivitelezhető – ha csak nincs szerencsénk. Ez viszont a legtöbb esetben költségesebbnek tekinthető, mintha csak szimplán felújítanánk a már meglévő ablakokat. Egy ilyen fontos kérdés esetében mindig mérlegeljük, hogy milyen hosszadalmas lenne az elvégzendő munka a két esetben – ez sajnos időigényes feladat, de akár tízezreket is megspórolhatunk vele –, hiszen van, hogy egy ablakcserét könnyebb kivitelezni, mint egy javítást. Természetesen vannak azért pozitív érvek is a javítás mellett, így például az, hogy nem kell kibontani a régi ablakot, nem kell falat sem vésni, így megússzuk a kőműves, valamint a festési munkálatokat is, ugyanakkor pedig megmarad a régi, szeretett és jól bevált nyílászárónk is.

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Milyen az energiatakarékos ablak?

Az üvegezett nyílászáró szerkezetek (főleg ablakok) a külső térelhatároló szerkezetek „gyenge pontjai”. A felhasznált energia mennyiségét nagy mértékben – közel...

Close