Íves ablakok szigetelése

Ívelt ablak

Ívelt ablak

A régi épületeken, kastélyokon, villák homlokzataink gyakran láthatók felül ívelt ablakok. A régi építésű házakban ezek a felül ívelt ablakok fából készültek, ma már lehet kapni műanyag változatot is, felújítások alkalmával legtöbbször ezeket építik be a klasszikus fakeretes ívelt ablakok helyére.

A félköríves ablakok szintén megrendelhetőek, választékot ezekből is kínálnak a gyártó cégek, viszont nem árt tudni, hogy csak bizonyos kompromisszum készség szükséges ezekhez a típusokhoz.

Nem csak szilárdságuk és tartósságuk miatt, hanem használhatóságuk miatt is!

A felül íves ablakok ugyanis fix keretbe való beépítésük után vagy részben vagy egészben lehet kinyitni. A teljesen nyitható íves ablakok teljes egészében kinyithatóak, a részben nyitható íves ablakoknál az íves, üvegezett ablakrész fixen van beépítve a tokhoz. A második lehetőségnél az ablaküveg tisztítása okozhat némi problémát.

A teljesen nyitható íves ablakok használatával kapcsolatos kompromisszum az, hogy ezek az ablakok szerkezetileg nem olyan erősek, mint a hagyományos ablakok. Az ablakok merevítéséről a rejtetten beépített acélvasalás adja, de az ívek kialakítása miatt a felső vasalás hiányzik. Így két sarokponton fog hiányozni az erősítő szerkezet. Ez pedig a keretek alaktartásához fontos, hiánya vetemedéshez vezet, ez pedig a nyíló szerkezet mozgását fogja akadályozni egy bizonyos idő után. Az ebből adódó hibák javítása szinte lehetetlen, hiszen a vetemedés folyamatos jelenléte miatt, ezek a javítgatások csak időleges megoldások.

Nem csak a vasalat hiánya okozhat problémát, hanem a hagyományos ablakoknál megszokott kiegészítők alkalmazása is. Hiszen az íves ablakokhoz nem lehet reluxát felszerelni. Még az egyszerű rovarháló beépítése is bonyolultabbá válik, ezáltal az ára is megnövekedik.

Más a helyzet a fából készült íves ablakokra, hiszen a keret és a tok is tömbösített fából készül, garantáltan száraz alapanyagból. A kemény faszerkezet és az ablakszárnyakba ragasztott üveg még szilárdabbá teszi az ablakunkat. A kiegészítők tekintetében viszont nincs különbség fából vagy műanyagból készült íves ablakok között.

Az ívelt ablakok szigetelése is megoldható a svéd nútmarásos ablakszigeteléssel.

Íves ablak

Íves ablak

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Ablakszigetelés vagy ablakcsere?

Hajlamosak vagyunk nem foglalkozni a nyílászárók állapotával, ha már régóta élünk egy lakásban. Az ajtót esetleg cseréljük, de még ez...

Close