Ablakszigeteléssel a penész ellen

Az utóbbi időben ablakai rendszeresen beáznak, olyannyira, hogy a nyílászárók alatt a fal foltos, a tapéta levált, mállik a festék, esetleg penészedik a fal? A penészfoltokat hiába kezeli helyileg valamilyen penészölő szerrel, amennyiben az okokat nem szünteti meg, a probléma a későbbiekben is előjön majd. Ráadásul itt messze nem csak esztétikai szempontokról van szó, egészségünket is veszélyeztetjük, ha nem teszünk semmit a penészedés ellen. A penészgombák szaporodását biztosító, szabad szemmel nem látható spórák szétszóródnak az egész helyiségben, belégzésük pedig nagyon ártalmas lehet. Egyes penészgombafajok spórái ugyanis mérgező anyagokat is tartalmaznak, melyek irritálhatják az orr nyálkahártyáját, a szem kötőhártyáját, felső légúti panaszokat és bőrgyulladást válthatnak ki, illetve különböző allergiás tüneteket, sőt, akár szénanáthát vagy asztmát is okozhatnak. A penész eltávolításához az adott területet penészölő szerrel kezeljük, majd kiszárítjuk. A legfontosabb azonban maga az ok megszüntetése, amely általában a nyílászáróknál, pontosabban azok szigetelésénél keresendő.

penészes ablak

penészes ablak

 

A régi, egyrétegű üveggel rendelkező fa ablakok nem rendelkeznek gumitömítéssel, így mindig előfordulhat rés a szárnyak és a tok között, mely lehet, hogy keskeny, de az esőnek ez nem jelent problémát. Az újabb típusú nyílászárók pedig meghibásodhatnak, a pántok, zsanérok eltörnek, a szigetelőanyag elöregszik, így az ablak nem zár rendesen. Ha a probléma már olyan nagy, hogy penészedik a fal, mindenképpen hívjon szakembert, aki megvizsgálja az ablakok állapotát, illetve szigetelését, és szükség esetén kicseréli a megkeményedett vagy elszakadt gumitömítést. Csak ezután érdemes az adott falfelületet újratapétázni vagy festeni, hiszen, ha nem javíttatjuk meg az ablakot, a probléma úgyis hamarosan ismét előjön majd, így feleslegesen dolgoztunk.

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Az ajtó a lakás dísze

A háztervezés során minden apró részlet összefügg egymással. A külső megjelenés nemcsak a falak színétől függ, hanem sok pozitívumot adhat...

Close