3 bűvös szám, amire érdemes figyelnie az ablak kiválasztásánál

Az UW, UF, és UG érték

Ezek a legfontosabb számok, amikre figyelnie kell! Lássuk, mit is jelentenek.

Hő-átbocsátási tényező – Uw érték

Az ablak annál jobban szigetel, minél kisebb ez az érték. 7/2006 TNM rendelet szerint értéke új építésű lakások esetén nem haladhatja meg az 1,6-ot. Akkor jár jól, ha ennél kisebb Uw számú ablak mellett teszi le a voksát. Az Uw érték figyelembe veszi az üvegfelület (Ug), és tokfelület (Uf) nagyságát, valójában ezek szorzata az Uw érték. Fontos tényező az üvegperem (Ψ) hőátbocsátása, és a tok éle is.

Mivel az üvegnek jobbak a hőtechnikai számai, mint a toknak, evidens, hogy egy nagyobb üvegfelület esetében javul az Uw érték.

Az ablakkeret hő-átbocsátási tényezője – Uf érték

Nem más ez, mint az ablak tokrendszerének minőségi mutatója. Minél kisebb a szám, annál jobb a hőszigetelés. Értékét befolyásolja a profil mélysége, azaz a vastagsága. Hét centiméternél pl.1,3 – 1,4. Azért is fontos, mert jelentős hőátbocsátási pontnak számít.

A hőátbocsátás csökkenésében szerepet kap a légkamraszám, az acélmerevítés, a töltőgumi helyes elhelyezése, és annak minősége, a tok és ablakszárny külső és belső falvastagsága.

Egy 5 kamrás profil hőszigetelési értéke 1,3 W/m2K, de egy modernebb 6 kamrás profilszerkezet ( acélmerevítéses ablakrendszerrel) esetén elérhető az 1,0-s eredmény is.

Az üveg hőátbocsátási értéke – UG érték

Itt is az alacsonyabb szám a nyerő. Ha lágyfémmel vonják be az üveget, 1,4 W/m2K a hővesztesége, ha argonnal, 1,0-1,1 közötti. Ez nagyon jó érték! Persze ettől már vannak alacsonyabb hőveszteségű, három rétegű üvegek is. Ezekben például 3 db 4 mm-es síküveg és 2 légrés kombinációja szerepel.

A 0,5-ös érték elérésére is képesek a 44, vagy 48 mm vastag szilikon üvegközti távtartóval (meleg peremmel) ellátott, kétoldali lágy bevonattal kombinált üvegek.

Érdemes hát megfontolni a minimum kétrétegű, fokozott hőszigetelő képességekkel megáldott üvegek beszerzését, vagy az erre való cserét. Új építésű házaknál inkább már a háromrétegű, meleg peremes üvegezést javasoljuk, hiszen ezeknél sok az egybefüggő üvegfelület.

Ablakcsere UW, UF, és UG érték

Ablakcsere UW, UF, és UG érték

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Így válasszon jól ablakkilincset!

A kilincs az ablak kicsiny, de nagyon fontos része, hiszen felelős az ablak nyithatóságáért. Bemutatjuk, hogy az esztétikum mellett mire...

Close