Mikor van itt az ideje a szigetelésnek?

ablakszigetelés svéd módszerrel

ablakszigetelés svéd módszerrel

Nem kell megvárni, míg az utcáról bejövő por, zaj és huzat gyakorlatilag megkeseríti az életünket és lehetetlenné teszik a nyugodt pihenést. Az otthon melege és biztonsága rendkívül fontos, hiszen kihatással van többek között munkahelyi eredményeinkre is, de párkapcsolatunk is rosszabb esetben megsínyli a mostoha körülményeket. De természetesen a többség nem szokta megvárni, míg teljesen megvetemednek az ajtók vagy tokostól esnek ki az ablakok. Előtte egy kicsivel lépnek – de sajnos tényleg csak egy nagyon kicsivel.

Általánosságban elmondható, hogy minden ablak szigetelhető, amelyik már nem korhadt el vagy nem hiányzik belőle egy nagyobb darab. Ha szükség van ablakfelújításra (amely természetesen olcsóbb, mint egy teljes ablakcsere), akkor elvégezzük, de általában még a látszólag nagyon rossz állapotban lévő ablakok is jól leszigetelhetők. Azonban évről évre több tízezer forintot dobnak ki a felújítással várakozók, miközben pedig az életkörülményeik is javulnának, ha felújíttatnák vagy leszigeteltetnék nyílászáróikat.

Az ingatlanpiaci statisztikák szerint tízből kilenc lakás tizenöt évnél idősebb. A kilencvenes években vagy előtte egyszerűen elkészítették fából az ablakot, majd gyakran minden különösebb szigetelés nélkül a helyére építették. Biztosan sokan emlékeznek még, de talán néhányan használják is az ablak alá gyűrt rongyot, amely a hideg szél befúvását volt hivatott megakadályozni a nagyszülői házban. A régi panellakásokban használtak valami szigetelésnek látszó megoldást, kaucsukot tettek a résekre, ez azonban már egy-két év után megkeményedik, kirepedezik, majd egyszerűen kihullik a résekből. Az átadás évében még tényleg úgy tűnik, hogy rendben van az ablak, később viszont fizethetjük az építők spórolását.

Mivel az ablakszigetelés két-három téli időszak alatt megtérül, növeli a komfortérzetet és az ingatlan értékét, azt tanácsoljuk, hogy ne várják meg, míg rosszabbra fordul a helyzet, és ne fizessék azt, hogy az utcát fűtik.

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Az ablakszigetelés mint a természetvédelem eszköze

Bár a leggyakrabban a jó hőszigeteléssel megtakarítható pénzről esik szó, ami tagadhatatlanul nagyon jót tesz a családi kasszának, ám van...

Close