Redőnytípusok

Az ablakoknál a beépített hőszigetelés mellett a külső árnyékolástechnikai megoldásoknak is fontos szerepük van. Mivel a redőnyök esetében is többféle típus létezik, a lakás adottságainak és a saját igények figyelembevételével mérlegelni kell, hogy melyik lesz a számunkra legmegfelelőbb.

A hagyományos faredőnyök esetében már az ablaknyílás kialakításakor szükség volt a tok beépítésére, tehát ezt az építkezés után már nem lehetett megoldani. A régi típusú faredőnyök ma már rossz hő- és hangszigetelő tulajdonságaik miatt is korszerűtlennek bizonyulnak. Ezért nem meglepő, hogy helyükre rohamos tempóban léptek a műanyag redőnyök, melyek költségkímélők, ráadásként pedig utólag bármikor bárhova felszerelhetők.

A műanyag redőny lamellái üregesek, ennek köszönhetően kiválóan hőszigetelnek. Mivel a redőny egész súlya jóval kisebb, mint a fából készült redőnyöké, ezért kézi mozgatásuk is mérhetetlenül könnyebb. A lamellák közti rések pedig sokkal kisebbek, mint a faredőnyöknél, így leengedve egészen össze tudnak záródni és teljes sötétséget is képesek biztosítani.

Az alumínium redőnyök is egyre nagyobb teret hódítanak, mivel a műanyaggal szemben is számos előnyük van. Anyaguknál fogva sokkal strapabíróbbak, tartósabbak és nem mellékes, hogy biztonsági szempontból is magasabb fokozatot képviselnek, mint a műanyagból készült árkénykolók. A leengedett redőnyt nem lehet olyan egyszerűen betörni, mint a műanyagokat, amiknek szilárdsága egyébként is széles skálán mozog a minőség és így az ár függvényében. Az időjárási viszonyokhoz is jobban képes alkalmazkodni az alumínium, hiszen a napsugarak nem károsítják, nem színeződik el, nem reped vagy törik és nem fog elhajlani sem. Kiváló hőszigetelési tulajdonságát a lécben lévő purhab garantálja. A műanyag redőnyöknél kénytelenek vagyunk figyelembe venni a méretbeli korlátokat is, hiszen ezek átlagosan 170 cm fesztávig tekinthetők stabilnak, míg az alumínium redőnyök akár 300 cm-en is biztonsággal beépíthetők.

Bár nagy valószínűséggel az alumínium redőnyöké a jövő, a fa redőnyök is reneszánszukat élik. Ma már alapvető szempont, hogy a fa árnyékolók a legminőségibb és leginkább alkalmas fafajtákból készüljenek. A borovi fenyő, trópusi fafajták, diófa köztudottan jól tűrik az időjárás változásait, így kiváló alapul szolgálnak a redőnyök készítéséhez. A legmeggyőzőbb érv a fa árnyékolók mellett egyértelműen az esztétikum, melyet semmiféle szintetikus megoldás nem pótolhat. Műemlék jellegű épületek felújításakor például szóba sem jöhet más megoldás, mint egy korszerű faredőny, mely a leginkább képes összhangba kerülni az klasszikus stílusú épületek arculatával.

Bármelyik redőnytípus rendelhető szúnyoghálós változatban is. Ez rendkívül praktikus megoldás tavasztól kezdődően, mikor egyre szívesebben tárjuk ki a lakások ablakát. A rovarokat, szúnyogokat maradéktalanul kizárja, ugyanakkor a levegő szabad áramlását egyáltalán nem akadályozza. A szúnyoghálóval kapcsolatban sokakban felmerül a kérdés, mennyire szép látvány ez egy tetszetős ház minőségi ablakában. Nos, korábban valóban nem volt az, ugyanis a régi szúnyoghálók jóval vastagabb anyagból készültek és kelletlenül feltűnőek voltak. Az új típusú szúnyoghálók viszont szinte teljesen láthatatlanok, így nem az ablakok szépségét anélkül őrizhetjük meg, hogy le kellene mondanunk a rovarok elleni védekezésről.

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Ablakszigetelés és a cicák

A cím egy kicsit érdekes, gondolhatnánk, hogy mi köze az ablakszigetelésnek a cicákhoz. A cicák az ablakszigetelés hatékonyságának jelképei. Ha...

Close