Spóroljon a villanyszámlán ablakszigeteléssel!

A kánikulában az ember legszívesebben hetekig csak a strandon heverészne az árnyékban egy szál fürdőruhában, fagylaltot enne, vagy a Balatonban úszkálna – nem pedig otthon, a saját izzadtságában. Ilyenkor persze mindent megpróbálunk, gondosan bezárjuk az ablakokat, és a maximumra kapcsoljuk a légkondit. Így egy fokkal elviselhetőbb a hőség, azonban a hónap végén, amikor meglátjuk a villanyszámlát, jön az újabb sokk. Persze rengeteg mindentől függ, mennyi áramot fogyaszt egy klímaberendezés (például a lakás fekvésétől, nagyságától, a működés időtartamától), de tény, hogy akár több ezer forinttal is növelheti a havi számlánkat. Sokan nem gondolnak rá, de akkor is többet fogyaszt a légkondi, ha az ablakok nem zárnak rendesen. Nem hiába kell becsukni mindent, ha be van kapcsolva a klíma, hiszen ha közben áramlik be a meleg a szobába, jelentősen csökken a berendezés hatásfoka.

Azonban néha még úgy is bejön a kinti meleg, ha csukva van az összes ablak. Ebben az esetben arra kell gyanakodnunk, hogy a nyílászárókkal van a probléma, például rés van a tok és a fal vagy a szárnyak és a tok között, eltörtek a zsanérok vagy a pántok, illetve elöregedett a szigetelés, a gumi megkeményedett vagy elszakadt. Emiatt nem csak a klíma teljesítménye romlik nyáron, hanem a fűtésé is télen, ugyanis a réseken kiáramlik a meleg, és az utcát fűtjük. Hogy spórolhassunk a villany- vagy a gázszámlán, mindenképp hívjunk egy szakembert, aki megvizsgálja az ablakokat, és ellenőrzi, illetve szükség esetén kicseréli a szigetelést. Ez csak egyszeri kiadást jelent, azonban havi több ezer forintot takaríthatunk meg vele. Ráadásul így a por és a zaj sem jön be az utcáról, és nem lesz huzat sem.

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
6 jel arra, hogy meg kell javíttatnia az ablakokat

Ha otthonunkban a nyílászárók már nem működnek úgy, mint újkorukban, hajlamosak vagyunk a szőnyeg alá söpörni a problémát. Ha csupán...

Close