Mi az és mi a jelentősége a profilnak, valamint a vasalatnak?

Főként a műanyag nyílászárók esetében egyre gyakrabban kerül elő a profil és a vasalat kifejezés, ám sokan nem tudják, hogy mit is kell érteniük ezen elnevezések alatt. A profil tulajdonképpen nem más, mint az ablak kerete, de a műanyag elemekkel bevont fémszerkezetet is szokás profilnak nevezni. Minden esetben a profil adja meg az ablakkeret vastagságát, a légkamrák számát és tulajdonképpen ezen múlik, hogy maga az ablak miképpen néz ki, milyen formája lesz. A profil esetében rendkívül fontosnak tekinthető a szélesség, hiszen részben ez határozza meg, hogy egy ablak hány légkamrával rendelkezzen. Minél szélesebb és vaskosabb egy ablak profilja, az annál szerencsésebb, hiszen ezzel megnövelhető a hőszigetelés, stabilabb lesz az ablakszerkezet, de megnövekedik a biztonságérzet is, hiszen az ablak sokkal biztonságosabb lesz. A szélesebb profil mindemellett jobb hangszigetelést is jelent, minél nagyobb tömegű és tömörségű ugyanis egy ablak, az annál jobban megszűri a kintről érkező hangokat.

A vasalat ugyanakkor magának az ablaknak a szerkezeti elemeit jelenti, amelyek biztosítják az ablak működését, nyitódását, záródását, biztonságát és tulajdonképpen a szigetelését is. A legtöbb esetben a vasalattól függ a nyílászáró terhelhetősége is, de manapság egyre inkább elterjed az úgynevezett biztonsági vasalat, amely a betörések ellen képes nagyobb védelmet nyújtani. Beszélhetünk rejtett és látható vasalatról is, előbbi nem túl hatékony, könnyen sérül, de esztétikailag kellemesebb látványt nyújt, utóbbi pedig nem a szépséget, inkább a hatékonyságot helyezi előtérbe. Vasalatnak tekinthetjük többek között a zárszerkezetet, a hibásműködés-gátlót és az összes mozgó vagy merevítő fém alkatrészt, ami az ablakban található.

Profil és vasalat

Profil és vasalat

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Ablakszigeteléssel a penész ellen

Az utóbbi időben ablakai rendszeresen beáznak, olyannyira, hogy a nyílászárók alatt a fal foltos, a tapéta levált, mállik a festék,...

Close