Az ablakszigetelés mint a természetvédelem eszköze

Bár a leggyakrabban a jó hőszigeteléssel megtakarítható pénzről esik szó, ami tagadhatatlanul nagyon jót tesz a családi kasszának, ám van egy másik, szintén nagyon fontos szempont is, mégpedig a környezettudatosság. Ez több divatos hívószónál, mivel szintén érinti a családot, ha nem is olyan látványosan és közvetlenül is, mint a pénzkérdés. Az energiatakarékosság ugyanis arra ad esélyt unokáinknak, hogy még élhető körülmények között létezhessenek. Az, hogy milyen világot örökítünk tovább, a mi felelősségünk. Érdemes elgondolni, milyen lett volna, ha mi nem egy világháborúktól és gazdasági bizonytalanságoktól, valamint politikai ámokfutásoktól megfáradt világot öröklünk – s a mi felelősségünk most abban áll, hogy élhető természeti környezetet hagyományozzunk utódainkra.

Az energiatudatosság egyébként már a mi életünkben is látványos változásokat hoz a már említett rezsiköltség-visszafogó hatás miatt, valamint azt is figyelembe kell venni, hogy 2012-től minden ingatlaneladás és tartós bérlés esetén kötelező energetikai tanúsítvány bemutatása. A jobb szigetelés épületenergetikai szempontból is előnyös és jobb minősítést okozhat.

A szigetelőanyagok használatában nagy különbség mutatkozhat a háztartások között. Sokan környezetvédelmi okokból szilikont vagy cellulózalapú anyagot, például papírt használnak a szigeteléshez. Az üveggyapot vagy a polisztirol előállítása valóban több energiába kerül, de a professzionális szigetelés nyomán akár 10–15 évig megfelelő, tartós ablak- és ajtószigetelés érhető el. A tartósság és a hatékony zaj- és porszűrés, valamint hőmegtartás együttesen gyakorlatilag mindenféle szakszerű szigetelési munkát környezettudatossági szempontból kívánatossá tesz.

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Az ablakpárásodás megakadályozása

Sokan panaszkodnak arra, hogy nagyon párásodik a lakásuk: az ablakokon megjelenő apró páracsöppek bár ártalmatlannak tűnnek, sajnos penészedést okozhatnak, ami...

Close