Bevezetés az ajtókilincsek világába

Az ajtókilincsek világa igen sokszínű, és kialakításuk attól is függ, hogy belső, vagy külső ajtóra lettek-e tervezve.

A belső ajtóra többnyire kulcsos zárak kerülnek, ide a kulcslyukas, azaz BB kilincsek valók.

WC-ajtók esetében nem ritka a fordítógombos kilincs. Praktikus, mert belülről kulcs nélkül zárható, és bármi baj van, kívülről lapos fémtárgy segítségével, azonnal nyitható.

A bejárati ajtók általában -nagyon helyesen- biztonsági zárral vannak felszerelve, így oda a cilinder zárbetétes, azaz PZ kilincsek illenek. Előfordulnak fixgombos, azaz kívülről csakis kulccsal nyitható ajtók, akár még biztonságos verettel is megspékelve. A biztonságos veret megakadályozza a felszereléshez használt csavar megtalálását, kioldását.

A rozettás kilincsek a modern ajtókon néznek ki jól, míg a hosszúcímkés kilincseket a hagyományosabb, esetleg újrafestett, felújított ajtókhoz ajánljuk. Rozettás kilincs az a kilincs, amikor mind a kilincs, mind a kulcslyuk külön díszített.

A kilincsek alapanyaga a réz, rozsdamentes acél, zamak, alumínium, kovácsolt vas. A réz, a kovácsolt vas nemes, hagyományos, a rozsdamentes acél modern, és ellenálló, a zamak pedig a réznél egy kicsit merevebb anyag. Az alumínium könnyű, tartós, divatos.

Számtalan variációban előfordulhatnak. Vegyük például a réz esetében a súrolt bronzot, matt krómot, szatén rézt, az antikot, a zamakot nikkel, vagy matt króm felülettel, a rozsdamentes acélt matt, vagy fényes felülettel. Az alumínium lehet ezüst, pezsgő, bronz exolálású, a kovácsolt vas ezüst antikolású. Sőt, ezeken kívül még kiegészítő alapanyag lehet a porcelán, a fa, és a metakril is.

Kifejezetten beltéri használatra ajánlottak: lakkozott felületű réz kilincsek. Kül- és beltéren egyaránt megállják a helyüket: PVD felülettel ellátott réz kilincsek, eloxált alumínium, fényes, illetve matt króm felületű réz és zamak kilincs, rozsdamentes acél.

Jó tanácsok:

  • Mielőtt a meglévő zárhoz venne kilincset, mérje meg a kilincslyuk-közép és a cilinderlyuk-közép közti távolságot, hogy a silten lévő kulcslyuk egy vonalba essen a záron lévő cilinderlyukkal. Azt elkerülendő, hogy biztonságosan be tudja majd hajtani az ajtót, le kell mérni, mekkora hely áll rendelkezésre az ajtó széle és a cilinderlyuk-közép között.

  • Bejárati ajtóra csak belülről nyitható biztonsági kilincset szereltessen! Ekkor a külső silt átmenőcsavarral kerül rögzítésre.

  • Belső ajtókra már kerülhet díszesebb kilincs, akár rozettával felszerelve is.

kilincsek

kilincsek

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Ezért kezdje a felújítást az északnyugati fekvésű ablakokkal!

Ha gondot okoz az ablakok egyszerre való felújítása, jó, ha tudja, hol érdemes kezdeni a munkálatokat. Eddig az volt a...

Close