Rendszeresen ellenőrizzük az ablakszigeteléseket!

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ha valaminek nincs komoly baja, azzal nem is kell foglalkozni. Ugyanígy járunk el saját testünkkel, egészségünkkel és lakásunkkal is. Csak akkor kezdünk el sportolni, amikor túlsúlyunk miatt már magas vérnyomással küzdünk, szűrővizsgálatokra sem járunk, csak utólag próbáljuk menteni a menthetőt, amikor már megtörtént a baj. Pedig akkor már sokkal nehezebb tenni valamit, ha egyáltalán lehet. Ugyanúgy viselkedünk a lakásunk esetében is. Miután megvásároltuk, felépítettük vagy felújítottuk otthonunkat, elégedetten dőlünk hátra, hogy ezennel a munkánk véget ért, többé nem kell foglalkoznunk a témával. Pedig, ha nem fordítunk nap mint nap figyelmet magunkra és környezetünkre, később sokkal többe fog kerülni, hogy elhárítsuk a problémát.

A lakásunkat is karban kell tartani: időnként újrafesteni, felcsiszolni a padlót, ellenőrizni a nyílászárókat, az ablakszigetelések állapotát. Utóbbiról sokan elfeledkeznek, pedig egy évekig nem szervizelt ablak élettartama sokkal kisebb lesz, mint rendszeresen karbantartott társáé. Évente el kell végezni a vasalatok zsírozását, négy-öt évente pedig újra be kell őket állítani. Ha hosszú évekig (pláne évtizedekig) nem lát szakértő kezeket az ablak, először kopások keletkeznek rajta, majd az erőltetés miatt szétesnek a vasalatok, a zárak és a kilincsek. Nem csak a vasalatokat kell ellenőriztetni, hanem az ablakszigetelés állapotát is, hiszen probléma esetén ilyenkor még sokkal egyszerűbb a csere, mintha megvárnánk, hogy minden tönkremenjen. Nyílászárónk komoly, többszázezres vagy akár milliós értéket képviselnek, bánjunk velük ehhez mérten, rendszeresen ellenőriztessük állapotunkat, és szükség esetén cseréltessük ki az ablakszigeteléseket.

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Íves ablakok szigetelése

A régi épületeken, kastélyokon, villák homlokzataink gyakran láthatók felül ívelt ablakok. A régi építésű házakban ezek a felül ívelt ablakok...

Close