Az ablakpárásodás megakadályozása

Sokan panaszkodnak arra, hogy nagyon párásodik a lakásuk: az ablakokon megjelenő apró páracsöppek bár ártalmatlannak tűnnek, sajnos penészedést okozhatnak, ami pedig nagyon káros az ablaknak és a család egészségét is veszélyezteti.

párás ablaküveg

párás ablaküveg

A fűtőtesteket azért szokták az ablak alá helyezni, hogy azok először az ablakot és környékét melegítsék föl. Ha nagy a különbség a benti és kinti hőmérséklet között, a még hideg ablakra könnyen kicsapódhat a pára. Abból pedig sok van a lakásban: nem csupán a főzés, mosogatás, teregetés, de a testünk kipárolgásai is vízpárát képezhetnek. Így még alvás közben is magunk okozzuk a párásodást. A lényeg, hogy a lakás páraszintjét tartsuk 50%-on, valamint rendszeresen szellőztessünk úgy, hogy néhány percre huzatot csinálunk.

A párásodás oka az üveg vastagsága és rossz minősége is lehet. Ha ilyesmire gyanakszunk, akkor érdemes üveges segítségét kérni. A páralecsapódás nyomán – ha nem teszünk semmit – akár a fal is penészesedni kezdhet. Ez nem az ablakszigetelés hibája, hanem az ablak jellegzetessége, mivel rendszerint jóval hidegebb, mint a fal vagy a lakás többi része.

Azok az ablakok nem párásodnak, amelyek megfelelő szigetelés mellett a fűtőtest fölött találhatók, valamint egy kis hőingadozású, rendszeren húsz Celsius-fok fölötti hőmérsékletű, naponta szellőztetett szoba falán helyezkednek el. Érdemes ezekre figyelni, mert a páraölő vegyszerek csak ideig-óráig nyújtanak megoldást, ráadásul általában ezek rendkívül károsak is lehetnek az emberi egészségre vagy a háziállatokra nézve.

 Ablakszigetelés után gyakrabban kell szellőztetnünk, mivel megszűnt a fölösleges és káros hézag az ablak és foglalata között. Ezáltal viszont nem szellőzik annyira az ablak: nem is jön be a hideg, zaj és por, de a levegő sem tud átfújni a zárt ajtón. Az ablakszigetelés utáni párásodás tehát nem szigetelési probléma jele, hanem éppen ellenkezőleg: jelzi, hogy már nincsen akaratlan szellőzés. A megoldás egyszerű: nyissunk időnként ablakokat!

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Ablakszigetelés nyáron?

A nyár az ablakfelújítás és ablakcsere időpontja, a fűtési szezonra azonban egyre többen kérnek teljes ablakszigetelést. Biztosan sokan tapasztalták, hogy...

Close