Ablakszigetelés vagy ablakcsere?

Hajlamosak vagyunk nem foglalkozni a nyílászárók állapotával, ha már régóta élünk egy lakásban. Az ajtót esetleg cseréljük, de még ez sem jellemző. Ha nem érezzük magunkat biztonságban, fölszerelünk egy hevederzárt. Az ablakot pedig nem is zargatjuk, legfeljebb akkor bosszankodunk, ha valamelyik nem nyitható.

Persze mindenki tisztában van vele, hogy egy huzatos lakásban, rosszul szigetelt ablakok mellett nem kényelmes az élet. Magasabbak a rezsiköltségek és az egészségünknek sem tesz jót, de ritkán foglalkozunk a témával. Amikor pedig az ablakok már olyan állapotba kerülnek, hogy a megjelenésük is zavaróvá válik, gyakran kapkodni kezdünk. Mint a fogorvos esetében: csak az utolsó pillanatban döntünk úgy, hogy lépünk is. Addigra viszont már sok időt elvesztegettünk, talán az állapotunk is romlott.

Ezért fordul elő sokszor, hogy mire szakemberhez kerül a dolog, már nem az a kérdés, miként lehetne jól leszigetelni az ablakokat, hanem a háziakban fölmerül az is, hogy lecserélik az egész ablakot. Látatlanban nem lehet megmondani, hogy le kell-e cserélni egy ablakot vagy elég a felújítása, de van néhány alapvetés, amelyet jó figyelembe venni.

Ha valaki a lakását vagy családi házát kívánja felújítani, nagyon gyakran azonnal az ablakok cseréjére gondol, de erre sokszor nincsen szükség. A műemlékjellegű, régi ablakokat sokszor nem is érdemes lecserélni. A jó szigetelés és egy festés nagyon gyakran megoldja a problémákat. Ameddig az üveg rendben van és a keret is biztonságos, néhány folt és némi hézag miatt nem érdemes kibontani a falat. Ez több munkával, törmelékkel és nagyobb költségekkel is jár. A legtöbb esetben, mikor első ránézésre teljes cserét képzel el valaki, valójában csak egy jó szigetelés és némi felújítás szükséges. A fal megbontása csak a végső megoldás lehet, mikor valóban teljesen új ablakokra van szükség, mert az előző javíthatatlan vagy más okból kell megszabadulni tőle.

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Tűzgátló ajtók és ablakok

Az élet védelme nagyon fontos, nem lehet eléggé szabályozni. Egy ingatlan számára a tűz az egyik olyan veszélyforrás, ahol nem...

Close