Jégvirág nő az ablakon

 

Jégvirág az üvegen,
a tél jeges csokra,
hűvös éjjel a zord szél
idevarázsolta.„

Jégvirág nő az ablakon…

A jégvirág csodája bármikor meglátogathatja Önt is ablakain, ha a kinti hőmérséklet 0 °C alá süllyed. Jó, vagy rossz ómen-e ez? A gyerekek mindig csillogó szemekkel csodálják, de vajon tényleg lehet neki örülni?

A jégvirág valójában egy cseles zúzmara. Amint már írtuk, 0 °C alatt jöhet létre, és abban az esetben, ha a helyiség páratartalma kellően, az ablak hőszigetelési értéke viszont igencsak alacsony.

A jégvirág létrejöttéhez szükséges még legalább egy titkos összetevő, ami lehet apró karcolás az üvegen, kristálycsíra, vagy kristálymag, példának okáért porszemcse.

Persze a jégvirág nem csak otthonaink dísze, kivirágozhat repülőgép ablakon, vagy az autó lakkozott felületein is.

Ilyenek a jégvirágok

Egyszerűen szépek. Alakjukban felfedezhető a geometriai szabályosság, és finoman sugaras szerkezetükkel a virágokra, levelekre emlékeztetnek.

Jégvirág

Jégvirág

A jégvirágképződés folyamata

Képzelje el a következőt: odakinn fagy, aki teheti a szobában marad. Tegyük fel, hogy ropog a kandalló a nappaliban, a helyiség pedig ettől kellemesen meleg lesz. Ez a levegő az ablaküveghez áramolva azonban lehűl, és egyben nedvességfelvevő képessége is hanyatlásnak indul. Adva van tehát némi vízgőzmennyiség (azaz pára), amivel a levegő már nem képes megbirkózni, azaz nem veszi fel. Ez a levegő fog az ablaküvegen megfagyni, és jégkristályokká alakulni. Minél nagyobb mennyiségű a nedvesség, annál nagyobb lesz a jégvirág mérete.

Nem lát ki az ablakon a jégvirágok miatt?

A jégvirág szép, de egyértelműen a rossz hőszigetelés jele. Mondjon búcsút a jégvirágnak, és a párának, legyen Önnek is jól szigetelt ablaka!

Olvassa csak Bartha Ferenc, Gyermekkor című versét:
„A műanyag ablakon sajnos nem nő jégvirág
Hiába is hívom vissza a gyermekkorom
Már nem olyan sejtelmes a téli holdvilág
Amikor éjjel a konyhába kilopakodom.”

Mielőtt azonban megszakadna a szíve bánatában, gondoljon arra, hogy a korszerű, jó szigetelésű  ablak meghittebbé, melegebbé varázsolja majd otthonát. A tél csodáiban pedig egy kellemes séta alkalmával is kigyönyörködtetheti magát! Várjuk megbízását!

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
7 szabály a hatékony ablaktisztításhoz + 3 tanács nagyanyáink tarsolyából

Amellett, hogy célszerű egy modernebb, többkamrás, jó hőszigetelő képességekkel rendelkező ablakra beruháznia, az is lényeges, hogy makulátlanul tisztán tartsa. Ha...

Close