3 bűvös szám, amire érdemes figyelnie az ablak kiválasztásánál

Az UW, UF, és UG érték

Ezek a legfontosabb számok, amikre figyelnie kell! Lássuk, mit is jelentenek.

Hő-átbocsátási tényező – Uw érték

Az ablak annál jobban szigetel, minél kisebb ez az érték. 7/2006 TNM rendelet szerint értéke új építésű lakások esetén nem haladhatja meg az 1,6-ot. Akkor jár jól, ha ennél kisebb Uw számú ablak mellett teszi le a voksát. Az Uw érték figyelembe veszi az üvegfelület (Ug), és tokfelület (Uf) nagyságát, valójában ezek szorzata az Uw érték. Fontos tényező az üvegperem (Ψ) hőátbocsátása, és a tok éle is.

Mivel az üvegnek jobbak a hőtechnikai számai, mint a toknak, evidens, hogy egy nagyobb üvegfelület esetében javul az Uw érték.

Az ablakkeret hő-átbocsátási tényezője – Uf érték

Nem más ez, mint az ablak tokrendszerének minőségi mutatója. Minél kisebb a szám, annál jobb a hőszigetelés. Értékét befolyásolja a profil mélysége, azaz a vastagsága. Hét centiméternél pl.1,3 – 1,4. Azért is fontos, mert jelentős hőátbocsátási pontnak számít.

A hőátbocsátás csökkenésében szerepet kap a légkamraszám, az acélmerevítés, a töltőgumi helyes elhelyezése, és annak minősége, a tok és ablakszárny külső és belső falvastagsága.

Egy 5 kamrás profil hőszigetelési értéke 1,3 W/m2K, de egy modernebb 6 kamrás profilszerkezet ( acélmerevítéses ablakrendszerrel) esetén elérhető az 1,0-s eredmény is.

Az üveg hőátbocsátási értéke – UG érték

Itt is az alacsonyabb szám a nyerő. Ha lágyfémmel vonják be az üveget, 1,4 W/m2K a hővesztesége, ha argonnal, 1,0-1,1 közötti. Ez nagyon jó érték! Persze ettől már vannak alacsonyabb hőveszteségű, három rétegű üvegek is. Ezekben például 3 db 4 mm-es síküveg és 2 légrés kombinációja szerepel.

A 0,5-ös érték elérésére is képesek a 44, vagy 48 mm vastag szilikon üvegközti távtartóval (meleg peremmel) ellátott, kétoldali lágy bevonattal kombinált üvegek.

Érdemes hát megfontolni a minimum kétrétegű, fokozott hőszigetelő képességekkel megáldott üvegek beszerzését, vagy az erre való cserét. Új építésű házaknál inkább már a háromrétegű, meleg peremes üvegezést javasoljuk, hiszen ezeknél sok az egybefüggő üvegfelület.

Ablakcsere UW, UF, és UG érték

Ablakcsere UW, UF, és UG érték

Szólj hozzá te is!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Így válasszon jól ablakkilincset!

A kilincs az ablak kicsiny, de nagyon fontos része, hiszen felelős az ablak nyithatóságáért. Bemutatjuk, hogy az esztétikum mellett mire...

Close