Szellőztetési kisokos

Télen a penészesedés, és a páralecsapódás sokak örök problémája, ráadásul nem tréfadolog, hiszen az így keletkezett károk nem javíthatóak garanciálisan. Helyesen szellőztetni tudni kell! Megmutatjuk, hogy csinálja!

Kezdésképp felhívjuk a figyelmet arra a rossz szokásra, amikor órákon át nyitva hagyjuk az ablakot, vagy bukóra nyitjuk azt. Az ember azt gondolná, hogy jót tesz vele, és folyamatosan biztosítja a légcserét, pedig…A sokáig nyitva tartott ablak megnöveli a párakicsapódás, és penészesedés előfordulásának esélyét, mivel a falak nagyon lehűlnek. A fenti módszer csak a meleg hónapokban működik jól, mert akkor nincs nagy különbség a külső-belső hőmérséklet között.

Apropó, mi is a szellőztetés tulajdonképpen? Az a folyamat, amikor a benti, párás levegőt lecseréljük hűvös, külső levegőre. A beáramló levegő annak felmelegítése során fel fogja venni a helyiség nedvességét.

A szellőzők persze segítik a légcserét, de ez korántsem elegendő!

Nézzük, mit tehet az okos szellőztetéshez:

  • Ha már szellőztet, tegye azt intenzíven! Ez annyit tesz, hogy az ablaknak teljesen nyitott állapotban kell lennie.
  • Szellőztetés közben kapcsolja le a fűtést!
  • Ha odakinn eléggé alacsony a hőmérséklet, pár percnyi (5-20 perc külső hőmérséklettől függően) levegőztetés bőven elég!
  • Naponta 2-6 óránként biztosítsa a légcserét, így megőrizheti lakását a penésztől!
  • Ha van rá módja, alkalmazza a gyors, és hatásos kereszthuzatos szellőztetési módszert.
  • Szüntesse meg a hőhidakat! A hőhíd a szerkezet egy pontja, szakasza, felülete, ami nagyobb mértékben vezeti a hőt, mint a többi rész.
  • Ha a külső határoló falakhoz muszáj bútort tennie, hagyjon ki 10-15 cm-t a bútor, és a fal között!

Tudja, mit szellőztet ki? A kilégzéssel, főzéssel, fürdőszoba használattal termelt vízpárát, amihez ha hozzáadjuk a növények, akváriumok nedvességét, az 10-14 kg-ra is rúghat egy 3-4 személyes családot tekintve.

Olvassa el ezt a cikkünket is a penészesedésről!

Szellőztetési kisokos

Szellőztetési kisokos

Egy gyakran szellőztetett lakásban nem csak a hangulata, és az egészsége lesz jobb, hanem a páralecsapódást, és a penészesedést is elkerülheti! Előzze meg a bajt, szellőztessen helyesen!

A szokás nagy úr, ezért sok műanyag-ablak tulajdonos nem szellőztet gyakrabban, mint régen. Ez a régi faablakok esetén nagyszerűen működött, hiszen a levegő folyamatosan mozgott a tömítetlenség, és a nem tökéletes zárás miatt, de a műanyag ablakoknál másképp kell eljárni! Gondoljon csak bele, a műanyag ablakok túl jól zárnak, tömítenek, nincs rajtuk rés.

Legyen lakhatóbb, komfortosabb a lakása alábbi tippjeink betartásával!

Tegyük fel, hogy a helyiség hőmérséklete 20 fok. Ebben az esetben, ha odakinn -5 fok van, öt percet szellőztessen egyszerre, ha 0, tíz percet, ha 5 fok, tizenötöt, ha 10, szánjon rá húsz percet.

A hálószobát is szellőztesse, hiszen éjszakánként nagy mennyiségű párát lélegzünk ki. Ébredés után nyissa ki az ablakokat! Persze ezt este, lefekvés előtt se feledje!

Mérje meg az épület relatív páratartalmát! Ha ez magas, igyekezzen csökkenteni! Már a 75%-os levegő-páratartalom is veszélyes, és penészesedést okoz, ha sokáig fennáll!

Ha van ablak a fürdőszobán, miután végzett nyissa azt ki!

Ha télen ruhákat szárít a szobában, a páraterhelés csökkentése érdekében sokkal gyakrabban szellőztessen!

Főzéskor használjon fedőt, főzés közben nyisson ablakot, és étkezés után is szellőztessen!

Takarítás után is szellőztessen, hagyja, hadd járja át a szobát a friss levegő!

Hallott már az elektronikus szellőztető berendezésekről? Energiatakarékosak, teljes mértékben automatizáltak, a nedvesség függvényében vezérelhetőek. Akár egy ilyet is beszerezhet.

Penész, ablakszigetelés témában itt találhat további hasznos cikkeket!

Műanyag ablak szellőztetése

Műanyag ablak szellőztetése

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Csak egyetlen nap a szigetelés!

Már egy nap leforgása alatt megszabadulhat az utcai zajtól, portól, huzattól, kipufogógáztól, a beáramló hidegtől/melegtől, persze, csak abban az esetben,...

Close