Ablakszigetelések élettartamának meghosszabbítása

Nyílászáróink komoly, akár fél-egymilliós értéket képviselnek lakásunkban vagy házunkban. Biztosan sokáig kellett spórolnunk, hogy kicseréltethessük az ablakokat, így tegyünk meg mindent azért, hogy minél tovább szolgáljanak minket, és ne vesszen kárba a pénzünk. Először is ezt a műveletet mindig szakemberrel végeztessük, vagy ha magunk csináljuk, mindenképpen kérdezzünk meg egy hozzáértőt, milyen anyagokat és technológiát ajánl. Ha nem megfelelő anyagokat alkalmazunk, a szigetelések élettartama nem lesz olyan hosszú, mint lehetne. Sokan nem fektetnek energiát a nyílászárók karbantartásba, nem vizsgáltatják meg rendszeresen a szigetelések állapotát, pedig egy évekig nem szervizelt ablak élettartama sokkal kisebb, mint rendszeresen karbantartott társáé.

Évente végeztessük el a vasalatok zsírozását, négy-öt évente pedig újra állíttassuk be őket. Ha évekig nem foglalkozunk a nyílászárókkal, először elkopnak, majd később szétesnek a vasalatok, a zárak és a kilincsek. Nemcsak a vasalatokat kell ellenőriztetni, hanem az ablakszigeteléseket is, illetve meg kell védeni őket a külső behatásoktól. Például, ha újramázoltatjuk az ablakokat, fontos, hogy vigyázzunk a szigetelések állapotára. Mindig távolítsuk el őket, ugyanis a festék roncsolhatja a tömítő profilt: a szilikon megkeményedik, a szigetelés szétszakadozik. A szakszerű tisztítással is meghosszabbíthatjuk az ablakszigetelések élettartamát. A tömény, erősen savas vagy lúgos kémhatású anyagok (például a hipó vagy a hagyományos fürdőszobai tisztítószerek) tönkretehetik a szigetelőanyagot. Emiatt szerencsésebb langyos mosószerrel tisztítani, vagy egyszerűen szárazon letörölni. Szilikon spray használatával tökéletesíthetjük az eredményt.

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Rendszeresen ellenőrizzük az ablakszigeteléseket!

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ha valaminek nincs komoly baja, azzal nem is kell foglalkozni. Ugyanígy járunk el saját testünkkel,...

Close