A pára nyomában

A páraképződés bosszúságot okozhat a belső, vagy külső oldali ablakfelületen, de meg tud jelenni a két üvegréteg között is. A következő okok állhatnak a háttérben!

Ha a belső oldali ablak „szeme” párásodott be

Tudvalevő, hogy a szigetelőüveg belső felülete alacsonyabb hőmérsékletű. Oka az, hogy a hőszigetelő képessége sokkal gyengébb, mint az épület más szerkezeteinek. Az üvegfelület és a belső tér közötti hőátadás miatt a belső üveg előtti síkban is jóval alacsonyabb lesz így a hőmérséklet.

Mivel itt alacsonyabban marad a hőmérő higanyszála, a levegő csak kis páramennyiséget képes felvenni. Ebben az esetben, azaz akkor, ha a belső téri levegő páratartalma meghaladja a felvevőképességét, az az üvegen csapódik le pára formájában.

A párásodás mértéke a következő négy dologtól is függ: belső tér páratartalma, üveg felületi hőmérséklete, üvegszerkezet hőátbocsátási tényezője, külső hőmérséklet.

Hallott már a páralecsapódási hőmérsékletről? Ez az a hőmérséklet, ami elérésekor az üveg felületén megjelenik a pára.

Szellőztetési kisokosunkkal megelőzheti a párásodás miatti penészesedést!

Külső oldali páralecsapódás

A külső ablaküvegen akkor csapódik le a pára, ha a külső üveg felületén mért hőmérséklet jóval alacsonyabb, mint a külső léghőmérséklet. A jelenséget befolyásolja a belső hőmérséklet, az üveg felületét érő közvetlen napsugárzás, és a szigetelőüveg hőátbocsátási képessége.

Mikor jellemző leginkább? Éjszaka, és hajnalban.

Kell-e miatta aggódni? Semmiképp, az üvegezés jó hőszigetelését jelzi.

Amikor a két üvegréteg között jelenik meg a pára

Az előző két esethez viszonyítva ez a jelenség már aggódásra ad okot, hiszen nem lehet sem megszüntetni, sem visszafordítani. A két üvegréteg között akkor jelenik meg a pára, ha ha tömítetlenség áll fenn. Ekkor nincs mese, cserélni kell a szigetelőüveget.

További hasznos cikkeinket itt olvashatja!

A pára nyomában

A pára nyomában

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Ablakos hiedelmeink

A mítoszok titokzatos világában a ház szeme, azaz az ablak egyfajta válaszfalat képez két világ, a valóságos, és a szellemi...

Close