7 szabály a hatékony ablaktisztításhoz + 3 tanács nagyanyáink tarsolyából

Amellett, hogy célszerű egy modernebb, többkamrás, jó hőszigetelő képességekkel rendelkező ablakra beruháznia, az is lényeges, hogy makulátlanul tisztán tartsa. Ha még nincs túl az őszi nagytakarításon, így varázsolhatja csillogóvá az ablakait!

  1. A munkálatokat kezdje az ablak ruhájával, azaz a függönnyel. Szedje le, és mossa ki őket a hozzájuk illő mosószerrel.
  2. A maximális hatékonyság kiaknázása érdekében kövesse az alábbi tisztítási sorrendet: keretek, ablakpárkány, ablaküveg.
  3. A csíkmentesség titka: egyenletes, fel-le irányú mozdulatok. A takarítással felülről lefelé célszerű haladni, így elkerülhető az a kellemetlen helyzet, amikor azt látja, hogy a már megtisztított felületre piszok hullik.
  4. Tudta? Már a műanyag ablakokhoz is léteznek speciális, karcmentesen ápoló, és színmegőrző tisztítószerek. Használja őket bátran!
  5. Mindig a szennyezettebb ablakfelülettel kezdjen, ami többnyire a szabad levegő felőli ablakot jelenti.
  6. A következő lépés: tegye a megfelelő mennyiségű tisztítószert az üvegre, majd törölje át alaposan mikroszálas kendővel. A mikroszálas kendők nagy előnye, hogy nem karcolják az üveget.
  7. Ha a fenti procedúra kész, és az ablakok ismét tündökölnek, helyükre kerülhetnek a függönyök. Télen, a megújulás jegyében akár más garnitúrát is használhat. Előbb a két szélső csipeszt tegye fel a függönyre, majd a középső csipesszel a függöny közepét, amit követhetnek a szétosztott csipeszek.

Bónusz tipp: Ha a függöny nem igényel vasalást, útja a mosógépből vezethet egyenesen az ablakra! Ha a függöny még csöpög, tehetünk száraz ruhát a padlóra.

Nagyanyáink ablakmosási praktikái:

  • Az ablakkerethez szalmiákszesz (fél liter langyos víz, 2 evőkanál szalmiákszesz)
  • Ablaküveghez: ecet (1 liter víz, negyed liter ecet)
  • Gyorssegély ablakmosáshoz (1 liter víz, 3 csepp mosogatószer, 3-4 csepp denaturált szesz. Csak spriccelje be vele az üveget.

Ön megmosta már idén ősszel az ablakait? Bár napos időben fognak hozzá a legtöbben, mi mégis azt javasoljuk, hogy ne vágjon neki tűző napfényben. Szép, és ép ablakokat kívánunk!

ablaktisztítás

ablaktisztítás

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
A pára nyomában

A páraképződés bosszúságot okozhat a belső, vagy külső oldali ablakfelületen, de meg tud jelenni a két üvegréteg között is. A...

Close