Milyen a jó műanyag ablak?

Ha az ablakot tervezzük kicserélni, akkor nagyon meglepődhetünk, hogy mennyiféle és fajta ablak közül lehet választani, de arra a kérdésre, hogy melyik nekünk a legmegfelelőbb laikusnak még nehezebb a válaszadás. A profilok fogalma, kamraszámok és üvegezés választéka még nehezebbé teszi az igények megfogalmazását. A választások megkönnyítése érdekében néhány általános tanácsot ajánlunk figyelmébe.

Elsődleges szempont, hogy ha cserélni kell a nyílászárókat, akkor csakis korszerű technológiával gyártott ablakra essen a választás, hiszen ez garantálja a mai minőséget és tartósságot. Felesleges egy kifutó modellt választani, mert azok feltételei már mások, mint az új ablaktípusok feltételei. A kiválasztás alkalmával nem csak a szépségét és tartósságát kell végiggondolni, hanem a mindenféle biztonsági előírásoknak való megfelelést is. Ilyen a tűzvédelem, a biztonságvédelem, a napsugárzás elleni védelem kérdése is. A felhasznált alapanyagok a műanyag ablak terén szinte alig különbözik egymástól, viszont az összeszerelésben lehet több különbség is. Ilyenkor nézzük meg a gyártó által adott garanciális időt és a gyártási technológiára vonatkozó jelzéseket.

Azt könnyű eldönteni a konyhaasztalnál, hogy a leendő ablak milyen funkciót lásson el, és hogy az az ablak hova is kerül. Az ablakok lehetnek csak nyíló ablakok, bukóablakok. Lehetnek olyan szerkezetűek is, amelyek nyílnak is és buknak is, attól függően, hogy a zárkilincset milyen irányba forgatjuk.

Az első fogalom, ami ma már jellemző a nyílászárók megítéléséhez az a profil alak és kamraszám. A profilok alakja csak külső megjelenésében lehet szempont, esztétikai megjelenése nagyban befolyásolja a ház megjelenését, külalakját. Lehetőségek között szerepel a lekerekített élű profilok, vannak olyanok, akik inkább jobban kedvelik a sík felületűeknél. Viszont a profilalak a kamraszámot is befolyásolhatja. A légkamrák száma a hő és hangszigetelés szempontjából fontos. Bizonyos mértékig minél több a kamrák száma, annál nagyobb a hőszigetelés értéke, de csak bizonyos határig. Ezt az idom „U” értéke adja meg. A 3 légkamrás idomoknál többnyire 2,1-1,4 W/m2k, a magasabb, 6 légkamraszámú profilok akár 0,85W/m2K értékűek is lehetnek. Az ennél magasabb kamraszám, és a még kedvezőbb „U” érték azonban kérdésessé teheti a tartósságot, ugyanis, az acélmerevítő átmérőjének a csökkenésével járhat. Az acélmerevítés az ablak szilárdsága miatt fontos szempont. Az ablak kamraszáma a beépítési mélységre is hatással van, ami 58-82,5 milliméter között változik, attól függően, hogy milyen típusú és mennyi kamraszámmal rendelkezik.

Az ablakok „U” értéke csak a műanyag keretre vonatkozik. A teljes ablak hőszigetelő, hőátbocsátási képességét az „UW” érték jelöli. Ez az érték a keret és az üvegezés hőszigetelési értékét is magába foglalja. A teljes hőszigetelési értéket viszont a beépítés után lehet megadni, aminek értéke a szakszerű beépítési munkáktól függ. Ezért ezt az adatot nem vagy csak nagyon ritkán tüntetik fel a gyártók, hiszen a gyártási technológiától független tényezőtől függ. Ezért fontos a beépítést is szakemberekre bízni.

A profilok és kamraszámok jelentésének tisztába tételével a következő fogalomra lehet ugrani. A vasalat és üvegezés is ugyanolyan fontos fogalom, melynek jelentőségével tisztába kell lenni.

A vasalat az ablakszárnyak zárásáért felelős. Az ablak típusától függően többféle rendszerek kerülnek beépítésre. Általában több pontos záródó ablakokról beszélhetünk, típusonként előfordulhat, hogy vasalati résszelőző funkció is be van építve. Ezzel a gyorsabb, intenzívebb szellőztetést lehet megoldani.

Az üvegezés kérdése a profilválasztás egyik legfontosabb eleme. Az üvegezés kétrétegű, résmentesen zárt belső terű, többnyire 4 milliméteres vastagságú üvegekből áll. Az üvegezés hőszigetelő képességét a „K” betűjel és a hozzárendelt érték jelenti. Ez a „K” érték azt jelenti, hogy egy négyzetméter üvegfelületen egy óra alatt mennyi hőenergia jut ki a szabadba. Az alapérték többnyire 2,8 W/m2K értékű, ez az üvegezés nem tartalmaz semmi „extra” megoldást. Ennél sokkal jobb hatásfok érhető el az argongázzal töltött és low-e lágy-fém bevonatos  extra hőszigetelésű üvegezéssel. Ennél az ablaktípusnál 1,0 W/m2K érték is elérhető. A 0,6 W/m2K érték már háromrétegű üvegezést feltételez, hat kamrát és széles ablakprofilokat jelent. Érdemes odafigyelni ezekre az értékekre, hiszen ablak cseréje esetén az ablaknyílás méretei adottak, viszont a hatkamrás ablakprofilok növelhetik az ablakok beépítési mélységét is.

Megismerkedtünk a profil és üvegezés jelentőségével, a hőszigetelési értékekkel, nézzük milyen szempontok lehetnek még fontosak.

Az üvegezésnek nem csak hőszigetelés szempontjából fontos, hanem több funkcióval is el lehet látni, csupán bevonat kérdése az egész. Többnyire ezek a bevonatos ablaküvegek drágábbak, minél többféle rétegezésű, annál fokozatosabban emelkedik az ára, viszont a hatása miatt nem érdemes ezen spórolni. A hangszigetelés értéke elérheti a 32-45 decibelt is, így az ablak teljesen csukott állapotban teljesen kizárja beszűrődő zajokat. Forgalmas út mellett élőknek ez nyilvánvalóan nagy segítséget jelenthet, hiszen a zajártalom sokkal károsabb, ráadásul a zajártalom hatása évekkel később jelentkezik halláscsökkenés formájában.

Műanyag ablak választásánál nagyon fontos, hogy milyen szigetelőanyaggal van ellátva. Általában a gyártók a gumi alapanyagút alkalmazzák előszeretettel de némi felárért szilikon alapanyagú is rendelhető.

Nem utolsó szempont még a megfelelő nyílászáró kiválasztásánál a garancia idő meghatározása. Nem mellékes a garanciaidő, hiszen a minőségi – és ezzel együtt a nem olcsó kategóriáról beszélünk – nyílászárókra nem ritka az öt év garancia. A garanciális idő érvényesítésének egyik feltétele a szakszerű beépítés és az erről szóló bizonylat vagy tanúsítvány. A saját magunk által beépített ablakokra a garanciaidő nem vonatkozik!

Műanyag ablakok

Műanyag ablakok

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Lehet, hogy az Ön lakása falán is egy A/4-es lapnyi méretű lyuk tátong?!

Képzelje el, hogy az Ön lakása falán egy akkora méretű lyuk tátong, mint egy A/4-es méretű papírlap. Bizonyára így jobban...

Close