Az ablakokkal szembeni követelmények

A lakóépületekkel szembeni igény, hogy minél kevesebb fűtési energiát használjunk fel.

Az ablakok hőszigetelő képessége egyrészt a szerkezeti elemek hőátbocsátásától függ, másrészt a beépítés szakszerűségétől, vagyis a tok és a keret, illetve a tok és a fal közötti csatlakozási hézag kialakításától, tömítésétől. A szerkezeten keresztül távozó hő mennyiségét a szerkezeti elemek vastagsági mérete jelentősen befolyásolja, emellett az üvegrétegek száma, illetve az üvegsíkok közötti légrétegek nagysága is fontos meghatározó.

A filtráció a külső és belső légnyomás hatására létrejövő légáramlás, amely igen jelentős hőveszteség okozója. Az ablakszerkezetek felületén át elvesztett hő mennyisége ablakszerkezeteként változó. Az ablakok hőszigetelő képessége számítással is meghatározható. A hővédelem mértéke megmutatja, hogy 1 m² ablakfelületen 1 °C hőmérséklet-különbség hatására 1 óra alatt mekkora hőmennyiség távozik el, minél kisebb az érték annál jobb a szerkezet hőszigetelő képessége.

A hőtechnikai követelmények mellett az ablakkal szemben megfelelő hangszigetelési igényt is támasztunk. A hagyományos kettős üvegezésű ablakszerkezetek mérsékelten, a különleges ablakszerkezetek (pl. 3 rétegű üvegezések) fokozottabb igények kielégítésére is alkalmasak. A nagy légzárású ablakoknál rendszeresen szellőztetni kell a penészesedés, illetve a páralecsapódás elkerülése érdekében. Gyakori az olyan vasalat alkalmazása, amely a szellőztető rést különböző fokozatban biztosítja.

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Javíttassuk meg, vagy cseréljük ki a nyílászárókat?

Ez a kérdés sosem évül el, hiszen napjainkra jellemző szélsőséges időjárás és a lakásfenntartáshoz szükséges rezsiköltségek évente emelkedése mindig időszerűvé...

Close