Ezért kezdje a felújítást az északnyugati fekvésű ablakokkal!

Ha gondot okoz az ablakok egyszerre való felújítása, jó, ha tudja, hol érdemes kezdeni a munkálatokat. Eddig az volt a leglogikusabb, hogy a legrosszabb állapotú ablakok kerüljenek sorra, vagy azok, amelyek a leggyakrabban vannak használva. A kettő gyakran egy és ugyanaz. Igen ám, de az északnyugati szelek országában nem árt, ha másra is figyel!

Egy kis szél – tananyag

Mérsékelt égövi hazánkban az uralkodó szélirány az északnyugati, a délies szelek nem tudnak úgy igazán kibontakozni. A Dunántúl keleti felén és a Duna–Tisza közén egyértelműen északnyugati a szélirány, míg a Tiszántúlon északkeleti szelek járnak.

A szélirány mellett fontos tényező még a szélsebesség, mely függ a felszínborítottságtól, az akadályoktól, és a domborzattól is. Magyarország mérsékelten szeles vidék, az évi átlag 2-4 m/s közötti. Piciny hazánkban úgy nagyjából évi 122 szelesebb nap fordul elő (a legerősebb lökés sebessége ekkor több, mint 10m/s), és ezek között csak 35 igazán viharos napot lehet felfedezni (legerősebb széllökés > 15 m/s). Tavasszal, és ősz elején kell a leginkább szélre számítani.

Konklúzió a szél nyomán

Hazán széllel kapcsolatos jellemzőit összegezve arra juthatunk, hogy részleges felújítás esetén akkor cselekszünk helyesen, ha elsőként az északnyugati, nyugati irányba néző nyílászárókkal törődünk. Az ok kézenfekvő: ezeket az ablakokat érik el nagy valószínűséggel a szelek.

Másodikként tuti befutóak az északi ablakok, hiszen ők állják úgy igazán a „sarat” a legnagyobb hidegekben.

Harmadjára a keleti oldalon fekvő nyílászárók következzenek, míg végül a leginkább napfényben fürdő, időjárás viszontagságait csak hírből ismerő déli irányba tekintő ablakok zárják a sort.

Amikor felújít, számoljon a széllel! Ha elsőként az északnyugati oldalon fekvő ablakoknak ad új ruhát, előbb élvezheti majd a huzatmentes, pormentes, és melegebb lakás megannyi édes előnyét.

Ablakok fekvése

Ablakok fekvése

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
3 bűvös szám, amire érdemes figyelnie az ablak kiválasztásánál

Az UW, UF, és UG érték Ezek a legfontosabb számok, amikre figyelnie kell! Lássuk, mit is jelentenek. Hő-átbocsátási tényező -...

Close